A Néró a hatalomvágyról szól és aktualizálható

2016. szeptember 21., szerda · Egy hozzászólás

nero_kozonsegtalalkozo009kfA történet “néróságát” megtartva, mégsem történelmi tablót állít színpadra Léner András rendező Hubay egyfelvonásosaiból. A mindössze néhány szereplővel futó előadást stúdiószínházi körülmények között mutatják be szeptemberben, a színmű az évad második premierje lesz.
Tovább »

Színésznők vallanak színésznőkről + FOTÓK

2016. június 24., péntek · Hozzászólok

kepeslapok_a_takarasban008kfFekete Gizi 40 éve a pályán, ebből 30 évet a Szegedi Nemzeti Színháznál játszott. Csorba Kata 10 éve a Tisza-parti teátrum társulati tagja, Barnák László pedig szintén egy évtizede végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Jubileumot ünnepelnek tehát a művészek, amit egy anya-lánya kapcsolatot boncolgató, olykor nagyon kemény, máskor szarkasztikus humorával kacagtató ősbemutatóval koronáznak meg.
Tovább »

Hamisítatlan Luxemburg grófját ígér decemberben a szegedi színház + FOTÓK

2015. december 3., csütörtök · Hozzászólok

luxemburg_grofja_kozonsegtalalkozo022kfSzórakoztató klasszikust tartogat decemberre a Szegedi Nemzeti Színház. A Luxemburg grófját parádés szereposztásban, de abszurditásoktól mentes változatban állítja színpadra Sándor János, valódi karácsony előtti kikapcsolódást tartogatva az operettműfaj szerelmeseinek. És másoknak is.
Tovább »

Már decemberre készül a szegedi színház

2015. november 17., kedd · Egy hozzászólás

szinhaz_sajttaj05kfCsupán két hónapja kezdődött el az évad a Szegedi Nemzeti Színházban, máris öt bemutatón és még ugyanennyi tavalyról visszahozott továbbjátszáson van túl a teátrum.
Tovább »

A Szimpla szerda a válás modellje

2015. október 22., csütörtök · Hozzászólok

kozonsegtalalkozo04kfŐszinte közönségtalálkozó egy családi drámáról. A Szimpla szerda alkotói az ősbemutató kapcsán a válásról, a kapcsolat felbomlásáról és a családtagok viszonyáról beszélgettek.
Tovább »

Fekete Gizi minden előadás előtt izgul + FOTÓK

2015. március 14., szombat · Hozzászólok

fekete_gizi_kulisszak_mogott02_gs“Fekete Gizi jelenleg a vidék színjátszásának egyik legmarkánsabb, leghatározottabb karakterű színésznője” – írja a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjáról a teátrum honlapja. Valóban, a művésznő kisugárzása tekintélyt parancsoló: ő a klasszikus színjátszás “megközelíthetetlen” dívája, miközben végtelen hálával képes adózni szerető közönségének. A szegedi színház első Függöny előtt, maszk nélkül című beszélgetős estjének vendége a Jászai Mari-díjas színésznő volt.
Tovább »

A Kurázsi mama háborús dráma gyilkos humorral + FOTÓK

2015. január 15., csütörtök · Hozzászólok

kozonsegtalalkozo_somogyi13_gsBertolt Brecht mind zenéjét, mind történetét tekintve zavarba ejtő színházat tudhat magáénak, ahol nem csak a humor gyilkos. Legismertebb művét, a Kurázsi mama és gyermekeit Bodolay Géza állítja színpadra, így szerdán vele és a szegedi teátrum színészeivel a Somogyi-könyvtárban találkozhatott a közönség.
Tovább »

Nagy Imre szobránál emlékezett Szeged 1956-ra + FOTÓK

2014. október 23., csütörtök · 37 hozzászólás

56_os_megemlekezes_szeged15_gs

„A megalázott nép emelte föl a fejét október 23-án” – fogalmazott ünnepi beszédében a Rákóczi téren Nagy Sándor önkormányzati képviselő, aki jóformán szó szerint Ujhelyi István két évvel ezelőtti szónoklatát mondta el az egybegyűlteknek. Tovább »

Tizenkét ember, tizenkét szembemenő vélemény a kisszínházban

2014. október 6., hétfő · Hozzászólok

12duhos_ember_szinlap_0Egy gyilkossági ügy, egy tárgyalás, egy ítélet. Bírókból, ügyvédekből, egyetemi hallgatókból és oktatókból álló csapatnak egy fiú sorsáról kell döntenie. A rendhagyó színházi előadást Barnák László rendezésében láthatja a közönség.
Tovább »

A századik Szegedért Alapítvány-díjazottat köszöntötték + FOTÓK

2014. március 12., szerda · 3 hozzászólás

szegedert_alapitvany_gala0_gs135 éve, annak hogy a Tisza maga alá gyűrte Szegedet, s hogy a pusztítás után a város felvette ma ismert formáját. Ennek emlékére, illetve, hogy a Szegedért Alapítvány idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját és egyben 100. díjazottját, gálát rendeztek a Szegedi Nemzeti Színházban. Mint azt már a polgárok megszokhatták, minden évben ezen a napon, vagyis március 12-én tüntetik ki a tudományos, a közéleti és a művészetvilág kiválóságait. Szerdán a jubileumi esemény alkalmából az alapítvány egykori díjazottjai és támogatói is megjelentek a színházban.
Tovább »

