Közélet

Közgyűlés: az igazolt és indokolt költségeit téríttetné meg Szeged a kormányhivatallal + FOTÓK

Közgyűlés: az igazolt és indokolt költségeit téríttetné meg Szeged a kormányhivatallal + FOTÓK

2012. október 30., kedd
Közgyűlés: az igazolt és indokolt költségeit téríttetné meg Szeged a kormányhivatallal + FOTÓK

A járási hivatal kialakításával kapcsolatos átszervezés kapcsán felmerülő igazolt és indokolt költségeit megfizettetné a kormányhivatallal a szegedi önkormányzat. A közgyűlés döntése alapján Botka László polgármester ezt az ajánlatot küldi el a kormánymegbízottnak, akinek szerda 16 óráig kell válaszolnia.

16.45:

Az ülés véget ért, köszönjük a figyelmet!

16.42:

Botka László bejelenti, új adótörvények hozatala és új helyi adók bevezetése kapcsán november 30-án vagy december 1-jén tart majd ülést a közgyűlést, hiszen az adózással kapcsolatos helyi rendelkezéseket december 2-áig kell módosítani a törvény értelmében.

16.41:

14 igen, 12 nem és 1 tartózkodás azt jelenti, hogy elfogadták az üzleti tervet.

16.40:

Kohári Nándor és Solymos László is elemzik a kft. eredményeit, működését. Az MSZP-s alpolgármester szerint az üzleti terv köszönőviszonyban sincs a valóságban.

16.33:

A Szint Kft. üzleti tervéről Szentgyörgyi Pál beszél, Haág Zalán válaszol kritikájára, úgy érvelve, hogy az utóbbi tíz évben tavaly zárt legsikeresebben a cég.

A kormányhivatalnál pattog a labda

16.31:

A módosított előterjesztés 27 igennel nyert elfogadást Ménesi Imre tartózkodása mellett. Kozma József (MSZP) az egyedüli hiányzó ma, így értelemszerűen ő nem szavazott.

16.30:

A Botka-féle fix összegek helyett az átszervezéssel kapcsolatos, igazolt és indokolt költségek megtérítéséről szól a Fidesz-módosító. Bohács Zsolt fontosnak tartja, hogy a megegyezés törvényes legyen, egyéb esetben nem járulnának hozzá a javaslat elfogadásához. Kérik beleírni az előterjesztésbe, hogy legyen törvényes az önkormányzat és a kormányhivatal közötti megállapodás.

16.25:

Szentistványi István javaslatára Botka László előterjesztésében módosít: a szegedi önkormányzat nem egyetért, hanem tudomásul vesz. Megjegyzi: a kormányhivatalnak holnap 16 óráig módosítania kell eddigi álláspontját, csak akkor írja alá a megállapodást.

A polgármester már a város felgyújtását vizionálja

16.22: Botka László még mindig azt kérdezi, törekedjen-e a város megállapodásra, vagy se. Erre keresik a választ. "A történelemben sok példa van rá, hogy egy várost kifosztanak, de legalább még nem akarják felgyújtani" - veti oda. 16.20: Keresztúri Farkas Csaba módosítója: Szeged közgyűlése nem ért egyet a kormányhivatal kezdeményezésével, mely a Huszár utca átadására vonatkozik. Ha egyoldalúan dönt a kormányhivatal, akkor fizessen meg minden költséget a városnak, a 354 millió forintot. 16.18: Botka László kijelenti: ha elfogadják ezt a javaslatot, átküldi a kormányhivatalnak. Ha az holnapig módosítja kérelmét, akkor aláírható lesz a megállapodás. 16.15: Visszatértünk! A kormányhivatal térítse meg az átköltözés indokolt és igazolt költségeit - ez lenne a Fidesz módosítója. Bohács Zsolt jelentette be a javaslatot. 15.54: Tízperces frakciószünetet kér a Fidesz-KDNP. 15.53: Mózes Ervin megismétli: a kormányhivatali kérés mértéke törvénytelen. 15.52: Bohács Zsolt arról beszél, szerették volna látni, jogszerű-e egyáltalán a polgármester előterjesztése. 15.47: Továbbra is igen aktív az érdeklődés. Farkas László a pénzügyi bizottság ülését kéri most.

