Szeged

Szegedi bizonyíték a Momentum elmúlására

Szegedi bizonyíték a Momentum elmúlására

Ha a tendenciát nézzük, akkor a botránypárt a megszűnés szélére sodródik

Kibédi Péter
2024. október 22., kedd
Szegedi bizonyíték a Momentum elmúlására

A Momentum indulása is már botrányosra sikerült, a Nolimpia-kampány a jóérzésű magyar emberekben kiverte a biztosítékot, azonban a liberális értelmiséget, elsősorban az akkor komolyabb politikai család nélkül ide-oda csapódó fiatalabbakat egy tömbbe tudta olvasztani. A párt valamivel több, mint hét éve áskálódik a kormány ellen, komoly külföldi befolyással. Az Országgyűlésbe 2018-ban még nem jutott be, de 2019-ben két EP képviselőt küldhetett Brüsszelbe, amivel elindult a botránypárt fénykora. Az önkormányzati választásokon kisebb, nagyobb pozíciókkal gazdagodtak, joggal gondolhatták: övék a jövő a baloldalon. 

Fekete-Győr András baloldali üstökösből elítélt politikus lett hét év alatt (Fotó: Origo)

 

Egyre hangosabban és vehemensebben támadták a kormányt, olykor a nyilvánvaló tényekkel szembemenve a legfontosabb cél volt a lázítás és a botrányokozás. A brüsszeli képviselők hangját 2022-től már az Országgyűlésben is erősítették, ugyanis helyet kaptak tíz képviselővel. De vidéken nem tudták megvetni a lábukat, "belpestiek" maradtak. Amikor a Parlamentbe jutottak, már érezhetően nem volt egységes a párt.

A szervezet vezetése az utóbbi három évben ötször változott, a botránypolitizálás pedig egyre inkább süket fülekre talált, megunták a választók a non-stop kordonbontást. Ráadásul jött a Tisza is, aminek az áradása nem a jobb oldalt, hanem éppen a balt sodorta magával. Elemzők szerint éppen a Momentumot ürítette ki leginkább a baloldal új szuperhőse.

A párt lejtmenetbe kapcsolt, az EP választásokon esélyük sem volt ismét Brüsszelig jutniuk, a közvélemény-kutatások közül nem találni olyat, amelyik két százalék fölé mérné a pártot, azaz jelenleg úgy tűnik, hogy a Momentum nem lesz ott az Országgyűlésben 2026 után, és bár az önkormányzatoknál maradnak még 2029-ig, az már csak a hosszú búcsúra lehet elegendő. Hacsak nem építenek menekülőutat maguknak, úgy, mint Szegeden.

 

Szegeden már rejtőzködnek a momentumosok

 

Szegeden is igencsak aktívan indult a Momentum, az egyetemisták körében a népszerűségük egy ideig felívelő volt, de mélyebb gyökeret nem tudtak ereszteni a városban. Ennek egyik oka, hogy nagyon gyorsan beálltak a Botka László irányította baloldali Összefogás Szegedért mozgalom óriási ernyője alá, ezzel sokat veszítettek egyedi, vagy nevezzük úgy párt-arculatukból. Ráadásul jelentkezett tagfelvételre Nagy Sándor alpolgármester is, aki hogyhogy nem, mindig ott köt ki a baloldalon, ahol éppen szövetségesre van szüksége Botka Lászlónak. Ezzel a Momentum Szegeden kapott egy felügyeletet a polgármestertől, egyszersmind az irányba is rakták a fiatalokat.

Mint azt megírtuk, a városi az újonnan alakult közgyűlésben nincs a Momentumnak frakciója, ugyanakkor van Szeged Jövője frakció és van mögötte egy Szeged Jövője Egyesület. 

Segítünk eligazodni: nem minden Szeged Jövője Egyesület tag momentumos, de minden momentumos képviselő Szeged Jövője Frakció tag. 

Kérdésünkre, Mihálik Edvin határozottan cáfolta, hogy kiléptek volna a Momentumból.

 

Nagy Sándor nem jó ómen 


Korábban is megírtuk, Nagy Sándor alpolgármester politikai életútjával a magyar neoliberális oldal térképét lehet felrajzolni. Az SZDSZ-nél kezdett, a párt megszűnése után először Szabad Város Egyesület tagjaként politizált, majd a Szabad Város frakció – összhangban a Haza és Haladás Egyesülettel kötött megállapodással, és a frakció tagjainak az Együttben vállalt szerepével – az Együtt Szeged frakció tagja lett. Az újabb állomása Párbeszéd Magyarország volt, innen az Összefogás Szegedért tömörülésbe vezetett az útja. Jelenleg a Momentum színeiben, de a Szeged Jövője frakciót képviselve ül az alpolgármesteri székben. 

Az állandóság csak a pozíciójában jellemző Nagy Sándor politikai szerepvállalásában (Fotó: SzegedMA)

 

A fenti politikai életutat végignézve megállapíthatjuk, hogy azok a pártok, ahol Nagy Sándor politizált, egytől-egyig a süllyesztőben végezték. 

Persze nem állítanánk, hogy ehhez a szegedi alpolgármesternek közvetlen köze lenne, de jó ómennek semmiképpen nem nem nevezhető a jelenléte, és ha tendenciát nézzük, a Momentum botrányait sem "élvezhetjük" sokáig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.