Szeged kiválóságait köszöntötték + FOTÓK

diszkozgyules_0_gsSzeged szabadsága és nagysága igazi bajnokainak nevezte Botka László az ünnepi közgyűlésen azokat, akik rangos városi elismeréseket vehettek át.

„Szeged napja egyszerre jelenti a szabadságot, a törvényt, a közös tenni akarás vágyát, a közös elkötelezettséget múltunkért és jövőnkért egyaránt” – kezdte beszédét Botka László polgármester a városháza előtt elkezdett, majd az időjárás miatt a díszteremben megtartott ünnepi közgyűlésen.

Emlékeztetett, közel háromszáz éve szabad királyi város Szeged, ami azt jelenti, hogy ez a közösség akarja, igényli, és ha kell, ki is harcolja magának az önállóságot. Hozzátette, a város falai és polgárai azóta is hirdetik az emberi méltóságot, a döntés képességét és felelősségét. „Mi szegediek tudunk, és akarunk közösségként élni. Képesek vagyunk önállóan dönteni feladatainkról, felelősen gondolkodni közös dolgainkról” – szögezte le.

Az ünnepi műsorban közreműködött Danis Lídia és Pataki Ferenc színművész, Kelemen Zoltán és László Boldizsár operaénekesek, Rákai András zongoraművész, a Szegedi Vaszy Viktor Kórus, a Szegedi Nemzeti Színház kórusa, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar Gyüdi sándor vezényletével.

Az MSZP-s politikus sikertörténetnek nevezte a település legújabb kori történelmét, mely Szegedet “a ‘város az ország szélén’-ből példaértékű és irigyelt európai régióközponttá emelte”. Felsorolta az elmúlt időszak fejlesztéseit, így az autópálya-építést, a tömegközlekedés korszerűsítését, a panelprogramot, a város köztereinek és oktatási intézményeinek felújítását. Kiemelte az új klinikai tömb építését, illetve a korszerű árvízvédelmi rendszer kiépítését, melynek munkálatai idén kezdődnek.

diszkozgyules_002_gs

„Ma is pontosan tudjuk, hogy Magyarország akkor tartozhat Európa fősodrához, ha mindenki megérti, a szabadság és demokrácia iránti vágy szorosabb kötelék annál, minthogy bárki szétválaszthasson bennünket. Mi szegediek tudjuk, a szabadságot sokféle szálból szövik, de a sokféle szál együtt erős köteléket alkot, amit úgy hívunk: a jövőnk, fejlődésünk, a városunk, az otthonunk, a hazánk” – jelentette ki a polgármester.

Szerencsésnek nevezte a szegedieket, hiszen abból adatott meg a legtöbb, ami a legfontosabb: példát mutató személyiségekből. A város hőseinek, Szeged szabadságának és nagyságának igazi bajnokainak nevezte a kitüntetetteket.

diszkozgyules_013_gs

A hagyományokhoz híven a díszpolgári címet is az ünnepi közgyűlésen adták át. A szegedi közgyűlés döntése értelmében a rangos elismerést Baradnay Gyula sebész, címzetes egyetemi tanár vehette át. Pro Urbe díjjal tüntették ki Fekete Gizi Jászai Mari-díjas színművésznő, a Szegedi Nemzeti Színház tagját és Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművészt.

Szegedért Emlékérmet öten vehettek át az ünnepi közgyűlésen. Hajdú Géza népművelő, a kiskundorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója mellett, Pajor László urológus, Lednitzky András, az SZTE orvoskar dékáni hivatalának vezetője, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Kiss Tamás, az 1956-os Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének alapító tagja, továbbá Simon Miklós festőművész részesült.

diszkozgyules_021_gs

Átadták a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért díjakat is, melyet idén Falkay György gyógyszerész, nyugalmazott tanszékvezetői egyetemi tanár és Lasse Hallamurto, Turku, Szeged testvérvárosának stratégiai tanácsnoka vehetett át.

„Hisszük, hogy a tehetség sokszínű. Hisszük, hogy az alkotó energia nem tűri az ostoba korlátokat. A közösségnek soha nem az egyformaság, hanem a jóravaló együttműködés teszi sikeressé. Hisszük, hogy felelősek vagyunk egymásért és a városért” – közölte Botka László. Az MSZP városvezető beszédében kitért arra is, hogy egyszerre kell büszkének lennünk szegediségünkre, magyarságunkra és európaiságunkra. „Nem hazaszeretet az, ha valaki csak a saját hatalmát szereti a hazájában. Nem köztársaság az, ahol az alkotmány alapértékeit zsebre teszik és csak a napi pártérdekek érvényesülésére használják. Mi szegediek olyan országban szeretnénk élni, ahol a gazdagot nem jutalmazzák, mert gazdag és a szegényt nem büntetik, mert szegény. Olyan országot akarunk gyermekeinknek, ahol a tanulás az ember elemi tehetséggel szerzett joga és ne ma szülői pénztárca függvénye” – jelentette ki Botka. A polgármester hozzátette, Szeged olyan demokráciát épít, mely pártkatonákra és alattvalókra, hanem szabad és öntudatos polgárokra van szüksége.

diszkozgyules_031_gs

Tíz nap alatt kétszázötven programmal vár a Szeged Napja rendezvénysorozat május 17-26. között: a már hagyománnyá vált Szegedi Borfesztivál és hídivásár mellett Gasztroudvarral, kézműves termékek vásárával, koncertekkel és utcazenész fesztivállal is a belvárosba csábítja az érdeklődőket.