"A Fidesz igazi demokrata, pedig akár közénk is lövethetne"

15.43: Botka László szerint egy kérdés van: megüzeni-e az önkormányzat a kormányhivatalnak, hogy kéri költségeinek megtérítését, vagy a pénzügyi bizottság kezdeményezésére még csak be se jelenti ezt. Másra már nincs idő. Még korábban a Fidesz erejéről és lehetőségeiről úgy szólt: a kormányhivatal vezetője november 15-én egyoldalú döntéssel akár a Széchenyi téri épületet is elkérhetné, de egyelőre nem teszi, ebből is látszik, hogy "a Fidesz igazi demokrata, pedig akár közénk is lövethetne". 15.42: Szentistványi István megismétli, valamennyi döntési alternatíva rossz. Olyan típusú módosítót javasol, ami elvi állásfoglalást tartalmazna. Utolsó kísérletet tenne még az álláspontok közelítésére a kormányhivatal és a város között. 15.40: Vita robban ki róla, hogy a kormányhivatal egyoldalú, november 15-éig meghozandó döntésével szemben van-e jogorvoslati joga az önkormányzatnak. Nincs egyetértés ebben. 15.39: A polgármester szerint olcsó trükköt alkalmaz a Fidesz, a pénzügyi bizottság javaslatának elfogadásával kimenti a kormányhivatalt az alól, hogy Szeged jelezhesse számára pénzügyi igényét, illetve erre válaszolnia kelljen. De ha ez történik, akkor az önkormányzat pénzét nem az önkormányzat céljaira fordítanák a fideszes képviselők - mondja. 15.35: Farkas László nem érti, Botka László miért nem küzdött a polgármester azért, hogy az önkormányzatnál maradó irodák megőrizhessék helyüket a Huszár utcában. Ismét kijelenti, ha a jegyző álláspontját figyelembe véve törvénytelenek és nem jogszerűek a megállapodás feltételei, akkor nem lehet aláírni a megállapodást. 15.31: Nagy Sándor is újra szót kér. Identitásvesztést érzékel a fideszes képviselőknél, akik szerinte már a pártot, nem Szegedet, az önkormányzat érdekeit képviselik ebben az ügyben. Elfogadhatatlannak nevezi, hogy a járási hivatal kialakításának díját Szeged fizesse meg.

Juhász Gyula szerint a szegediek nem vevők a cirkuszra

15.28: Juhász Gyula (Fidesz-KDNP) jön a sorban. Kiemeli, hogy az adófizető állampolgárok érdekeit szem előtt tartva be kell fejezni a politikai cirkuszt, a háborús retorikát. Az embereknek az számít, hogy minél gyorsabb, olcsóbb és színvonalasabb legyen az ügyintézés. Egyetért, meg kell vizsgálni, van-e lehetőség költségtérítést érvényesíteni a kormányhivatallal szemben. Ám ha nincs erre jogalap, kár szaporítani itt a szót. 15.27: Kónya Gábor (MSZP) párttársaihoz hasonlóan az államosítás és a város kirablásának veszélyeitől óv. 15.26: Botka László kijelenti: a kormányhivatal azért nem Újszegeden alakítaná ki a járási hivatalt, a Fő fasoron, mert azt mondták, túl sokba kerülne a felújítás. Ezt igencsak érdekesnek tartja. 15.25: Ismét Ménesi Imre kér szót, aki szerint a Fidesz-frakció eltévesztette a házszámot, hiszen nem a szegediek érdekében, hanem ellenük érvel itt a torony alatt. Olyan határozatot fogadott el a pénzügyi bizottság, amit szégyenletesnek tart, mert a város nem kérne pénzt a kormányhivataltól. Aki ezt megszavazta, kárt okoz a városnak - ad hangot véleményének.

