Írjon nekünk

Közélet

Szeged kiválóságait köszöntötték + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

diszkozgyules_0_gsSzeged szabadsága és nagysága igazi bajnokainak nevezte Botka László az ünnepi közgyűlésen azokat, akik rangos városi elismeréseket vehettek át.

„Szeged napja egyszerre jelenti a szabadságot, a törvényt, a közös tenni akarás vágyát, a közös elkötelezettséget múltunkért és jövőnkért egyaránt” – kezdte beszédét Botka László polgármester a városháza előtt elkezdett, majd az időjárás miatt a díszteremben megtartott ünnepi közgyűlésen.

Emlékeztetett, közel háromszáz éve szabad királyi város Szeged, ami azt jelenti, hogy ez a közösség akarja, igényli, és ha kell, ki is harcolja magának az önállóságot. Hozzátette, a város falai és polgárai azóta is hirdetik az emberi méltóságot, a döntés képességét és felelősségét. „Mi szegediek tudunk, és akarunk közösségként élni. Képesek vagyunk önállóan dönteni feladatainkról, felelősen gondolkodni közös dolgainkról” – szögezte le.

Az ünnepi műsorban közreműködött Danis Lídia és Pataki Ferenc színművész, Kelemen Zoltán és László Boldizsár operaénekesek, Rákai András zongoraművész, a Szegedi Vaszy Viktor Kórus, a Szegedi Nemzeti Színház kórusa, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar Gyüdi sándor vezényletével.

Az MSZP-s politikus sikertörténetnek nevezte a település legújabb kori történelmét, mely Szegedet “a ‘város az ország szélén’-ből példaértékű és irigyelt európai régióközponttá emelte”. Felsorolta az elmúlt időszak fejlesztéseit, így az autópálya-építést, a tömegközlekedés korszerűsítését, a panelprogramot, a város köztereinek és oktatási intézményeinek felújítását. Kiemelte az új klinikai tömb építését, illetve a korszerű árvízvédelmi rendszer kiépítését, melynek munkálatai idén kezdődnek.


„Ma is pontosan tudjuk, hogy Magyarország akkor tartozhat Európa fősodrához, ha mindenki megérti, a szabadság és demokrácia iránti vágy szorosabb kötelék annál, minthogy bárki szétválaszthasson bennünket. Mi szegediek tudjuk, a szabadságot sokféle szálból szövik, de a sokféle szál együtt erős köteléket alkot, amit úgy hívunk: a jövőnk, fejlődésünk, a városunk, az otthonunk, a hazánk” – jelentette ki a polgármester.

Szerencsésnek nevezte a szegedieket, hiszen abból adatott meg a legtöbb, ami a legfontosabb: példát mutató személyiségekből. A város hőseinek, Szeged szabadságának és nagyságának igazi bajnokainak nevezte a kitüntetetteket.


A hagyományokhoz híven a díszpolgári címet is az ünnepi közgyűlésen adták át. A szegedi közgyűlés döntése értelmében a rangos elismerést Baradnay Gyula sebész, címzetes egyetemi tanár vehette át. Pro Urbe díjjal tüntették ki Fekete Gizi Jászai Mari-díjas színművésznő, a Szegedi Nemzeti Színház tagját és Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművészt.

Szegedért Emlékérmet öten vehettek át az ünnepi közgyűlésen. Hajdú Géza népművelő, a kiskundorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója mellett, Pajor László urológus, Lednitzky András, az SZTE orvoskar dékáni hivatalának vezetője, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Kiss Tamás, az 1956-os Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének alapító tagja, továbbá Simon Miklós festőművész részesült.


Átadták a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért díjakat is, melyet idén Falkay György gyógyszerész, nyugalmazott tanszékvezetői egyetemi tanár és Lasse Hallamurto, Turku, Szeged testvérvárosának stratégiai tanácsnoka vehetett át.

„Hisszük, hogy a tehetség sokszínű. Hisszük, hogy az alkotó energia nem tűri az ostoba korlátokat. A közösségnek soha nem az egyformaság, hanem a jóravaló együttműködés teszi sikeressé. Hisszük, hogy felelősek vagyunk egymásért és a városért” – közölte Botka László. Az MSZP városvezető beszédében kitért arra is, hogy egyszerre kell büszkének lennünk szegediségünkre, magyarságunkra és európaiságunkra. „Nem hazaszeretet az, ha valaki csak a saját hatalmát szereti a hazájában. Nem köztársaság az, ahol az alkotmány alapértékeit zsebre teszik és csak a napi pártérdekek érvényesülésére használják. Mi szegediek olyan országban szeretnénk élni, ahol a gazdagot nem jutalmazzák, mert gazdag és a szegényt nem büntetik, mert szegény. Olyan országot akarunk gyermekeinknek, ahol a tanulás az ember elemi tehetséggel szerzett joga és ne ma szülői pénztárca függvénye” – jelentette ki Botka. A polgármester hozzátette, Szeged olyan demokráciát épít, mely pártkatonákra és alattvalókra, hanem szabad és öntudatos polgárokra van szüksége.


Tíz nap alatt kétszázötven programmal vár a Szeged Napja rendezvénysorozat május 17-26. között: a már hagyománnyá vált Szegedi Borfesztivál és hídivásár mellett Gasztroudvarral, kézműves termékek vásárával, koncertekkel és utcazenész fesztivállal is a belvárosba csábítja az érdeklődőket.

A színes programsorozatról további részleteket itt olvashat!

Hirdetés

Kommentek

Közélet

Jövőre is oktatják a diákokat a vásárhelyi állatvédők

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Németh László Gimnázium és Általános Iskola 5. osztályosainak tartotta idei utolsó óráját a felelős állattartásról a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete.

Tovább olvasom

Hírzóna

Szeviép-per: Mereven kezelték a bankok a problémát?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ismét tanúmeghallgatással folytatódott a Szeviép-ügy tárgyalása a Szegedi Törvényszéken, ezúttal azt a személyt hallgatták ki, aki a cég úgynevezett csődegyezségi javaslatát készítette el. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Nehéz három napnyi főzés után mosolyogni karácsonykor

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ezzel is foglalkozik az e heti Déli Szó.

Tovább olvasom

Aktuál