Szeged

Bukhatja szegedi listáját a Mi Hazánk, az MKKP mindenhol jelöltet állított

Bukhatja szegedi listáját a Mi Hazánk, az MKKP mindenhol jelöltet állított

Összegyűjtöttük kik indulnak az egyéni körzetekben

Kovács György
2024. május 14., kedd
Bukhatja szegedi listáját a Mi Hazánk, az MKKP mindenhol jelöltet állított

Mint arról beszámoltunk, öt polgármesterjelölt méretteti meg magát Szegeden. A szükséges ajánlásokat pedig kivétel nélkül össze is gyűjtötték. Az egyéni választókerületekben már nem mindenki volt ilyen sikeres.

 

 

Elsőként a Fidesz-KDNP pártszövetség gyűjtötte össze és adta le mind a 19 egyéni képviselőjelölt ajánlásait, akiket a Botka László féle Összefogás Szegedért követett - szintén minden körzetben sikeresen összegyűjtve a kellő számú aláírást. 

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a szegedi önkormányzati választáson először méretteti meg magát, de az első akadályt sikeresen vették: az összes körzetben elindulhatnak a jelöltjeik, amire rajtuk kívül csak a fentebb említett pártszövetségek voltak képesek. Ennek értelmében kompenzációs listára is jogosultak, amiről szerintük ideális esetben két főt is delegálhatnak a szegedi közgyűlésbe. Szegedi támogatottságukat nehéz belőni, azonban a Nézőpont Intézet legutóbbi felmérése szerint országosan jelenleg 7 százalékon állnak. Ha Szegeden is hasonló arányban vannak szimpatizánsaik, azzal valóban reménykedhetnek több képviselői helyben is. Emlékezetes, 2019-ben Szabó Bálint mindössze 1688 töredékszavazattal szerzett egy mandátumot, a Fidesz-KDNP pedig 20 218 töredékszavazattal hét helyet. 

A Mi Hazánk Mozgalomnak ez a második nekifutása a szegedi választásnak. 2019-ben nem tudtak összegyűjteni elég ajánlást polgármesterjelöltjüknek, az akkor még 20 egyéni körzetből pedig mindössze 6-ban állítottak sikeresen jelöltet, ami miatt kompenzációs listájuk sem lehetett. Idén polgármesterjelöltjük már biztosan lesz Tímár Tamás személyében, azonban jelen állás szerint jogerősen 9 egyéni képviselőjelöltet tudnak indítani. 6 jelöltjük már jogerősen elbukott a választások előtt, további 4 körzetben újraszámlálás alatt állnak az ajánlások, amiből mindegyiknek sikeresnek kellene lennie ahhoz, hogy kompenzációs listájuk lehessen, ugyanis 

a listaállítás feltétele, hogy a körzetek kétharmadában egyéni jelöltet kell indítani.

A Szabó Bálint féle Itt az Idő 10 egyéni képviselőjelöltet indít, 6 körzetben nem is próbálkoztak, 3-ben pedig elbuktak. Ennek értelmében az öt évvel ezelőtti választásokkal ellentétben listára nem lennének jogosultak, de idén meg sem próbálkoznak ezzel, ami egyben azt is jelenti, hacsak Szabó Bálint nem győz egyéniben, akkor biztosan búcsúzik a képviselő-testülettől.

A függetlenek többsége eredetileg a Szögedi Polgárok Egyesülete alatt kezdte el gyűjteni az ajánlásokat, végül azonban egyesület nélkül futottak neki a választásnak - kivéve a 8. körzetet, ahol Markót Zoltán maradt az egyesület színei alatt. A teljes függetlenség velejárója, hogy ezzel a listától is búcsút vehetettek Joób Mártonék. A Joób Márton féle csapat 10 helyen gyűjtötte össze másodjára is a szükséges ajánlásokat. Joób Mártontól függetlenül, de eredetileg a vele induló Szabó Bendegúz is összegyűjtötte másodjára is az ajánlásokat a 9. körzetben. Illetve akad egy mindenkitől független jelölt is, aki össze tudta gyűjteni 11. körzetben, Vincze Tímea. 2 helyen nem jött össze a független jelölt állítása, 4 helyen pedig nem is indultak.

