Vélemény

Blogstar: Botkát könnyen melegebb éghajlatra küldhetik

Blogstar: Botkát könnyen melegebb éghajlatra küldhetik

2017. január 6., péntek
Blogstar: Botkát könnyen melegebb éghajlatra küldhetik
Szeged, 2012. február 3. Botka László polgármester - MSZP fotó: Nagy Béla

Nagy esélye van annak, hogy az egyezkedés végén az érintett ellenzéki pártok fityiszt mutatnak a polgármesternek és visszaküldik Botkát Zanzibárba vagy máshova – írja a Blogstar szerzője, Horváth K. József.

Botka

bekeményít – harsogja az Index címe –

ultimátumot ad

. Vagy támogatják a pártok, hogy ő legyen a miniszterelnök-jelölt, vagy találnak egy másik támogatható vezetőt gyorsan, különben nélküle kell végigcsinálni a 2018-as kampányt. Az Indexnek azt mondta, hogy a következő hetekben, legkésőbb tavaszig kell dönteniük az MSZP–DK–Együtt–PM pártoknak: a kormányváltásra vagy a túlélésre játszanak. Az MSZP sietne, elnöksége már 9-én meghallgatta volna Botka Lászlót elképzeléseiről, de az év első két hetében a szegedi polgármester rendszeresen külföldön üdül. Néhány éve például éppen Zanzibárban, a családdal a Mátrában töltött ünnepek után. Ebbe a szabadságba akarta „belevarrni” a zanzibári forró napokat is, ami azonban nem sikerült, a dolog kitudódott, hiszen szolgálati sofőr, szolgálati autó fuvarozta őt haza Ferihegyről. Most nem tudni pontosan, hogy hol nyaral,

Gőgös Zoltán

, az MSZP alelnöke azonban megosztotta a nyilvánossággal Botka szokásait arról, hol tölti az év első két hetét. Korábbi, e témával foglalkozó

írásunkban

már jeleztük, nehezen elképzelhető, hogy az ellenzék érintett pártjai feltétel nélkül fölsorakoznak Botka mögött. Ismeretes, a szegedi polgármester közös ellenzéki listát akar. Kéri, hogy az egyéni jelöltek kiválasztásánál ne a párthoz tartozás, hanem a szavazatszerzési képesség számítson. Továbbá szerinte megállapodást kell kötni az új baloldali politikáról is. Hogy sikerül-e ilyen feltételekkel közös platformra hozni az ellenzéket, kérdés.

Szigetvári Viktor

Együtt elnök például a DK-hoz,

Gyurcsányhoz

fűződő viszonyáról, illetve az ellenzék választási győzelmi esélyéről így beszélt. „Az ellenzéki győzelemhez nem szükséges a DK-val közösen indulni, csak az egyéni választókerületekben kell sikeres megoldást találnunk. A mi politikai identitásunkkal ellentétes, hogy a megosztó Gyurcsány Ferenccel közös listán induljunk. Ezt akkor is így gondolom, ha közismert, hogy egy évtizede együtt dolgoztam vele. Mi korábban még barátok is voltunk, 2006 óta azonban semmilyen kapcsolatom sincs vele, és ennek emberi okai vannak. Ma nem a barátom és nem jó a kapcsolatunk. Hibás az az elképzelés is, hogy a Jobbikkal össze kell fogni a Fidesz leváltása érdekében, ez ugyanis morálisan vállalhatatlan lenne, ráadásul az egyéni körzetek erőviszonyai miatt nem is eredményezne több mandátumot. A kormányváltáshoz az kell, hogy az MSZP–DK mozgósítsa hagyományos táborát, valamint hogy az Együtt képes legyen új szavazókat is szerezni az önálló listájával.” Az már további kérdőjeleket sorakoztat föl, hogy az MSZP és a DK hogyan fog együttműködni. A Demokratikus Koalíció nem nyilatkozik Botka jelöléséről addig, amíg az MSZP nem tisztázza javaslatát. Az pedig hab a tortán, hogy a szegedi polgármester korábban kijelentette, „a választók stabil kétharmada nem szavazna arra a listára, amelyen Gyurcsány Ferenc szerepel”. Hát így állunk most Botka ügyben. Tény, hogy Szeged polgármestere nem szeretne bábfigura vagy – az ő kifejezését használva – mosóporreklám lenni. Ha elfogadják feltételeit, lehet szó miniszterelnök-jelöltségéről s végigcsinálja a kampányt, ha nem fogadják el, akkor kereshet más jelöltet az ellenzék. Csekély esélyt látok arra, hogy a választási győzelemre áhítozó pártok pozitív választ adjanak Botka „utimátumára” s támogassák nyíltsisakos kiállását. Ők ugyanis nem a fekete-fehér megoldások, sokkal inkább a mutyik, a háttéralkuk emberei. Botka szerint ugyanis a háttérben egyszerű egyezkedés zajlik arról, hogy ki kerüljön az országos lista első harminc helyére, illetve a 120 egyéni választókerület jelöltjei közé. A pozícióharc pedig nem más, mint annak beismerése, hogy a szocik beletörődtek a 2018-as választások elbukásába, s biztos ami biztos alapon inkább a parlamenti fizetős helyeket akarják a szegfűs és nem szegfűs csókosok közt elosztani. Ezért van nagy esélye annak, hogy az egyezkedés végén az érintett ellenzéki pártok fityiszt mutatnak a polgármesternek és visszaküldik Botkát Zanzibárba vagy máshova. A lényeg, hogy melegebb éghajlatra.

Forrás: leander.blogstar.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.