Fekete Gizi és Király Levente egymást inspirálják a színpadon + FOTÓK

2014. február 12., szerda · Egy hozzászólás

SZS20140211_ok_tudjak_mi_a_szerelem_039Sándor János olyan Hubay-posztromantikus játékot vett elő Bálint napjára, amelyet már huszonöt éve nem láthatott a közönség a szegedi színház színpadán. Fekete Gizit és Király Leventét, az Ők tudják, mi a szerelem párosát a pénteki premier előtt faggattuk.
Tovább »

Fekete Gizi kapja a Szegedért Alapítvány fődíját

2014. február 10., hétfő · 3 hozzászólás

azoreg_holgy_latogatasa15_gsA Szegedért Alapítvány immáron huszonötödik alkalommal döntött a tudomány, a művészet és a közélet kiválóságainak díjazásáról. A mecénás alapítvány idén a Jászai Mari-díjas színművésznőnek, Fekete Gizinek ítélte a fődíjat.
Tovább »

Újabb rég nem látott darabokat vesz elő a szegedi színház + FOTÓK

2014. február 6., csütörtök · Hozzászólok

kozonsegtalalkozo_somogyi15_gsA 86 éve nem játszott Othello után ismét két régen nem látott darabot tűz műsorára a Szegedi Nemzeti Színház. Az éppen Bálint napján debütáló Hubay-egyfelvonásosok rendezőjével és színészeivel szerdán találkozhattak a színház szerelmesei a Somogyi-könyvtár közönségtalálkozóján.
Tovább »

Cso-cso-szán, vagyis Rost Andrea Szegeden – februári műsor a színházban

2014. január 21., kedd · Egy hozzászólás

szinhaz_sajttaj04_gsJön a Pillangókisasszony, visszatér a Pipás Pista, valamint Csukás István Ágacskájának állatkái is megelevenednek a színpadon. Gyüdi Sándor főigazgató a februári színházi csemegéket ismertette.

Tovább »

Díjeső az SZTE Kulturális Iroda gálaestjén + FOTÓK

2013. december 12., csütörtök · Egy hozzászólás

szte_dijkioszto07_gsAz SZTE Rektori Hivatal épületének dísztermében adták át december 12-én az Egyetemi Zenei Verseny, a Weöres Sándor Vers- és Prózamondó Verseny, a Jó tanuló, Jó sportoló pályázat, valamint az SZTE Sófi Alapítvány díjait. A 27. Nyári Universiade résztvevői rektori dicsérő oklevélben részesültek.
Tovább »

Mikszáth visszatér a Kisszínházba + FOTÓK

2011. november 10., csütörtök · Egy hozzászólás

kulonos_hazassag08_gs November 12-től újra a Kisszínház műsorán Görgey Gábor darabja, a Mikszáth különös házassága. A „kétszemélyes” darabot, melyben Király Levente, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas művész és Fekete Gizi Jászai-díjas színművész lép színpadra, nagy érdeklődés övezi, most hétvégén a 25-dik előadásra kerül majd sor.
Tovább »

„A lányok, a lányok…” – avagy hogyan ünnepel a szebbik nem?

2010. december 23., csütörtök · 13 hozzászólás

Szegedi közéletünk néhány neves női szereplőjét kérdeztük meg, hogyan készül az ünnepekre, s miként telnek majd a jeles napok. Összeállításunkba a sport, a politika és a kultúra területéről kerestünk föl „hírös jányokat, asszonyokat”.
Tovább »

“Családi” sztárparádé a Cigányszerelemben

2009. június 16., kedd · Hozzászólok

Tavaly még Lukács Gyöngyi „magyar hangja” volt a próbákon, idén már a Szabadtéri megaprodukciójának, a Cigányszerelemnek főszerepét játssza a gyönyörű, szegedi kötődésű Rácz Rita – számol be a Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóközleménye. Egy jelenetben édesanyjával, Fekete Gizivel is színpadra lép, miközben leendő férje, Silló István dirigálja a darabot. Tovább »

Szerda: dráma, rock, kép és lélek

2008. október 29., szerda · Hozzászólok

A szerda is érdekes napnak ígérkezik. Arthur Miller Pillantás a hídról című legendás drámáját láthatják a színházrajongók a Kisszínházban, klasszikus rock is lesz a Millenniumi Kávéházban, politizálhatnak a Közéleti Kávéház vendégeivel, és megtudhatják, hogy miért szeretünk fényképezni. A baptistáknál folytatódnak a Protestáns Napok, „irodalom-közeli könyvtáros kisasszonyok” láthatók-hallhatók az Alsóvárosi Kultúrházban, tájékoztató napot tart a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, és persze lesznek jó mozik, meg könyvbemutató… Tovább »

Szerda: Továbbra is fesztiválok, egész nap színház és csak ma: Gólyabál!

2008. október 14., kedd · Hozzászólok

Alighanem, ezen a szerdán sem fogunk unatkozni. Továbbra is Őszi Kulturális Fesztivál, most meg Szegedi Kamarazenei Fesztivál (ez már a kilencedik!), színházunk egész napos születésnapi „bulija” (félig komoly, de lehet játszani is), kultúrcsempészek sínbusszal, rock és duda a Milleniumi Kávéházban, séta Ferenc József császár nyomában, latin est, táncházak, beszélgetések, mozi, buli – és a nap nagy eseménye: a SZOTE gólyabálja! Ilyen csak egyszer van az életben! Tovább »

Hétfő: Fekete Gizi és fesztiválhangulat

2008. augusztus 18., hétfő · Hozzászólok

Ma ugyan szünetet tart az “István, a király” társulata, de a fesztiválok e hét közepéig, végéig még tartják magukat a városban. Ma Fekete Gízi önálló estjét ajánljuk a színházszerető közönség figyelmébe. Tovább »