Szeged

Mit szólna Rézi néni? Így hódít a vadateszem Szegeden

Mit szólna Rézi néni? Így hódít a vadateszem Szegeden

A vadhúsok reneszánszát éljük. Ezt a célt szolgálja a most indult vadateszem kezdeményezés.

Juhász Viktor
1 órája
Fotó: schmidt-jagd.com
Mit szólna Rézi néni? Így hódít a vadateszem Szegeden

Egy különleges gasztronómiai időszak vette kezdetét a napfény városában, amely a fenntarthatóságot ötvözi a mélyen gyökerező helyi hagyományokkal. A kormányzati támogatással induló vadateszem kampány december 21-ig tart, és nemcsak az országos térképre, hanem a szegedi éttermek és háztartások tányérjaira is visszacsempészi az erdők természetes ízeit.

A kormányzati támogatással induló vadateszem kampány december 21-ig tart. (Fotó: schmidt-jagd.com)
A kormányzati támogatással induló vadateszem kampány december 21-ig tart. (Fotó: schmidt-jagd.com)

Miért aktuális most a vadateszem?

A tudatos táplálkozás híveinek jó hír, hogy a vadhúsfogyasztás – amely sokáig csak az úri konyhák kiváltsága volt – reneszánszát éli. A helyi vendéglátás egyik meghatározó bástyája, a szegedi Stüszi Vadász Étterem (Illés Panzió) szakmai érvei szerint a vadhús nemcsak gasztronómiai élmény, hanem komoly egészségügyi befektetés is. A kampányhoz csatlakozó szakemberek rámutatnak: 

a vadhús kiemelkedően magas fehérjetartalma és alacsony zsíraránya mellett a legfontosabb érv a vegyszermentesség. Mivel ezek az állatok természetes közegükben nevelkedtek, húsuk mentes az ipari állattartásban sajnos gyakran előforduló antibiotikumoktól és hormonoktól.

Nem új keletű hóbortról van szó a Tisza partján, hiszen a szegedi polgári konyha alapjait lefektető Doleskó Teréz, közismert nevén Rézi néni már egy évszázaddal ezelőtt is kiemelt figyelmet szentelt ezeknek a nemes alapanyagoknak. Híres Szegedi Szakácskönyvének 109-119. oldala a történelmi bizonyíték arra, hogy a helyi háziasszonyok repertoárjának szerves része volt az őz, a szarvas vagy éppen a vaddisznó elkészítése. A mostani kampány tulajdonképpen nem tesz mást, mint leporolja ezt a tudást, és összeköti Rézi néni örökségét a 21. századi fenntarthatósági törekvésekkel.

Térképen a helyi lehetőségek

Az országos kezdeményezés részeként egy interaktív online térkép segíti az érdeklődőket abban, hogy megtalálják a résztvevő vendéglátóhelyeket. Szegeden a már említett Stüszi Vadász Étterem kínálatát érdemes figyelni, ahol a november 18. és december 21. közötti időszakban kiemelt szerepet kapnak a vadételek. A november közepén közzétett étlapjuk tanúsága szerint a klasszikus vadas mártástól kezdve a különlegesebb ragukig terjed a skála, bizonyítva, hogy a vadhús elkészítése rendkívül változatos lehet.

 

Fenntarthatóság a tányéron

A kampány üzenete túlmutat a puszta étkezésen: 

a fenntartható vadgazdálkodás támogatása és a minőségi, alacsony ökológiai lábnyomú alapanyagok tisztelete találkozik itt.

Akár egy éttermi vacsoráról, akár egy otthoni kísérletezésről van szó a régi szakácskönyvek alapján, Szeged gasztronómiai élete az ünnepi időszak előtt gazdagabb lett ezzel a kezdeményezéssel. A lehetőség adott: december 21-ig bárki kipróbálhatja, mit is jelent valójában a "természet íze".

További híreink:

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.