Bohács: Hatékonyabb és gyorsabb lesz az ügyintézés

15.20: Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője felhívja a figyelmet, közel 30 milliárdos most a város hitelállománya, ami a szocialisták áldásos tevékenységének következtében alakult ki. Kirabláskor pedig szó sem lehet akkor, mikor a kormány átvállalja az önkormányzati hitelállományok jelentős részét. Úgy véli, a járási hivatal felállítása gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a lakossági ügyintézést. 15.19: Solymos László (MSZP) alpolgármester kérdezi Farkas Lászlót, ha valaki ingyenesen használatba venné a házát, máshová költöztetné, s annak költségeit is a nyakába varrni, vajon helyeselne-e. 15.16: Szentgyörgyi Pál (MSZP) az államosítás folyamata miatt aggódik. Pozitívumnak tartja, hogy a járási hivatal működési költségeit legalább nem az önkormányzatoknak kell fizetniük. 15.13: Tóth Károly (MSZP) felszólalásában azt elemzi, a szegediek kirablása áll küszöbön, a járási hivatal kialakításának költségeit a helyi adófizetőkkel téríttetik meg. Már most jelzi, név szerinti szavazást kér a polgármester, illetve a pénzügyi bizottság javaslatával kapcsolatban, hiszen annak kell eldőlni, ki viselkedik pártkatonaként, s ki lesz hű képviselői esküjéhez. 15.10: A polgármester megismétli: a kormányhivatal kihajítja az önkormányzat által építgetett ingatlanból a két legnagyobb irodát, s arra kötelezné a várost, hogy saját költségén rendezze a költözést.

Szentistványi: Súlyos támadás a demokrácia ellen

15.07: Farkas László (Fidesz-KDNP), a pénzügyi bizottság elnöke is az alkotmányt idézi, nem elveszi a vagyont (annak tulajdonjogát) a kormányhivatal, hanem ingyenes használatba szeretné venni, miközben minden maradna nemzeti vagyon. 15.05: Botka László szerint a Fidesz a pénzügyi bizottság módosítójával mentesíteni akarja a kormányhivatalt, hogy még mondania se kelljen semmit azzal kapcsolatban, akar-e fizetni a városnak, vállalja-e az átalakítással kapcsolatos költségeket. 15.03: Az LMP álláspontját Szentistványi István mutatja be. Meggyőződése, hogy az önkormányzatiság lebontása az utóbbi húsz évben a legsúlyosabb támadás a demokrácia ellen. Abszurdnak tartja a képviselők mai helyzetét, szerinte nem tudnak jó döntést hozni. 15.00: Botka László úgy reagál: Kalmár most elismerte, hogy B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő túlzott feltételeket támasztott Szegeddel szemben.

MSZP - Jobbik mutyikoalíció alakult?

