Szeptember 29-e a kávé világnapja. Szegeden ez nemcsak ünnep, hanem mindennapi életforma is.
Szeged nemcsak a Napfény városa, hanem a kávéé is. A szeptember 29-i világnap apropóján körülnéztünk, hol és hogyan kortyolgatnak itt az emberek.
A szeptember 29-i kávé világnapja egy Japánból induló kezdeményezés volt, amely 1983-ban vált hivatalossá. Azóta világszerte megünneplik ezt a napot, hogy felhívják a figyelmet a kávé kultúrális, gazdasági és szociális szerepére. Hazánkban 2009 óta tartanak különleges rendezvényeket, kóstolókat, barista-bemutatókat ezen a napon, miközben a fenntartható termelés és fair trade mozgalmak is előtérbe kerülnek.
De mi a helyzet Szegeden? Nos, a Tisza-parti város kávézói közt rengeteg stílusú kávézóból és kávéból válogathatunk.
Szeged igazi kávéfőváros. A klasszikus presszóktól a legmodernebb újhullámos helyekig szinte minden megtalálható. Aki szereti a hagyományos olasz eszpresszót, annak - a teljesség igénye nélkül - ott van a belvárosi Corso Café vagy a Saint Café, ahol nemcsak a kávé aromája, hanem a kávéházi hangulat is magával ragadja a vendéget.
De ha valaki inkább a specialty kávékat keresi, érdemes betérni az Antique Caféba, ahol a legmagasabb minőségű, világos pörkölésű kávékból készülő italkülönlegességek várnak. Az A2 Gastro Caffé vagy a Barber Café még további "követői" a modern kávékultúrának. Ezekben a helyeken nem csupán a kávé főzésének technikája fontos, hanem a termőhely, a pörkölés, sőt még a tálalás módja is.
A Szia! Coffe & Sweets kávézó az alsóvárosi Ferences kolostor előtt Szeged egyik rejtett gyöngyszeme. A mediterrán hangulatot árasztó téren elhelyezkedő üzlet az időszakosan változó filterkávéival és croissant-jaival tényleg egy olasz térképre illene. Hasonlóan családias és friss az Emmarozs kávézó-pékség, ahol a kávé mellé saját kézműves pékárut kínálnak.
A kávé világnapja remek alkalom arra, hogy felfedezzük ezeket a helyeket. Szeptember végén még a teraszokon is kellemesen lehet kávézni, és sokszor akciók, új termékek, kóstolók is várják a vendégeket.
Szegeden a kávézás több, mint szimpla koffeinbevitel. Az egyetemi városi létből adódóan fiatalok, tanárok, kutatók, művészek is egyaránt gyakori vendégek a kávézókba. A beszélgetések, ötletek, csendes olvasások vagy akár csak a telefonmentes létezés mind e terek sajátossága.
A kávé világnapja lehetőség arra is, hogy tudatosabban válasszunk: fair trade, biogazdálkodásból származó szemek, helyi pörkölőkkel való együttműködés is mind előtérbe kerülhet.
Akár egy reggeli presszó, egy délutáni latte vagy egy esti jegeskávé a Tisza-parton, Szeged minden alkalomra tartogat valamit. A belváros kis utcáiban, a terek szegleteiben, a templomok árnyékában megbúbó kávézók és presszók nem csupán a szomjat oltják, hanem közösséget építenek.
Szeptember 29-én tehát térj be egy csészére valahova a Belvárosban vagy a környéken, mert a kávé világnapja Szegeden nem csak egy nap. Egy szokás. Egy illat. Egy emlék. Egy kicsi korty a nagyvilágból.
Egy kis érdekesség a kávé világnapjára, a Mindmegette korábban annak is utánajárt, hogy hogy készülnek a benzinkúton a kávék:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.