Közélet

B. Nagy: Szimpla politikai játék, ami a közgyűlésen történt

B. Nagy: Szimpla politikai játék, ami a közgyűlésen történt

2012. október 31., szerda
B. Nagy: Szimpla politikai játék, ami a közgyűlésen történt

Törvényességi eljárás indítását is kilátásba helyezte B. Nagy László a szegedi közgyűlés keddi rendkívüli ülését követően. Illuzórikusnak nevezte a VTV Szeged Téma című műsorában a kormánymegbízott, hogy az átszervezés felmerülő igazolt és indokolt költségeit a kormányhivatal fedezze. Szerinte a képviselők nem is olvasták el a törvényt.

Szeged egyike azon három településnek hazánkban, melyekkel az október 31-i határidőig nem lehet aláírni a szerződéseket a járási rendszer kapcsán az átadás-átvételről.

Ahogy beszámoltunk róla

, a szegedi testület egy tartózkodás mellett ellenszavazat nélkül azt a döntést hozta, hogy az átszervezés kapcsán felmerülő igazolt és indokolt költségeit megfizettetnék a kormányhivatallal. „2500 településen mindenki megértette, Szegeden nem sikerült megértetni. Úgy gondolom, ennek a hátterében bizonyos politikai önzőség vagy politikai nyerészkedés állhat” – reagált a döntésre

B. Nagy László

kormánymegbízott a Városi Televízió Szeged Téma című műsorában. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy nem olvasta el a törvényt

Botka László

polgármester és a képviselők sem, így nem tudják, hogy miről szól. B. Nagy László hangsúlyozta, a kormányhivatal Szeged városától feladatelvégzésre nem vesz el tulajdont, hanem ingyenes használatba veszi azokat, továbbá az eszközöket és azokat a személyeket alkalmazásba veszi át, akik elvégzik az adott feladatot. A kormánymegbízott kijelentette, az állam a járási hivatal feladatellátásához ingyenes használatba fogja venni a Huszár utcai épületet, melyben jelenleg többek között az okmányiroda is működik, és 2013. január elsején elkezdik a munkát, Szeged járás tekintetében 187 munkatárssal. Hozzátette, nem engedi meg, hogy Szeged járás lakosai szűkített létszámmal, rosszabb körülmények között kapják meg azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az ország többi részén élők is igénybe vehetnek. A kormánymegbízott közölte, október 31-én munkaidő végéig várja Botka László polgármestert, hogy aláírják azt a megállapodást, amit a város rendelkezésére bocsátottak. „Ha ez nem történik meg, akkor a törvény általi felhatalmazásban november 15-éig határozatban fogom elrendelni a Huszár utcai épület és a dolgozók, továbbá az eszközök átvételét” – jelentette ki. Igaz, az önkormányzatnak van jogorvoslati lehetősége, ám az nem halasztó hatályú, így az ellátás biztonsága érdekében a kormánymegbízott el fogja rendelni a járási hivatal rendelet útján történő megalapítását. „Nem tudom, hogy erre miért volt szükség. Úgy gondolom, Szeged járás lakosai megérdeklik, hogy olyan szolgáltatást kapjanak, mint bármelyik másik magyar város Magyarországon” – fogalmazott a kedden történtek kapcsán. Még egy, anyagi szempontból igencsak jelentős következménye van a közgyűlés ellenszavazat nélküli döntésének. B. Nagy László rámutatott, ha nincs egyezség a várossal, akkor neki nem áll jogában csereingatlant felajánlani, egyszerűen nem teszik azt lehetővé számára a jogszabályok.

Ahogy megírtuk

, csereingatlan biztosítását nem írja elő a vonatkozó jogszabály, a kormányhivatal ajánlotta fel, hogy a megyei egészségbiztosítási pénztár újszegedi épületébe költözzön az adó- és szociális iroda. Azt, hogy a kötöztetés tényleges költségeinek megfizetését várta volna el a képviselő-testület, a kormánymegbízott illuzórikusnak nevezte, s egyben ellenkezik a jogszabályokkal is, így valószínűleg törvényességi eljárást fog indítani a szegedi önkormányzat határozatával szemben.

A VTV Szeged október 30-i Téma című műsorát teljes terjedelmében itt tekintheti meg!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.