14.55: Kalmár Ferenc MSZP - Jobbik mutyikoalíciót vél most felfedezni... Ezen a szocialisták jót derülnek. Majd hosszan elemzi, hogy 2002 és 2010 között az MSZP hogyan adósította el az országot, a lakosságot. Úgy véli, Botka László nem volt elég kemény a tárgyalások során, ha most rossznak nevezi a kormányhivatal ajánlatának feltételeit. Azt sem érti, Nagy Sándor annak idején miért ellenezte, hogy 3 millió forintból felújítsa a Bodzafa utcát, miközben most aggódik amiatt, hogy jövőre esetleg nem lesz ilyen jellegű beruházás. 14.53: A jobbikos Keresztúri Farkas Csaba a következő. Meggondolatlannak nevezi az államigazgatás átalakítását. Nem tudni, milyen többletköltségekkel jár a lakosság számára a járási hivatalok kialakítása, az pedig szerinte a legsötétebb időket idézi, hogy ezeket az intézményeket országgyűlési képviselők, azaz politikai komisszárok is vezethetik. Olyan határozati javaslatot tenne, hogy a testület ne hatalmazza fel a polgármestert a vagyon átadására. 14.51: Haág Zalán arra kéri a címzetes főjegyzőt, tartassa be a közgyűlés SZMSZ-ét, s a polgármester is csak szót kérve mondhassa el gondolatait. 14.49: A polgármester úgy felel: nincs semmiféle ellentmondás, de nem engedheti, hogy az önkormányzat vagyonát, pénzét ne önkormányzati feladatokra használják, hanem állami célokra, állami hivatal létrehozására. Három lehetőség van: elfogadják a polgármesteri előterjesztést, vagy mondják ki, hogy a polgármester ne írjon alá semmit, vagy határozzanak úgy, hogy a város fogadja el a kormányhivatal ajánlatát, s ne is kérjen pénzt. 14.46: Póda Jenő (Fidesz-KDNP) tanácsnok azt mondja, a polgármestert nem érdekli a folyamat jogszerűsége, megalapozottsága, átlépett a jegyző ez irányú észrevételein, csak egy kis pénzt akar hazahozni. Ez pedig nem elfogadható tárgyalási mód - ezért nem tartotta a pénzügyi bizottság tárgyalásra alkalmasnak Botka László előterjesztését. 14.42: Mózes Ervin címzetes főjegyző ismerteti a szociális és adóiroda költöztetési költségeivel kapcsolatos számításokat. Kijelenti: sem alkotmányos, sem törvényi alapjai nincsenek a kormányhivatal álláshely- és vagyoni igényeinek. Úgy folytatja, a polgármester által említett számok megalapozottak. A képviselőknek és a sajtónak olyan anyagok kiosztását rendeli el, melyek bemutatják az újszegedi Fő fasori épület informatikai rendszerének elavultságát.

Nagy Sándor és a törvényesített rablás

14.37: Nagy Sándor (Szabad Város Frakció) arról beszél, hogy törvényesített rablás folyik hazánkban, akár a választási feliratkozás, akár az önkormányzati elvonások terén. A fideszes képviselőknek kell majd jövőre a helyi választók elé állni, miért nem jut pénz a szükséges városrészi fejlesztésekre - jelenti ki. Úgy érvel, a városnak ki kell állnia Huszár utcai épületéért. Furcsállja, hogy cserébe egy "leharcolt" újszegedi ingalant ajánlottak fel, amire több száz milliót kell költeni, hiszen például nincs kiépítve az informatikai rendszer. 14.34: Botka ismét bejelenti, csak olyan megállapodást tart elfogadhatónak, ami nem jár a városra nézve többletköltséggel. Máshol olyan megegyezések születtek, ahol üres épületbe költöztették az új hivatalt, itt viszont más az eset, több száz millió forintba kerülne az oda-vissza költözgetés. Szeged esetében az önkormányzattól 10 milliárd forintot és 7,5 milliárdnyi feladatot vesz el szerinte az átalakítás. 14.32: Nemzeti vagyon volt és marad a Huszár utcai okmányiroda - szögezi le Haág Zalán (Fidesz-KDNP), aki szerint szó sincs kirablásról, ráadásul a Botka által említett 354 millió forintos költségszámítás teljességgel légből kapott. Az átvett feladatok már nem kerülnek pénzbe az önkormányzatnak, így az olcsó állam nem sérül. A pazarlás is megvolt eddig az önkormányzatoknál, így Szegeden nem tudni, honnan finanszírozzák a polgármestert támogató Szegedi Tükör kiadványt több tízmillió forintból. Állami kézben - teszi hozzá - nő a hatékonyság és az átláthatóság, kiemelve: Szegednek nem lehet érdeke Botka politikai cirkuszkeltése.

