Szeged

Kenguru vs. marha: Megéri az egzotikus vadhúst választani Szegeden?

Kenguru vs. marha: Megéri az egzotikus vadhúst választani Szegeden?

Meglepő változások a szegedi húsárak frontján. Az ausztrál kenguru felsál ára vetekszik a marhacomb árával!

Juhász Viktor
2 órája
Fotó: Illusztráció/Pexels
Kenguru vs. marha: Megéri az egzotikus vadhúst választani Szegeden?

Szeged gasztro-körképében eddig a szegedi halászlé, a paprika és a vörös húsok domináltak, ám a nagykereskedelmi árak elemzése egy meglepő trendet tárt fel: az egzotikus kenguru hús combjának ára szinte azonos a marhahússal, sőt, egyes vadakkal összehasonlítva még olcsóbb is lehet. A disznó, marha, őz, szarvas, vaddisznó és kenguru húsok piaci árának összevetése döbbenetes különbségeket mutat, ami alapjaiban írhatja át a helyi vendéglátóhelyek alapanyag-beszerzését.

Magyarországon az utóbbi évtizedben könnyen elérhetővé vált a kenguru hús a webáruházakbak köszönhetően. (Fotó: Illusztráció/Pexels)
Magyarországon az utóbbi évtizedben könnyen elérhetővé vált a kenguru hús a webáruházakbak köszönhetően. (Fotó: Illusztráció/Pexels)

A kenguru a legolcsóbb vad a piacon?

A Matusz-Vad adatai szerint a vadak kategóriájában hatalmas a szórás, de a legdrágább (őzcomb, bruttó 7174 Ft/kg) és a legolcsóbb (szarvascomb, bruttó 5460 Ft/kg) között feltűnő helyen szerepel az ausztrál import. A kenguru felsál (bruttó 5955 Ft/kg) ára a vaddisznóéval (bruttó 5892-5904 Ft/kg) versenyez, és jelentősen alacsonyabb, mint az őzhúsé. 

Ez azt jelenti, hogy a szegedi éttermek számára, amelyek szeretnének egzotikus fogásokat bevezetni, a kenguru gazdaságosabb alapanyag lehet, mint a hazai, magasabb árkategóriájú vadak.

HúsfajtaRész/MegjegyzésÁr (Ft/kg)Forrás
DisznóSertés comb (csont nélkül, darabolt)1555 - 1949Tesco, Aldi, Lidl, Spar
MarhaFriss marhacomb (csont nélkül)5990 - 6490Spar, Tesco
ŐzŐzcomb (csont nélküli, fagyasztott)7174Matusz-Vad (Bruttó ár)
SzarvasSzarvascomb (csont nélküli, darabolt, fagyasztott)5460Matusz-Vad (Bruttó ár)
VaddisznóVaddisznó comb (csont nélküli, fagyasztott)5892 - 5904Matusz-Vad (Bruttó ár)
KenguruKenguru felsál (fagyasztott)5955Matusz-Vad (Bruttó ár)

 

Az adatokból kiderül, hogy bár az egzotikus árak magasak, a marha- és kenguruhús közötti különbség eltörpül a sertéscombhoz képest. Míg a sertéshús kategóriája továbbra is elképesztően olcsó az összes többihez képest, a marhacomb ára a felső kategóriás vad- és egzotikus húsok közé sorolja ezt az alapanyagot. A marhacomb 5990-6490 Ft/kg-os ára szinte azonos a kenguru felsál 5955 Ft/kg-os árával.

Mi az a felsál?

A kereskedelemben elérhető kenguru felsál a comb legnemesebb része. Mivel rendkívül izmos és zsírszegény, vad ízvilága mellé egyedi textúra párosul. Emiatt az elkészítése nagy odafigyelést igényel, ugyanis könnyen kiszárad.

A legfontosabb szabály, hogy a kengurut mindig magas hőmérsékleten, rövid ideig kell sütni. A tökéletes élmény érdekében fogyasztása medium rare (félig átsütve) állapotban ajánlott. A húst sütés előtt érdemes beolajozni vagy kevés zsírral (pl. szalonnával) együtt készíteni.

A legnépszerűbb kenguru receptek

A kenguru egyedi íze és soványsága miatt a gasztronómiában három felhasználási mód a legelterjedtebb:

  • Kenguru Steak: 

A leggyakoribb és legtisztább forma. A felsál vastag szeleteit hirtelen sütik, és általában karakteres mártással (pl. vörösboros, balzsamecetes) tálalják.

  • Kenguru Tournedos: 

A kiszáradás megelőzésére a steak szeleteket vékony szalonnába tekerik, így sütik grillen vagy serpenyőben.

  • Ragu vagy Pörkölt: 

A hús kevésbé nemes részeit, vagy a felsál maradékait a hagyományos vadhúsokhoz hasonlóan, lassú tűzön, sok folyadékban (pl. gombás, boros raguban) párolva készítik el, ami kiváló, mély ízű fogást eredményez.

Mire számíthatnak a szegedi vásárkók?

Ez a piaci dinamika azt sugallja, hogy a szegedi fogyasztók egyre kevésbé az ár, sokkal inkább a gasztronómiai élmény vagy az egészségügyi szempontok (magas fehérjetartalom, alacsony zsír) alapján választhatnak a drágább vörös húsok közül. 

Mivel a marha ára vetekszik az egzotikus és vadhúsokkal, a szegedi gasztronómia számára megnyílt az út a merészebb kísérletezésre, különösen a prémium szegmensben. 

Ha az árak tovább közelítenek, rövid időn belül a „különleges kenguru steak” már nem csupán kuriózum, hanem a drágább vörös húsok megfontolandó alternatívája lehet a helyi étlapokon.

További híreink:

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.