Szeged

Kávéharc Szegeden: te melyik típusra esküszöl?

Kávéharc Szegeden: te melyik típusra esküszöl?

Kávéfőzési szokások, ízek, emlékek és illatok nyomában. Szeged kávékultúrája régi, de sosem volt ilyen sokszínű.

Böjthe Sándor
3 órája
Fotó: Stefania Pelfini
Kávéharc Szegeden: te melyik típusra esküszöl?

A reggelek világszerte hasonlítanak egymásra: fáradt pillák, motyogás, és valami gőzölgő fekete a kézben. Szegeden sincs ez másként, csakhogy itt a kávézásnak nemcsak napi funkciója, hanem történelme is van. Miközben otthonainkban zajlik a harc a kotyogós és a kapszulás kávé között, érdemes egy pillanatra visszatekinteni arra is, hogy hogyan kezdődött mindez.

Szegedi kávézási szokások
A kávézásnak több évszázados hagyománya van Szegeden, ma már természetes otthon a reggeli kávé. Fotó: Stefania Pelfini Forrás: GettyImages

Kávé a Tisza partján – kicsit régebben

Szegeden már a 18. században is lehetett kávét kapni. Az első hivatalos kávéházak a 1700-as évek második felében jelentek meg, és gyorsan a társasági élet központjává váltak. A XIX. században a város szellemi elitje – írók, orvosok, tanárok – a kávéházak asztalai köré gyűlt, miközben gőzölgött a presszókávé és ropogott az újságpapír. Az ikonikus Dugonics téri és Klauzál téri kávéházak még ma is ott élnek az idősebb szegediek emlékezetében – bár a helyükön ma már más áll, a hangulatuk újraéled a modern kávézókban.

És ma? Kávé minden mennyiségben

A kávékultúra az elmúlt évtizedekben sosem látott mértékben újraéledt Szegeden. Szinte minden sarkon találunk egy kávézót – specialty helyeket, retró hangulatú presszókat, modern kapszulás shopokat vagy klasszikus cukrászdákat, ahol a kávé a süti mellé dukál. A kínálat pedig szédítő: arabica, robusta, hosszú, rövid, tejhabos, jeges, növényi tejjel – és persze jönnek a filteres, cold brew, nitro vagy alternatív kávék is. A legnagyobb kihívás nem a választás, hanem az, hogy mikor állunk meg egyre.

Te melyik típus vagy?

A kávéfogyasztás három népszerű otthoni formáját vizsgáltuk meg, mindháromnak megvannak a hívei.

Kotyogós: A retró örök klasszikus. Sokan épp a főzés rituáléját szeretik benne – az illat, a bugyborékolás, a csészébe töltés lassú ritmusa. A kotyogós íze erőteljesebb, földesebb, és sokak szerint „igazi” kávé csak ebből jöhet.

Kapszulás: A modern életvitel kedvence. Egy gombnyomás, és már kész is. Gyors, tiszta, kiszámítható – és a kapszulák világa is egyre bővül. Ha fontos az állandó minőség és a reggeli rohanásban is kell a koffein, ez a választás.

Instant: A legkényelmesebb megoldás. Csak víz kell hozzá, és máris kész. Igaz, az íze nem versenyez a másik kettővel, de irodában, túrán, kollégiumban verhetetlen. Manapság már sokféle instant kávé elérhető, sőt, prémium verziók is.

 A kávé Szegeden ma is közösségi élmény

Bár a kávéfogyasztás otthon is szertartásos lehet, Szegeden még mindig különleges élmény beülni valahová. A Kárász utcai kávézók teraszain ücsörgők, az egyetem környékén dolgozók kedvenc kis kávéboltjai vagy a rakparti panorámás helyek egyaránt azt üzenik: a kávé itt több, mint ital – élmény, közösség, ritmus.

És akár kotyogtatjuk, akár kapszulázzuk, vagy csak felöntjük, egy dolog biztos: a kávé mindig egy apró pihenés a világ zajában – Szegeden pedig különösen ízes pillanattá válik.

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.