Botka visszasírja a diktatúrát

14.30: Botka László reagál: az alaptörvényben valóban szerepel, hogy a kormány elveheti az önkormányzatok vagyonát. Érdekes módon - jegyzi meg - a diktatúrában úgy nézett ki az alaptörvény, hogy az állam tiszteletben tartja az önkormányzatok vagyonát. Hangsúlyozza: a kormány minden költséget az önkormányzat nyakába akar varrni az átalakítás kapcsán, ez nem korrekt. A 26 érintett ember pedig évek óta az okmányirodában dolgozik, rendkívüli tapasztalattal rendelkezik, hozzájuk foghatót aligha találnak. Előterjesztése ezért arról szól, hogy az átalakítás költségeit legalább fizesse ki az állam. Különben nem lesz pénz jövőre járda- és játszótérépítésre! 14.25: Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) tanácsnok az új alaptörvényt idézi. Tagadja, hogy kirabolná a várost az állam, mint a szocialisták elődei a 40-es, 50-es években, itt nemzeti vagyon marad minden, amit az önkormányzattól átvesznek. A kormányhivatal emellett felajánlott épületet a két maradó irodának, ezt nem szabad elfelejteni a politikus szerint. Hozzáteszi: a 26 főt végzettségi problémák miatt nem lehet átvenni, mert a járási hivataloknál ezzel kapcsolatban léteznek bizonyos minimumkövetelmények. Emlékezteti Botkát, néhány éve a polgármester adta át az egészségügyet, az ezzel kapcsolatos feladatot esztendőként száz millió forinttal az egyetemnek, csak hogy megszabaduljon ettől a város. Ezért nem érti, most mi baja a városvezetőnek azzal, hogy az állam feladatot vállal át.

Vagy járási hivatal épül, vagy járda és játszótér?

14.20: Botka László beszél a járási közigazgatási rendszer visszaállításáról, a járási hivatalok felállításával kapcsolatos jogszabályokról. Nem kíván érvelni amellett, hogy ez káros lenne, bár megjegyzi, Magyarországon a folyamatok visszafelé mutatnak. Október 31-ig az önkormányzatoknak meg kell állapodniuk a kormányhivatalokkal a járási hivatalok felállításának technikai részleteiről, ha nem, a kormányhivatal november 15-éig egyoldalúan dönt. Az okmányiroda és gyámiroda feladatai kerülnek át alapvetően az államhoz - emeli ki. Részletezi, milyen tárgyalásokat folytatott az önkormányzat a kormányhivatallal. Az átveendő feladatokat Szegeden és a környező községekben 108 köztisztviselő látta el, a járási hivatal engedélyezett létszáma viszont 187 fő lesz - ez szerinte nem a hatékony és olcsó állam bizonyítéka. A kormányhivatal a teljes Huszár utcai ingatlan használatba akarja venni - ismerteti. A szociális és adóiroda 103 köztisztviselővel működik ott, több tízezer ügyfelet fogadnak évente, most el kell majd költözniük. Szeged nem vitatja a járási hivatalok felállításával kapcsolatos kormánydöntést, de bejelenti, 138 álláshelyet vesznek át Szegedtől, viszont 26 személyt nem kíván alkalmazni a kormányhivatal, indoklás nélkül. Botka László előterjesztését úgy mutatja be: csinálják meg a járási hivatalt, de a költségeket ne Szegeddel fizettessék meg, ne rabolják ki a várost. Csak akkor akarja aláírni a szerződést, amennyiben megtérítik a Huszár utca kiépítésére fordított 725 millió forintot, illetve a két legnagyobb ügyfélforgalmú iroda átköltöztetésének díját (a Fő fasorra áttelepülést és az informatikai rendszer kiépítését) és a 26 fő végkielégítést 354 millió forint értékben. "Járda-, útépítésre, játszótérfejlesztésre, városrészi beruházásokra fordítunk körülbelül ennyit, jövőre ezt hivatalépítésre kellene költeni jelen állás szerint" - fogalmaz a polgármester. 14.11: A közgyűlés elfogadja a napirendet. 14.08: Ménesi Imre (MSZP) napirend előtt bejelenti, hogy a Kúria elutasította a Mars téri kereskedők fellebbezési kérelmét, további felülvizsgálatnak nincs helye. Felidézi a múltat, mikor Botka László háza előtt tüntettek civilek a bódérombolások ügyében. Nógrádi Tibor és Kalmár Ferenc akkori, a polgármestert bíráló nyilatkozatait idézi, szerinte ezek megalapozatlanok voltak, s hergelték a kereskedőket. Nem kéri most, hogy mondjanak le, de minden közgyűlés előtt kérjenek bocsánatot a szegediektől, amiért perekbe vitték a várost, s kárt okoztak az adófizetőknek. 14.05: Kis csúszással indul a munka, de lassan mindenki elfoglalja a helyét. Immár Botka László is a pulpituson. 13.55: Üdvözöljük olvasóinkat a díszteremből, hamarosan kezdődik az ülés.

