Szeged

Idén is Szegedről kerülhet ki az ország tortája - mutatjuk a döntős édességet

Idén is Szegedről kerülhet ki az ország tortája - mutatjuk a döntős édességet

Tavaly taroltak a szegedi alkotások

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2025. április 10., csütörtök
Idén is Szegedről kerülhet ki az ország tortája - mutatjuk a döntős édességet

Augusztus 20-án az államalapítás ünnepén minden évben kiválasztják az ország tortáját. Tavaly a REÖK Kézműves Cukrászda minden dobogós helyet elfoglalt a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen, idén pedig a Magyarország tortája versenyen került be a döntőbe a szegedi cukrászda. Előfordulhat tehát, hogy idén is szegedi lesz a befutó.

Fotó: REÖK Kézműves Cukrászda

 

Taroltak tavaly a szegedi torták

A Reök és Delimo Cukrászdák különítménye több remekművet is alkotott tavaly. A szegediek Zöld málna nevű tortája az első, a Fűszeres Vilmos pedig a második helyet szerezte meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen, a Fekete Gyöngy névre keresztelt alkotás pedig a harmadik lett.

 

A tavalyi szegedi befutók, a Mákvirág és a Zöld Málna névre keresztelt torták. Fotók: MTI/Lakatos Péter

 

Idén is lehet szegedi győztes

A szegedi cukrászda idén is ott van a döntőben, ezúttal nem a cukormentes kategóriában. A Napsugár nevet viselő torta már a legjobbak között szerepel, kérdés győzni tud-e.

A 2025. évi versenyt a „Dobostorta 140” témakörben hirdették meg, a hungarikumnak minősített dobostorta idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. A nevezőknek a tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagait fel kellett használniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben. Ezen alapanyagok közé tartozik a tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon vaníliás cukor és/vagy vanília rúd.

A Napsugár nevre hallgató, finalista szegedi torta.

 

A cukormentes versenyben két vármegyei cukrászda is szerepel

A hagyományos mellett a Magyarország Cukormentes tortája 2025 döntőseit is közzétették, itt is találhatunk két Csongrád-Csanád vármegyeit:

  • Bíborköd – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda – Makó (Főbb ízek: feketeribizli, tökmag, angolkrém)
  • Nyári ébredés – Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád Kávéház, Balatongyörök (Főbb ízek: dió, sárgabarack, mascarpone)
  • Álmodozó – Kovács Alfréd, Édes Vonal Cukrászda – Vác (Főbb ízek: meggy, étcsokoládé, fehércsokoládé)
  • Cseppharmat – Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, Levendula és Kert Cukrászda – Szigetszentmiklós (Főbb ízek: alma, dió, vaníliás fehércsokoládé)
  • Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán Cukrászda – Hódmezővásárhely (Főbb ízek: meggy, mandula, málna)

 

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.