Szeged

Kiderült, Szegeden büntettek-e már palack kukázásért

Kiderült, Szegeden büntettek-e már palack kukázásért

Megkérdeztük a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot

Kovács György
4 órája
Kiderült, Szegeden büntettek-e már palack kukázásért

Szegeden nem új keletű dolog a kukázás, a hajléktalanok emberemlékezet óta átnézik a szemeteseket. A RePontok bevezetése óta azonban jövedelmezőbb lett az "üzletág", a guberálók száma tovább gyarapodott. Ezzel együtt országos visszhangja lett egy korántsem új törvénynek, miszerint a kukázás szabálysértésnek minősül.

Fotó: Török János/Délmagyar

 

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény értelmében, ami egy közterületen lévő szemetesbe került, az már a hulladékgazdálkodási társaság tulajdonát képzi, így onnan bármit is kivenni - akármennyire is furán hangzik - lopásnak minősül. 

A szabálysértésért kiszabható büntetés 6500 forinttól akár 65 ezer forintig terjedhet. Visszaeső esetében pedig 90 ezerre is bírságolható a guberáló.

"A gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül. Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül" - összegezte az ORFK a Dívány megkeresésére.

 

Tényleg büntetik a kukázókat?

A közösségi oldalakon rengetegen azzal poénkodó tartalom készült, hogy a palackokat gyűjtögetőket megbírságolják. Ennek apropóján lapunk felkereste a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, hogy Szegeden sor került-e már kukázásért való bírságolásra a RePontok bevezetése óta. 

Levelükből kiderült, a hiedelemmel ellentétben egyáltalán nem ezzel foglalkoznak a szegedi rendőrök.

A Szegedi Rendőrkapitányságon még egyetlen eljárás sem indult ilyen ügyben.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.