Szeged

Visszatért a Tisza titkos lakója, rátörhet a nosztalgia a szegedi konyhákra?

Visszatért a Tisza titkos lakója, rátörhet a nosztalgia a szegedi konyhákra?

A Tiszában újra megjelent a folyami rák. Régen Szegeden hétköznapi fogás volt, ma újra felfedezzük.

Böjthe Sándor
2 órája
Visszatért a Tisza titkos lakója, rátörhet a nosztalgia a szegedi konyhákra?

Régen Szegeden is hétköznapi ételnek számított a folyami rákból készült leves vagy paprikás, ma már inkább ritkaság. Most azonban egyre több hír érkezik arról, hogy a Tiszában újra felbukkant a páncélos jövevény – Szolnoktól Szegedig. A természetvédelem és a helyi gasztronómia határán egyensúlyozó történet egyszerre idézi Rézi néni szakácskönyvének ízeit és a Tisza-parti esti séták titokzatos pillanatait.

Szeged környékén is megjelentek a folyami rákok
Ismét megjelentek a folyami rákok Szeged környékén is. Fotó: Illusztráció Forrás: Délmagyar

Visszatérő lakó a Tiszában

Az elmúlt években egyre több horgász és vízparti megfigyelő számolt be arról, hogy újra megjelentek a folyami rákok a Tiszában – nemcsak Szolnoknál, hanem Szeged környékén is. Bár ezek a páncélos élőlények sosem tűntek el teljesen, jelenlétük hosszú időn át ritkaságszámba ment. Most azonban úgy tűnik, a folyami rák újra felfedezte magának a Tisza egyes szakaszait, ami természetvédelmi, ökológiai és a gasztronómiai kitekintés szempontjából egyaránt érdekes fejlemény.

A folyami rák és a kecskerák tiszta, oxigéndús, lassú folyású vizekben érzi jól magát. A Tisza ilyen szempontból ideális otthon lehet számára, ha nem szennyezik be és nem bolygatják fel túlzottan. A rákfélék visszatérése így jó indikátora a vízminőség javulásának is, ami a természetvédők számára pozitív fejlemény.

A szegedi vízpart titkos lakója

A Tisza-parti város lakói közül sokan meglepődnek, ha egy-egy esti sétánál a part menti köveknél egy villámgyors páncélos suhan el a lábuk előtt. A folyami rákok ugyanis jellemzően éjszaka aktívak, nappal rejtőzködnek. Szegednél elsősorban az alsóvárosi holtágaknál, a Fehérpart környékén és a tápéi mellékágaknál figyeltek meg élő példányokat.

Noha a rákállomány még nem akkora, mint egykor volt, jelenlétük új lehetőségeket nyithat a természetkedvelők és horgászok számára. Fontos azonban hangsúlyozni: a folyami rák természetvédelmi oltalom alatt álló faj, gyűjtése és elfogyasztása szigorú szabályokhoz kötött, vagy bizonyos területeken tilos is lehet.

Régen a szegedi konyha része volt

A régi Szeged népe még jól ismerte ezt a különleges fogást. A folyami rák nemcsak a piacokon, hanem a hétköznapi asztalokon is visszatérő vendég volt. A városi háztartásokban sokáig nem számított különlegesnek a rákleves vagy a rákpaprikás – különösen a szegényebb rétegek körében volt népszerű, hiszen a Tiszából ingyen „fogható” alapanyagként szolgált.

A legendás Rézi néni, azaz Zsalozovits Józsefné, a 19. század végén megjelent Szegedi Szakácskönyvében több rákos étel receptje is helyet kapott. Az egyik legismertebb a „Rákos túrós csusza”, amely ma már szinte elképzelhetetlen kombinációnak tűnik, de egykor kedvelt lakoma volt a városban. Rézi néni receptjei alapján a rákot megfőzték, a húsát kiszedegették a páncélból, majd fűszerekkel, paprikával és tejföllel ízesítették, olykor túróval és csuszatésztával összekeverve tálalták. A rákpáncélt pedig nem dobták ki – belőle készült az ízes alaplé, vagy éppen a tányérra tették díszítésként.

Az ízek és az emlékek visszatérése

A gasztronómia nemcsak a táplálkozásról szól, hanem a közösségi emlékezetről is. A folyami rák nemcsak étel volt Szegeden, hanem emlék, élmény, generációkon átívelő hagyomány. Az idősebb szegediek még ma is nosztalgiával mesélnek arról, hogyan gyűjtötték a rákot a Tisza partján, majd a nagymamák hogyan készítették el a rakott vagy paprikás fogásokat.

A modern gasztronómia is egyre inkább újrafelfedezi a hagyományos, helyi alapanyagokat, így nem kizárt, hogy – megfelelő környezetvédelmi és jogi keretek között – a folyami rák ismét helyet kap a Tisza-menti tányérokon. A szegedi éttermek közül néhány már kacérkodik az ötlettel, de egyelőre inkább csak tematikus esteken vagy hagyományőrző főzéseken kerül elő a régi ízek emléke.

Megőrzés, nem kizsákmányolás

Fontos hangsúlyozni: bár a folyami rák visszatérése örvendetes, nem szabad megfeledkezni róla, hogy egy ökológiailag érzékeny fajról van szó. A szennyezett víz, a túlhalászat vagy az élőhelyek bolygatása ismét visszavethetik populációját. A természetvédők szerint a legjobb, amit tehetünk, hogy örülünk jelenlétének, de nem akarjuk mindenáron kiaknázni – inkább tanuljuk újra tisztelni ezt a különleges, régi ismerőst.

A napfény városának gasztronómiájában a rák nem konkurense a halászlének vagy a sült pontynak, de színesítheti az étkezési kultúrát. És ami talán a legfontosabb: lehetőséget ad arra, hogy múltat és jelent, ízeket és emlékeket kapcsoljunk össze a Tisza partján.

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.