Közélet

Szeged kiválóságait köszöntötték + FOTÓK

Szeged kiválóságait köszöntötték + FOTÓK

2013. május 17., péntek
Szeged kiválóságait köszöntötték + FOTÓK
diszkozgyules_0_gs

Szeged szabadsága és nagysága igazi bajnokainak nevezte Botka László az ünnepi közgyűlésen azokat, akik rangos városi elismeréseket vehettek át.

„Szeged napja egyszerre jelenti a szabadságot, a törvényt, a közös tenni akarás vágyát, a közös elkötelezettséget múltunkért és jövőnkért egyaránt” – kezdte beszédét

Botka László

polgármester a városháza előtt elkezdett, majd az időjárás miatt a díszteremben megtartott ünnepi közgyűlésen. Emlékeztetett, közel háromszáz éve szabad királyi város Szeged, ami azt jelenti, hogy ez a közösség akarja, igényli, és ha kell, ki is harcolja magának az önállóságot. Hozzátette, a város falai és polgárai azóta is hirdetik az emberi méltóságot, a döntés képességét és felelősségét. „Mi szegediek tudunk, és akarunk közösségként élni. Képesek vagyunk önállóan dönteni feladatainkról, felelősen gondolkodni közös dolgainkról” – szögezte le.

Az ünnepi műsorban közreműködött Danis Lídia és Pataki Ferenc színművész, Kelemen Zoltán és László Boldizsár operaénekesek, Rákai András zongoraművész, a Szegedi Vaszy Viktor Kórus, a Szegedi Nemzeti Színház kórusa, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar Gyüdi sándor vezényletével.

Az MSZP-s politikus sikertörténetnek nevezte a település legújabb kori történelmét, mely Szegedet "a 'város az ország szélén'-ből példaértékű és irigyelt európai régióközponttá emelte”. Felsorolta az elmúlt időszak fejlesztéseit, így az autópálya-építést, a tömegközlekedés korszerűsítését, a panelprogramot, a város köztereinek és oktatási intézményeinek felújítását. Kiemelte az új klinikai tömb építését, illetve a korszerű árvízvédelmi rendszer kiépítését, melynek munkálatai idén kezdődnek.

„Ma is pontosan tudjuk, hogy Magyarország akkor tartozhat Európa fősodrához, ha mindenki megérti, a szabadság és demokrácia iránti vágy szorosabb kötelék annál, minthogy bárki szétválaszthasson bennünket. Mi szegediek tudjuk, a szabadságot sokféle szálból szövik, de a sokféle szál együtt erős köteléket alkot, amit úgy hívunk: a jövőnk, fejlődésünk, a városunk, az otthonunk, a hazánk” – jelentette ki a polgármester. Szerencsésnek nevezte a szegedieket, hiszen abból adatott meg a legtöbb, ami a legfontosabb: példát mutató személyiségekből. A város hőseinek, Szeged szabadságának és nagyságának igazi bajnokainak nevezte a kitüntetetteket. A hagyományokhoz híven a díszpolgári címet is az ünnepi közgyűlésen adták át. A szegedi közgyűlés döntése értelmében a rangos elismerést Baradnay Gyula sebész, címzetes egyetemi tanár vehette át. Pro Urbe díjjal tüntették ki Fekete Gizi Jászai Mari-díjas színművésznő, a Szegedi Nemzeti Színház tagját és Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművészt. Szegedért Emlékérmet öten vehettek át az ünnepi közgyűlésen. Hajdú Géza népművelő, a kiskundorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója mellett, Pajor László urológus, Lednitzky András, az SZTE orvoskar dékáni hivatalának vezetője, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Kiss Tamás, az 1956-os Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének alapító tagja, továbbá Simon Miklós festőművész részesült. Átadták a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért díjakat is, melyet idén Falkay György gyógyszerész, nyugalmazott tanszékvezetői egyetemi tanár és Lasse Hallamurto, Turku, Szeged testvérvárosának stratégiai tanácsnoka vehetett át. „Hisszük, hogy a tehetség sokszínű. Hisszük, hogy az alkotó energia nem tűri az ostoba korlátokat. A közösségnek soha nem az egyformaság, hanem a jóravaló együttműködés teszi sikeressé. Hisszük, hogy felelősek vagyunk egymásért és a városért” – közölte Botka László. Az MSZP városvezető beszédében kitért arra is, hogy egyszerre kell büszkének lennünk szegediségünkre, magyarságunkra és európaiságunkra. „Nem hazaszeretet az, ha valaki csak a saját hatalmát szereti a hazájában. Nem köztársaság az, ahol az alkotmány alapértékeit zsebre teszik és csak a napi pártérdekek érvényesülésére használják. Mi szegediek olyan országban szeretnénk élni, ahol a gazdagot nem jutalmazzák, mert gazdag és a szegényt nem büntetik, mert szegény. Olyan országot akarunk gyermekeinknek, ahol a tanulás az ember elemi tehetséggel szerzett joga és ne ma szülői pénztárca függvénye” – jelentette ki Botka. A polgármester hozzátette, Szeged olyan demokráciát épít, mely pártkatonákra és alattvalókra, hanem szabad és öntudatos polgárokra van szüksége. Tíz nap alatt kétszázötven programmal vár a Szeged Napja rendezvénysorozat május 17-26. között: a már hagyománnyá vált Szegedi Borfesztivál és hídivásár mellett Gasztroudvarral, kézműves termékek vásárával, koncertekkel és utcazenész fesztivállal is a belvárosba csábítja az érdeklődőket. A színes programsorozatról további részleteket itt olvashat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.