A színes programsorozatról további részleteket itt olvashat!

19 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  19. davidesgól_iát
  2013. május 19., vasárnap, 13:13
  Válaszolok

  látom büszke vagy rá h 2 apátol lettél lombikban
  🙂

 • '>
  18. dondongoGabika
  2013. május 19., vasárnap, 11:58
  Válaszolok

  csak nekem és most folyton süti nekem a melegszendvicset
  vigaszképpen hogy meleget nevelt
  🙂

 • '>
  17. dondongoGabika
  2013. május 19., vasárnap, 11:25
  Válaszolok

  15 dete libsi vagy,neked nem is volt
  🙂

 • '>
  2013. május 19., vasárnap, 10:00
  Válaszolok

  Kik is a felelős személyek? Panelprogram, az siker történet? Hogyan is van ez. Érdekében pedig jogsértő végrehajtási eljárásokat is indítottak.

  Szövetkezeti házakat, társasházként újítottak fel, úgy kaptak támogatásokat.
  A folytatást a felelősségre vonást, pedig senki sem zárta ki.

  A Szegeden a lakosság egy részénél, 2014-ben ismét a félelem döntheti majd el, hogy hova is teszi majd le voksát. Lehet az kétséges, aligha.

 • '>
  15. ápolt_dm
  2013. május 18., szombat, 16:04
  Válaszolok

  hanem anyámnak

 • '>
  14. ápolt_dm
  2013. május 18., szombat, 15:20
  Válaszolok

  ha magyar lenne ez a bolgármester,akkor nem a cseheknek adna munkat
  kezdjük ott

 • '>
  13. ápolt_dm
  2013. május 18., szombat, 15:19
  Válaszolok

  fülbevaloja miért nincs a bolgármesternek?
  ez lenne a trendi
  🙂

 • '>
  12. ápolt_dm
  2013. május 18., szombat, 15:19
  Válaszolok

  tudom fáj ha valaki beirja az igazsagot
  de ennyire?

 • '>
  11. ápolt_dm
  2013. május 18., szombat, 15:18
  Válaszolok

  áp pólló,te meg nem kapsz szobrot
  a Osztrovszki helyén 🙂
  bár a kárász utca elején kinn a szobrod
  tudod az a bohóczka
  ka

 • '>
  10. ápoló
  2013. május 18., szombat, 14:25
  Válaszolok

  Ejnye gémóver, már megint nem vetted be a gyógyit. Így sose kapod meg a Jó Beteg Emlékérmet… 🙂

 • '>
  9. dondongoGabor
  2013. május 18., szombat, 13:59
  Válaszolok

  a centrum gödör igazan szépen fejlödik,föelg a fák 🙂

 • '>
  8. dondongoGabor
  2013. május 18., szombat, 13:58
  Válaszolok

  a törvényt?2006 ban nem tartották be,lasd öszödi beszédet.
  és a bolgármester ki se állt h ö bizony nem hazudott.
  és azota se.

 • '>
  7. dondongoGabor
  2013. május 18., szombat, 13:56
  Válaszolok

  centrum gödör kap-e nivo dijat,az ezer katyu utca ?

 • '>
  6. dondongoGabor
  2013. május 18., szombat, 13:55
  Válaszolok

  a 2-es vilamos nem került szóba?
  😆

 • '>
  5. jozkó
  2013. május 18., szombat, 10:53
  Válaszolok

  A kitüntetésben, elismerésben részesült szegedi polgártársaimnak gratulálok!

  Abban egyetértek a Polgármesterrel, hogy Szeged szép számmal dicsekedhet méltán elismert kiválóságokal.
  Olyan “csillagokkal” , akiknek saját fénye is van,és nem olyanok ők, mint néhány “hullócsillag”, amelyek sziporkázni próbálnak felettünk – de sokszor igencsak szánalmasan tükrözik a rájuk eső fényt, mert sajáttal nem dicsekedhetnek!
  Ha egy kis felhő eltakarja a “Napjukat” , láthatatlanná válnak…”naplemente” után pláne!

  Ami a “minden alkalom jó alkalom” a /baloldali/ politikai kampányra és az önfényezésre, a Polgármester Úr most is kitett magáért 🙂

 • '>
  4. Ábel
  2013. május 18., szombat, 08:04
  Válaszolok

  Munkahelyeket jelentő üzemeket, gyárakat mikor fog átadni ez a kamu MSZP-s városvezetés???

 • '>
  3. bazsi
  2013. május 18., szombat, 08:03
  Válaszolok

  nem tudom, ki és hogy van vele, de nekem ezzel a folyamatos ünnepségekkel, átadókkal, kezd a hócipőm tele lenni. mindeközben Szeged teljesen kilátástalan helyzetbe került.

 • '>
  2. Mucsiné Erdei M
  2013. május 18., szombat, 06:37
  Válaszolok

  Ha jól látom, a képen a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar Gyimóthi Zoltán vezényletével – kimaradtak a szereplők felsorolásából…ahogy általában.. 🙁

 • '>
  1. csendőr
  2013. május 17., péntek, 22:40
  Válaszolok

  Szeged döglődik, ezek meg itt parádéznak. Tiszta parasztvakítás.