Szeged

Régi szőlőfajták nyomában: Szegedtől a Szerémségig

Régi szőlőfajták nyomában: Szegedtől a Szerémségig

Szegeden és a Szerémségben is lesz borkóstoló és konferencia. Kétnapos rendezvény fókuszál a régi magyar szőlőfajtákra.

SzegedMA
Szerző: SzegedMA
3 órája
Fotó: Pexels
Régi szőlőfajták nyomában: Szegedtől a Szerémségig

Szeged, Ürög és Maradék ad otthont annak a kétnapos rendezvénysorozatnak, amely nem csupán a régi magyar szőlőfajták értékeit mutatja be, hanem élményközpontú módon kapcsolja össze a tudományos előadásokat, a kárpát-medencei borkultúrát, a történelmi hagyományokat és a közösségi emlékezetet.

Kétnapos rendezvény fókuszál a régi magyar szőlőfajtákra Szegeden és a Szerémségben
Kétnapos rendezvény fókuszál a régi magyar szőlőfajtákra Szegeden és a Szerémségben. Fotó: Illusztráció / Pexels

Tudással és ízélménnyel a régi szőlőfajták nyomában Szegeden

A november 28-i (pénteki) program a szegedi Délvidék Házban veszi kezdetét, ahol 10:30-kor Haág Zalán, a Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés alelnöke nyitja meg a rendezvényt. Ezt követően neves borászok – Andrási László (Somló Kincse Kézműves Kispince) és Maurer Oszkár (Hajdújárás) – osztják meg gondolataikat a régi magyar szőlőfajták aktualitásáról és jövőjéről.

A nap folyamán fotókiállítás, irodalmi előadás (Ambrus Lajos: Magyar szőlők könyve), civil kezdeményezések bemutatása, majd kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket.

A délutáni és esti órákban igazi ínyencségként sétáló borkóstoló indul a Délvidék Ház földszinti aulájában (15:00–21:00), ahol olyan neves pincészetek borait kóstolhatjuk, mint a Benyák, Hetényi, Kárpátia, Málik, Szentesi, Maurer és Somló Kincse.

Az estét Szindbád-filmvetítés és egy hozzá illő, nyolctételes borkóstolóval kísért vacsora zárja, amelyet Dr. Borbély Zsolt Attila gasztronómiai szakíró vezet.

Szerémségi élmények a második napon

Szombaton (november 29-én) a program Szerémségbe, azaz Ürögre és Maradékra látogat, ahol a vendégek elsőként koccintással tisztelegnek a hagyomány és minőség előtt a szőlőhegyen, Sagmeister Ernő borász vezetésével.

A délután során a maradéki közösségi házban Sándor Botond Endre lelkipásztor és Csepregi Pál köszönti a vendégeket. A szerémségi ebéd után ismét borkóstoló következik, majd a busz 16:00-kor indul vissza Szegedre.

Kiknek ajánljuk?

Ez a rendezvény a borászoknak, gazdálkodóknak, gasztronómiai szakembereknek éppúgy szól, mint a borkultúra iránt érdeklődő közönségnek. A program során a hagyomány, az identitás és a közösségi élmény egyaránt hangsúlyt kap – miközben a régi magyar szőlőfajták ismét méltó figyelmet kapnak.

További híreink:

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.