Szeged

Így épített birodalmat a Tisza partján Pick Márk, a szalámikirály

Így épített birodalmat a Tisza partján Pick Márk, a szalámikirály

Nem ő volt az első, mégis ő lett a szalámikirály. Ma ünnepelné születésnapját Pick Márk.

Juhász Viktor
1 órája
Fotó: Délmagyar
Így épített birodalmat a Tisza partján Pick Márk, a szalámikirály

Ma lenne a születésnapja a szegedi ipar egyik legnagyobb formátumú alakjának, akinek öröksége nélkül ma biztosan máshogy festene a városunk gazdasági és gasztronómiai térképe. Bár a közhiedelem gyakran neki tulajdonítja az elsőséget, a történelmi tények szerint a technológiát nem ő találta fel, kivételes üzleti érzékével mégis Pick Márk volt az, aki világhírű brandet faragott a helyi adottságokból.

Ma ünnepelné születésnapját Pick Márk, a későbbi szalámikirály. (Fotó: Somogyi-könyvtár)
Ma ünnepelné születésnapját Pick Márk, a későbbi szalámikirály. (Fotó: Somogyi-könyvtár)

Nem a szalámival indított Pick Márk

Kevesen tudják, de a városunk egyik jelképévé vált cégbirodalom alapítója eredetileg nem a húsiparban, hanem a kereskedelemben látta meg a fantáziát. Amikor az 1869-es esztendőben elindította vállalkozását, a fő profilja még a terménykereskedés volt, különös tekintettel a messze földön híres szegedi fűszerpaprikára. 

A legenda szerint a fordulópontot az hozta el, amikor felismerte, hogy a helyi alapanyagok és a speciális klíma házasítása egy teljesen új iparág alapköveit teheti le. 

Bár kezdetben csak kis tételben, afféle kísérleti jelleggel foglalkozott a húsfeldolgozással, Pick Márk hamar ráérzett, hogy a paprika és a sertéshús kombinációjában rejlik a jövő, amely később a város egyik legnagyobb adózójává tette cégét.

Olasz mesterektől tanult Pick Márk

Szeged lokálpatriótái gyakran szeretik hangoztatni, hogy a téliszalámi tősgyökeres találmány, ám az igazság ennél árnyaltabb. A források tanúsága szerint a 19. században átutazó olasz mesterek hozták magukkal a tudást, és kezdetben ők, illetve más helyi hentesek is próbálkoztak a gyártással. Az alapító zsenialitása nem az úttörő szerepben, hanem a perfekcionizmusban rejlett: 

ő volt az, aki a receptúrát a tökélyre fejlesztette, és felismerte a tömegtermelésben rejlő potenciált.

 Míg mások megmaradtak a kisipari keretek között, ő ipari léptékben kezdett gondolkodni, fokozatosan kiszorítva a piacról a kevésbé tőkeerős versenytársakat.

Pick Márk tökéletesre fejlesztette a szalámi receptúráját. (Fotó: Magyar Mezőgazdasági Múzeum - képeslapok, Hungaricana)
Pick Márk tökéletesre fejlesztette a szalámi receptúráját. (Fotó: Magyar Mezőgazdasági Múzeum - képeslapok, Hungaricana) 

A Tisza lehelete és a szegedi klíma

Miért pont itt, és miért pont így sikerült? A válasz a földrajzi adottságainkban keresendő. A Tisza folyó közelsége állandó, hűvös párát biztosított, ami elengedhetetlen feltétele volt a speciális érlelési folyamatnak és a nemespenész kialakulásának. Ez a „mikroklíma” volt az a titkos összetevő, amit semmilyen más városban nem tudtak lemásolni. A Pick-gyár sikere tehát nemcsak a receptúrán múlott, hanem azon a szimbiózison is, amit a vállalkozás a várossal és annak természeti környezetével kialakított.

Az alapító 1843. december 12-én született, majd 1892-ben elhunyt, az általa lefektetett alapok sziklaszilárdnak bizonyultak. Özvegye, majd később fia, Jenő vette át a stafétát, akik a modernizáció jegyében valódi nagyüzemmé fejlesztették a céget. A felnövő generációk számára a Pick név ma már egyet jelent a minőséggel, de születésnapja alkalmából érdemes emlékeznünk rá: 

a sikerhez nem feltétlenül kell elsőnek lenni, de a legjobbnak igen. 

Pick Márk története azt üzeni a mai szegedi vállalkozóknak is, hogy a helyi értékekre alapozva, kitartással és innovációval világraszóló eredményeket lehet elérni.

További híreink:

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.