Szórakozás

A Kulturális Örökség Napjai Szegeden

A Kulturális Örökség Napjai Szegeden

2008. szeptember 20., szombat
A Kulturális Örökség Napjai Szegeden

Szegeden több mint tíz helyszín várja ma és holnap az érdeklődőket a Kulturális Örökség Napjai alkalmából. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által meghirdetett program célja, hogy ráirányítsa a figyelmet olyan épületek értékeire, melyek időlegesen, csak a társadalom egyes rétegei által látogathatók, esetleg folyamatosan zárva vannak.

Vasárnap húszfős csoportok magyar, angol és német nyelvű idegenvezető segítségével ismerhetik meg az eredetileg 1799 és 1805 között

Vedres István

tervei alapján emelt, majd az árvizet követően, 1883-ban

Lechner Lajos

és

Pártos Gyula

irányításával eklektikus neobarokk stílusban átépített szegedi városházát. Szombaton és vasárnap 10-től 17 óráig a Fekete Ház és a Móra Ferenc Múzeum, az emelt díjas "És látta Isten, hogy jó..." című kiállítás kivételével ingyenesen látogatható. Szintén mindkét nap várja a vendégeket a Bálint Sándor Művelődési Ház, megnyitja kapuit a látogatók előtt a Démász Zrt. székháza, a görög katolikus Szent Rozália kápolna, a Szegedi Nemzeti Színházban pedig a kulisszák mögé, a zsinórpadlásra és az öltözőkbe is betekinthetnek a kíváncsi vendégek. A műszaki érdeklődésűek számára igazi kuriózum lehet a Démász Elektrotechnikai Múzeuma és a MÁV-székház, ahol a Vasúttörténeti Alapítvány kincseivel ismerkedhetnek meg. A Reök-palota munkatársai tematikus sétára invitálják az érdeklődőket, melyen Szeged egy-egy korhoz kötődő építészeti emlékeit mutatják be, szombaton pedig reneszánsz koncertet és táncházat rendeznek a szecessziós épületben. A Somogyi-könyvtárban - melynek muzeális gyűjteménye a Nemzeti Kulturális Örökség része - épület-bemutató túrákat rendeznek, ezeken az érdeklődők az intézmény egyébként zárt részeibe - a restauráló műhelybe, a könyvraktárakba, a hőközpontba és a lapostetőre - is eljuthatnak. A 'Reneszánsz könyvkincsek a Somogyi-könyvtár gyűjteményében' című alkalmi kiállítás és az Európa Kulturális Fővárosa Pécs2010 felvezető évének hivatalos programja: 'Az orvoslás története Galenustól Herczel Fülöpig' című nagykiállítás (a reneszánsz kori füveskönyvek, anatómiai, sebészeti munkák kiemelésével) mindkét napon a teljes nyitva tartás alatt (10 - 18 óra) megtekinthetők, részletes program

a könyvtár honlapján

olvasható. A korábbi évekhez képest bővül a könyvtári program a reneszánsz év szellemiségéhez kapcsolódó, könyvkincseket - köztük a Szegeden őrzött legrégebbi kódexet, a 'Prágai Missalét'- bemutató előadással az Emlékkönyvtárban. A Szegedi Nemzeti Színházzal és a Korzó Zeneházzal együttműködve mindkét intézmény megnyitja kapuit, a séta mindkét napon 14 órakor indul a Somogyi-könyvtártól (Dóm tér 1-4.), a színház épületének bemutatása után a Korzó Zeneházhoz vezet, ahol a Szegedi Szimfonikus Zenekar otthonával reneszánsz háttér-muzsika mellett ismerkedhetnek meg az érdeklődők - tájékoztatott a Somogyi-könyvtárral kapcsolatos programokról Andóczi Balogh Éva PR munkatárs.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.