Vélemény

Ki mit képvisel?

Ki mit képvisel?

2008. november 26., szerda
Ki mit képvisel?

Egy népszavazás - mint tudjuk - sok adóforintba kerül, ha összevonják is egy másik szavazással. Én amondó vagyok, hogy a képviselőknek azt kellene képviselniük, hogy nem kellene megvárni, míg a nép rákényszeríti őket arra, amire maguk magukat rávehetnék!

Egyhangúlag elfogadott javaslat alapján az országgyűlési képviselők, a polgármesterek és az önkormányzati képviselők februártól 15 százalékos adót fizetnek költségtérítésük és költségátalányuk után. Ennyi és nem több megszorítással éltek a maguk irányába a képviselők kedden. Ha addig semmi sem változik, és összejön a szükséges számú aláírás, a következő - a honatyák pénztárcájára mért - csapást a EU-s szavazással együtt kiírható népszavazás mérheti. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?" - szólt a kérdés, amelyet az OVB hitelesített, s a kezdeményezőnek négy hónapja van a 200 ezer aláírás összegyűjtésére. A kérdést feltevő négy gyerekes anyuka, ügyes, már üzemel is a saját nevén futó

aláírásgyűjtő honlap

, a kérdés meg olyan, hogy mutassanak nekem valakit, aki nem írja alá. Meg ez nem olyan kérdés, hogy bármelyik párt kibújhat előle, nota bene, meglehet ez lesz az első aláírásgyűjtés, amikor fideszes és MSZP-s aktivisták egymás mellett - mondhatni egy gyékényen árulva - kampányolnak saját képviselőik megrendszerezése ügyében. Persze csak amennyiben a pártaktivisták kiállnak az utcára, és nem úgy döntenek, hogy távolmaradásukkal, inaktivitásukkal inkább a népre bízzák a döntés kierőszakolását. Mert lehet az aktivisták között olyan is akad, aki már a jövőre gondol, s felveti magának a kérdést: jó-e neki, ha amennyiben képviselőjelöltté választják pártjában, és a polgárok is bizalmat szavaznak neki két év múlva, újdonsült képviselőként kevesebb kontrollálatlan pénzt tehet zsebre? Mert képviselőnek lenni jó. Mert a képviselőkre sok minden nem vonatkozik. Mert a képviselők nem csupán a képviselői fizujukból élnek. Sőt vannak és voltak - az elmúlt majd húsz évben láttam nem egyet közülük -, akik nem restellettek képviselőit képviselői állásra halmozni, városit megyeire, megyeit parlamentire, s egyéb kombinációk, s mindemellett alelnöknek, bizottsági elnöknek, felügyelő-bizottsági tagnak, s ki tudja még, minek nem is beválni, jól tejelő posztokon. Nem is folytatom, nem fejtegetem, miből, hogyan lehet még pénzt csinálni képviselőként, a lényeg, hogy a képviselők most sem panaszkodnak, hanem egyhangúlag képviselnek, ezúttal bennünket magukkal szemben. Persze, tudom, vannak olyanok is, akik a biztos, jól menő üzletet hagyták ott a nép, a haza szolgálatáért... Seres Máriáról már tudjuk, mit képvisel, hisz vette a fáradságot és négy gyermeke nevelése mellett feltette a kérdését, hogy nem lehet-e másként, képviselő urak? Beleszólt a politikusok dolgába a pelenkázóasztal mellől! Egy népszavazás - mint tudjuk - sok adóforintba kerül, ha összevonják is egy másik szavazással. Én amondó vagyok, hogy a képviselőknek azt kellene képviselniük, hogy nem kellene megvárni, míg a nép rákényszeríti őket arra, amire maguk magukat rávehetnék!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.