Szeged

Átalakulóban a szegedi baloldal

Átalakulóban a szegedi baloldal

Pártok helyett civilnek tűnő esernyőszervezetek alá húzodtak a balos képviselők

Kibédi Péter
2 órája
Átalakulóban a szegedi baloldal

Ahogy délelőtt megírtuk, a szegedi közgyűlésből névleg egy időre, vagy talán végleg teljesen eltűntek a baloldali pártok. Botka László támogatói két ernyőszervezet alá tömörülve tervezik a következő öt évet.

 

Avramov András az Összefogás Szegedért frakcióvezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy egyetlen képviselőt sem kértek arra, hogy hagyja el pártját, mint ahogy azt is elmondta, hogy 

a frakciótagságnak ez nem volt feltétele, a társait nem is kérdezte meg, hogy kiléptek a pártjukból, javaslata szerint ezt a képviselőktől kell megkérdeznünk.

Azt is megerősítette, hogy pártoktól függetlenül szeretnének Szegedért dolgozni.

A baloldalon a kisebb, Szeged Jövője frakció az előző ciklusban Momentum színeiben tevékenykedő politikusok alkotják. Mihálik Edvintől a közgyűlés után azt kérdeztük, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy a Momentumot elhagyva, az új frakcióval együtt létrejövő egyesületben folytatják? 

Szeged zöld tanácsnoka egyértelműen nemmel válaszolt, azaz továbbra is momentumosok maradnak. 

Azt azonban hozzátette, hogy az új frakciót és az új egyesületet azért hozták létre, hogy egy párthoz képest szélesebb körben tudjanak dolgozni a közgyűlésben a következő öt évben.

Délelőtt azt írtuk cikkünkben, hogy valószínűleg ciki a szegedi baloldalnak a baloldali pártokat felvállalni. Városházi informátorunk ezt megerősítette,

elmondása szerint valóban nem mindenki tud már sorsközösséget vállalni pártjával. Ez érthető is, mert az MSZP, a Momentum a Párbeszéd szintjére süllyedt, országosan alig mérhető a támogatottságuk, a DK pedig valahol a 8-10 százalék környékén mozog. 

A hírek szerint Botka László polgármester kérése volt, hogy a pártok névhasználatától tekintsenek el a képviselők. Bár a városházán erről nem mondtak biztosat, de a háttérben többen a Tisza pártot sejtik, akivel a hírek szerint már az első egyeztetések is megtörténtek. Mindenesetre az szinte biztosra vehet, hogy csakúgy mint öt éve, amikor Botka szinte észrevétlen tűnt el az MSZP-ből, most is lesznek olyan baloldali szegedi képviselők, akik lelépnek a korábbi támogató pártszervezetből. 

Kérdés lehet az is, hogy a baloldalon a támogatottságából veszítő, de még mindig irányító szerepben lévő Gyurcsány Ferenc mit szól Botka László "párton kívüliséget" erőltető ötletéhez. Mint emlékezetes az egykori miniszterelnöknek nagyon komoly befolyása van a szegedi városvezetésre. Emlékezhetünk rá, hogy másfél évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc országjárást hirdetett és a teljes DK frakció megjelent a városban. Sokkal több helyre nem is mentek ilyen hatalmas aparáttal, viszont Szegeden komoly nyomot hagytak maguk után.

 

Egyrészt Gyurcsány Ferenc, mint egy jó főnökhöz illik, bejelentette Botka László támogatását az önkormányzati választásokon. Hogy biztosra menjen, Gyurcsány, némi erőfitogtatás után, egy bizalmasát, a szegedi DK-s erősembert, Binszki Józsefet beültette az alpolgármesteri székbe. Hogy a baloldal vezérének továbbra is befolyása van a szegedi városvezetésre, azt bizonyítja, hogy Binszki alpolgármester maradt erre a ciklusra is.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.