Kevés szó esett a kampányban a Roma Integrációért Országos Szövetségről (RIOSZ), akik szintén megpróbálták gyűjteni az ajánlásokat, azonban jelöltjeik az összes körzetben vagy maguktól léptek vissza, vagy nem bírták összegyűjteni a szükséges ajánlás mennyiségét, így velük egyetlen szegedi sem fog találkozni a szavazólapon.

Az alábbi táblázatban a zölddel jelöltek jogerősen nyilvántartásba lettek véve, a pirossal jelöltek jogerősen vissza lettek utasítva, a sárgák újraszámolás alatt, a szürke mezővel jelöltekben pedig nem állítottak jelöltet.

 Fidesz-KDNPÖsszefogás SzegedértMi Hazánk MozgalomMagyar Kétfarkú Kutya PártItt az IdőFüggetlen
1. körzet:Ruzsa RolandKomjátiné Nagy JusztinaDr. Tímár TamásMálovics GyörgyNincs jelöltNincs jelölt
2. körzet:Korponyai ErnőDr. Fodor Antal (DK)Rupp AttilaErlauer BalázsDr. Niedetzky CsabaTóth Ferenc Mihály
3. körzet:Nógrádi TiborJávorszky IvánTakács Tibor FerencDr. Vasárus GáborTóbiás KrisztinaÁbrahámné Kiss Szabina
4. körzet:Juhász ViktorMénesi Imre (DK)Gurzó ZsoltPál Anna ViktóriaMészáros LászlóZvolenszki Rudolf
5. körzet:Dr. Polner EörsKoromné Fenyvesi Rózsa (DK)Csala LászlóMéreiné Dr. Berki BoglárkaSzécsi MihálySzabó Krisztina
6. körzet:Dr. Farkas LeventeDr. Kovács Tamás (Párbeszéd)Tombácz Krisztina ÉvaSzekeres GáborKovács KláraDr. Szabó László István
7. körzet:Mocselini RudolfSzécsényi Rózsa (MSZP)Borsi FerencNacsa TamásNincs jelöltNincs jelölt
8. körzet:Dr. Molnár István Dr. Kozma József (MSZP)Molnár ErikJanzsó GáborMihály AndrásnéMarkót Zoltán (Szögedi Polgárok)
9. körzet:Horvát AlexMolnár Zoltán (DK)Selyben-Lévai DiánaNagy OrsolyaVincze GáborSzabó Bendegúz
10. körzet:Balogh BenceDr. Binszki József (DK)Makovi MáriaGarab EditNincs jelöltTörök Csaba
11. körzet:Kohári Nándor Szénási Róbert (MSZP)Fackelmann IstvánCsató JózsefNincs jelöltVincze Tímea
12. körzet:Bársony MónikaMészáros Tamás (MSZP)Varga László GézaZatykó BenedekKónya István LászlóNincs jelölt
13. körzet:Kasza Bence ErikTóth Károly (MSZP)Bartucz IstvánTóth-Benedek CsanádBarabás Tibor AndrásNincs jelölt
14. körzet:Szabó CsabaMellár TamásRácz István AttilaAlmási FanniKohl RóbertKalló-Joób Gréta Olivia
15. körzet:Fekete MártonNagy Sándor (Momentum)Gál ÁdámTörzsmagi AndrásDr. Bene GáborChovanecz Kata
16. körzet:Fekete GyörgyUrbán Tamás (Momentum)Paragi BenceLengyel NóraDr. Szabó Bálint GáborBódi Rozália
17. körzet:Német FerencMihálik Edvin (Momentum)Lékó JuliannaNagy FerencIványi Zsófia AnnaJoób Dóra Daniella
18. körzet:Árgyelán FerencKörmendi Zoltán (Momentum)Tóth ÁrpádNagy FerencNincs jelöltJoób Márton
19. körzet:Dr. Jánossy KingaAvramov AndrásKirály JózsefCsikós FerencNincs jelöltKálló Domonkos

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.