Vélemény

Biogazdálkodás, amit támogathatunk

Biogazdálkodás, amit támogathatunk

2010. március 3., szerda
Biogazdálkodás, amit támogathatunk

Magyarország jövője nagyrészt attól függ, milyen ütemben tudnak felzárkózni a Fővároson kívüli régiók Budapesthez. Az 1. sz. választókörzet ebből a szempontból sajátos, hiszen klasszikus vidéki kistelepülések és az ország egyik legnagyobb városának egy jelentős része tartozik ide.

A vidékfejlesztés egyik alapja az oktatás reformja kell, hogy legyen. Egyértelmű irány az agrár- és élelmiszeripari képzések minőségének fejlesztése már középiskolai szinten. A mérnökképzésekről nem is beszélve! Ma már tényként kezelik a folyamatot: országunk területén a globális felmelegedés hatására 30 éven belül komolyan számolni kell az elsivatagosodással, így a termőföld termékenysége leromlik. Keresni kell a lehetőséget mind pályázati, mind banki finanszírozás szintjén, hogyan lehet minél nagyobb arányban termőföldjeinket öntözni. Ez a jövőnk záloga. Mivel hazánkban gabonából túltermelés van, megfelelő támogatási rendszerrel külön kell választani az élelmiszeripari és energetikai termelést. Jelenleg Magyarországon jelenleg búzából és kukoricából is túltermelés van, a termelés egy részét energetikai irányba is el lehet vinni, akár újfajta energianövények telepítéséről, akár az évtizedes tapasztalatokra alapuló kukoricatermelésről van szó. A termőföldek öntözése újabb szegmenseket nyithat meg, gondolok itt a vetőmagtermelésre, aminek a hozzáadott értéke, így az ára komoly gazdasági előnyökhöz juttathatná hazánkat. Nagyobb szerep juthatna az ilyen irányú K+F-nek, ezáltal a már most is fajtáiról méltán híres Szegedi Gabonakutatónak és Martonvásárnak is. Másik fontos irány lehet a biogazdálkodás, amit az Unió nagyon támogat, erre alapuló kisüzemi feldolgozóiparra, mint például a biozöldséglé, biogyümölcslé gyártás. A jelenleg hazánkban előállított mennyiség, még a hazai igényeket sem tudja kielégíteni, gondoljunk a Nyugat-Európai országok igényeire is. Az Unió támogatja a művelés alól kivont területeket is, így a családi gazdaságok elgondolkodhatnak akár a rideg állattartáson is, így a nagy állattartó telepek helyett lehetne a kis élelmiszerüzemeket fejleszteni, ahol az őshonos szürkemarha és mangalica kerülne feldolgozásra, aminek Nyugat-Európában szintén lehetne piacot találni. Mindkét fajta rideg állattartásban tartható. Nagyon fontos, hogy az élelmiszeripart ne tegyük tönkre a túlszabályozásokkal, inkább az ellenőrzések gyakoriságát kell növelni és a régi hagyományos eljárásokra alapuló decentralizált élelmiszeripart kell építeni. Az 1 millió új munkahely alapja, hogy a mezőgazdasághoz és az építőiparhoz kell alapjaiban hozzányúlni. Hosszú távon a legnagyobb munkaerőigénye a biogazdálkodásnak és az üvegházas geotermikus fűtésre alapuló kertészeteknek van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.