A közgyűlés elé:

A szegedi közgyűlés rendkívüli ülése 14 órakor kezdődik. Két napirendi pont megtárgyalása vár a képviselőkre: a SZINT Intézménytakarító Kft. 2012. évi üzleti tervének jóváhagyása mellett a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatalának kialakításával kapcsolatos, a kormányhivatal által tett javaslatról fognak vitázni. A vonatkozó törvény értelmében a települési önkormányzatok mindazon vagyona és vagyoni értékű joga, amelyek a járási hivatalok által átvett államigazgatási feladatok ellátását biztosítják, 2013. január 1-jén az állam ingyenes használatába kerülnek. A kormányhivatal foglalkoztatotti állományába kerülnek emellett a települési önkormányzati hivataloknál az átvett államigazgatási feladatokat ellátók álláshelyei, valamint az ezeket segítő funkcionális feladatokat ellátó köztisztviselők. A vagyonátadásról 2012. október 31-áig kell megállapodniuk a helyi önkormányzatoknak az érintett megyei kormányhivatalokkal. Ha nem sikerül teljes körűen megállapodni, a megyei kormányhivatal november 15-éig határozattal dönt a megállapodásban nem rendezett kérdésekben.

Botka László 1 milliárdos aláírása

Botka László (MSZP) polgármester előterjesztésében javasolja: azzal a feltétellel adják át a Huszár utcai okmányiroda épületét (ez lenne a Szegedi Járási Hivatal székhelye) a megyei kormányhivatalnak, ha az megfizeti az ingatlanra fordított több mint 725 millió forintot az önkormányzatnak, valamint megtéríti a Fő fasor 16. szám iroda kialakításának – ahová a szociális, családvédelmi és egészségügyi, valamint az adóiroda költözne a Huszár utcából –, illetve az előzetes megbeszéléseken elhangzottakkal ellentétben át nem vett 26 köztisztviselő felmentésének, végkielégítésének együttesen csaknem 354 millió forintos költségét. A szocialista politikus szerint egyébként a kormányhivatal túlzott mértékű létszámigénnyel lépett fel, s túlzott igények tartja a Huszár u. 1. szám alatti teljes ingatlan használatba adását is. Nehezményezi, hogy a Szegeden és a járáshoz tartozó községekben eddig 108 köztisztviselő által ellátott feladatokat a továbbiakban 187 ember végezné.

A kormányhivatal szerint nem lesznek elbocsátások

Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója a SZEGEDma.hu-nak a napokban részletesen bemutatta a küszöbön álló változásokat, vázolta a szegedi önkormányzat és a kormányhivatal között létrejövő megállapodás részleteit, bepillantást engedve a tárgyalások menetébe is. Hangsúlyozta: „Elbocsátások semmiképpen nem lesznek, hiszen a feladatellátáshoz szükséges mennyiséget átvesszük. Akiket felajánlott a város, és a képesítései feltételeknek megfelelnek, mindenkit átveszünk.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.