Közélet

Ingatlaneladásban és lakásbérbeadásban is rekordot döntött az IKV

Ingatlaneladásban és lakásbérbeadásban is rekordot döntött az IKV

2016. december 22., csütörtök
Ingatlaneladásban és lakásbérbeadásban is rekordot döntött az IKV
ikv001kf

Az önkormányzati lakások és üzlethelyiségek bérbeadását tekintve csúcsot döntött idén az IKV Zrt. hatéves összehasonlításban, illetve az eladásokból befolyt összeg is megközelíti az 1,7 milliárdot, amire szintén nem volt példa az önkormányzat ingatlankezelő cégének életében – ismertette az esztendő legfőbb számait Kardos Kálmán elnök-vezérigazgató évértékelő sajtótájékoztatóján.

Idén összesen 204 önkormányzati bérlakást adtak ki

a tavalyi 127-tel szemben, míg az azt megelőző esztendőkben száz alatt volt ez a számadat.

Kardos Kálmán

, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója a helyiség, azaz üzletek és irodák bérbeadási adatait ismertetve elmondta, hogy még 2011-ben mindössze 20-at adott ki a város ingatlankezelő cége, tavaly 92-t, míg idén 123-at. Önkormányzati tulajdonban még további 200 üres helyiség keresi bérlőjét, ám ezeket Kardos elmondása szerint nem lesz könnyű kiadni, mivel egy részük leromlott állapotú, más részük pedig nem frekventált helyen található. Szólt arról is, hogy a belváros üzletstruktúrája lassan alakul át, s azt tapasztalja, hogy a régi bérlők nehezen váltanak, nem idomulnak a változó vásárlói igényekhez, szerinte ez is az oka annak, hogy egyes bérlők a megcsappant forgalomra panaszkodnak. Nemcsak bérbeadás tekintetében számít kivételesnek az idei év az IKV Zrt. életében, ugyanis soha ennyi ingatlant, vagyis lakást és üzlethelyiséget nem értékesített a város. Ebből összesen 1 milliárd 694 millió folyt be a kasszába a tavaly értékesített Felső-Tisza parti ingatlanért fizetett több mint 250 millió forinttal együtt. Az eladásból származó árbevétel mindent összevetve kiemelkedően magasnak számítanak, hiszen az idei majdnem 1,7 milliárdos bevétel több mint egymilliárddal haladja meg a tavalyit, amikor is 647 millió forint folyt be eladásból. 2015-ben ez az összeg 373 millió volt, azt megelőzően 951 millió, 2012-ben és 2011-ben pedig 500 millió forint alatti összeg. Kardos Kálmán leszögezte, megismételhetetlen lesz az idei nagyjából 1,7 milliárdos eladásból származó bevétel, hiszen zömében túladtak azokon az ingatlanokon, amelyeken szerettek volna, jövőre például már csak 25 lakást szánnak eladásra.

ikv005kf

Kardos megjegyezte, a céghez befolyó az összegek nem az IKV-t számláit hizlalják, hiszen az üzletek bérbeadásából fordítottak pénzt lakások felújítására 250 milliót, illetve természetesen a tulajdonos önkormányzatnak is sok pénzt fizetnek, az üzletek és irodák bérleti díjának pedig 40%-a vándorol egyből a városhoz. Idén egyébként 1 milliárd 436 milliót fizettek be a város kasszájába, tavaly 1,55 milliárdot, 2014-ben 1 milliárd91 milliót, 2013-ban pedig 1 milliárd 70 millió forintot. Az IKV elnök-vezérigazgatója arról is szólt, hogy egyfajta tisztulási folyamat is végbement a cégen belül, lecserélődtek a vezetői posztot betöltők, igaz zömében házon belül találtak új személyt, és a fizikai dolgozóknak is egyfajta szemléletváltáshoz kellett hozzászokniuk. Ez utóbbira példaként Kardos elmondta, hogy immár a bérlőnek is alá kell írnia a lakásánál dolgozó kollégájuk munkalapját, kvázi igazolnia, hogy ténylegesen javításokat végeztek nála, ami egyfajta kontroll, és többeknek nem tetszett. A januári újítás sem fogja nyilvánvalóan elnyerni mindenki tetszését, ugyanis a fizikai dolgozóknál azt vezetik be, hogy a bérlőknél ledolgozott órák száma alapján kapják majd a fizetésüket. Mint ismert, az IKV Zrt. társasházkezeléssel is foglalkozik, mely üzletágnál is jelentős változások volt. Kardos elmondta, nem volt átlátható a működés, az épületekkel nem számoltak el, amit rendeztek az elmúlt időszakban. Árakat is emeltek, méghozzá 30%-ot, ugyanis öt éven keresztül nem nyúltak hozzá a szolgáltatási díjakhoz, így gyakorlatilag a dolgozó bérét sem futotta már az, ami a társasházkezelésből befolyt. Hozzáette, a minimálbér emelése miatt jövőre is emelni fogják a szolgáltatási díjat. Az is elmondható, hogy a bérlők fizetési hajlandósága is javult, tavaly 538 millió forintnyi olyan tartozást tartottak nyilván, amit hosszú ideje nem rendeztek, ez idén 342 millió. Az elszámolt értékvesztése az IKV-nak, vagyis amit már nem tudnak behajtani pedig 422 millió forint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.