Szeged

Fontos döntésekkel zárta első rendes ülését a szegedi közgyűlés

Fontos döntésekkel zárta első rendes ülését a szegedi közgyűlés

Vita egy témában volt, amit a baloldal generált

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2 órája
Fontos döntésekkel zárta első rendes ülését a szegedi közgyűlés

Október 4-én reggel 9 órára hívta össze a hatodik polgármesteri ciklusára készülő Botka László a szegedi közgyűlést, amely ezen a napon újjáalakult és megkezdte munkáját. Most, október 18-án ismét összeültek a képviselők, hogy több fontos dolgot vitassanak meg.

A szegedi önkormányzat előzetes tájékoztatása szerint az ülésen egyebek mellett szó lesz  a 2024. évi önkormányzati költségvetés 2. számú módosításáról, a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól, valamint az egyes köztisztasági tevékenységek ellátásáról szóló 1/2005. (II.02.) Kgy. rendelet módosításáról, az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálatáról, az SZKTT-ban levő szociális, gyermekjóléti és egészségügyi feladatok önkormányzati fenntartásba vételével kapcsolatos döntésekről továbbá SZMJVÖ Bölcsődéi és Gyermekjóléti Központját érintő fenntartói döntésekről és ellátási szerződésről a Hattyasi Csemetekert Családi Bölcsődével.

A napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a közgyűlés. Bejelentették, hogy megalakult az Összefogás Szegedért Egyesület, a KDNP, a Kétfarkú Kutya Párt és a Fidesz frakciója is. Ezt követően elfogadták a napirendi pontokat.

 

Felgyorsulnak a folyamatok a BYD beruházás körül

Borka László polgármester arról számolt be, hogy további 161 hektárnyi területet nyújtott át a szegedi önkormányzat a BYD részére a beruházás második üteme gyanánt. A jövőben további 15 hektárt adnak majd még át.

Elárulta a polgármester, hogy felgyorsul a munka, még ennél s jobban. Hangsúlyozta, hogy a 2024. évi önkormányzati költségvetés 2. számú módosítása nagyban az elektromosautó-gyártó beruházása miatt volt szükség.

 

Dr. Kovács Tamás Gazdasági alpolgármester is megerősített mindezt. Részleteiben kitért rá, hogy elvégezték a terület lőszermentesítését, illetve a régészeti munka a vége felé közeledik. Kiemelte, hogy a szegedi önkormányzat minden határidőt tartott eddig a megállapodás értelmében.

A most átadott területért a BYD fizet Szegednek, amit a város továbbít az államnak, mint visszatérintendő összeg.

Nagy Sándor Városfejlesztési alpolgármester kitért szintén kitért a lőszermentesítésre és a régészeti munkákra, továbbá megemlítette az építkezés miatt ideiglenesen kialakított bejáróutat.

Polner Eörs, a Fidesz frakcióvezetője azt emelte ki, hogy köszönet illeti a kormányt, hogy idehozta ezt a beruházást, emellett hangsúlyozta a kormányhivatal és a szegedi városvezetés hozzáadott értékét is.

Bízom benne Szeged érdekében, hogy ez nagy fejlődést hoz

- fogalmazott.

 

 

A szociális intézményekről

Dr. Bisznki József Várospolitikai alpolgármester kapta meg a szót. Elmondta, hogy nem jelent áremelést az EESZI (Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény) átalakulása. Korábban célszerű volt a településeknek kistérségi ellátót alapítani, mostanra azonban ez már nem éri meg, Szegednek veszteséget termelt, azzal, hogy a kistérségben volt benne.

Emiatt döntött úgy az előző közgyűlés, hogy 2025. január 1-jétől saját fenntartásba veszik ez ellátót.

Dr. Fülöp László ennek kapcsán elmondta, hogy minden olyan döntést támogat a Fidesz frakció, ami a szegediek életét teszi jobbá.

 

 

 

A Hétvezér utcai társasház kérdése

Farkas Levente, a Fidesz frakcióvezető-helyettese állt elő egy, a fiatalok lakhatását segítő javaslattal. Egészen konkrétan a Szeged Hétvezér utca 54. szám alatti körülbelül 1070 négyzetméteres 21 lakásos ingatlan értékesítése ellen emelt szót.

Kérem, fontoljuk meg, hogy valóban el kívánja e adni a város ezt, a jobb sorsot érdemlő 21 lakásos társasházat!

A képviselő kiemelte, hogy Szeged lakosságszáma az elmúlt 10 éveben 10 ezer fővel csökkent, mindannak ellenére, hogy a Szegedi Tudományegyetemre minden éveben több ezer új hallgató iratkozik be. Hozzátette: azonban sajnos ezeket a diákokat a város nem tudja és valószínűleg nem is akarja megtartani.

Ezek a hallgatók tanulmányaik végeztével tovább is állnak, jobb lehetőségeket keresve, más városokba költöznek. Vagy azért, mert Szegeden nem találnak megfelelő munkahelyet vagy azért, mert a lakhatásuk nem biztosított.

Köztudott, hogy a szegedi bérek alacsonyak, az albérletek drágák, a hasonló méretű városokhoz képest. Hangsúlyozta Farkas Levente, hogy

ha ezeket a problémákat orvosolná a város, csökkenthető, vagy akár megállítható lenne a város népességének fogyása. Egy olyan város számára, amely a jövőben is fejlődni akar és egy olyan hely akar lenni, ahol jó élni, ez nélkülözhetetlen. Amennyiben ezt a problémát nem sikerül orvosolnunk, lemaradunk, leszakadunk a többiekhez képest.

 

Ennek egyik elemeként javasolta, hogy a Hétvezér utca 54. szám alatt lévő épületet és a benne lévő 21 lakást a város ne adja el, inkább újítsa fel és alakítson ki benne, Fecskeházat és adja oda fiatal pályakezdőknek. Ezzel a városban megtalálható Fecskeházak száma majdnem másfélszeresére nőne.

Botka László rövidre zárta válaszát: a kormányhivatalra hivatkozva elmondta, hogy az épület életveszélyes, nem felújítható, le kell bontani. Majd áttért önkormányzat szociális bérlakásra programjára, arra hivatkozva, hogy ennek a felújtásnak nincs létjogosultsága.

 

Heves vita a Wesley iskola ügyében

A kormányhivatalnak augusztus végén törölnie kellett a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskolát a nyilvántartásból - írtuk meg korábban.

Erre azért volt szükség, mert meghaladta a köznevelési intézmény közmű- és adótartozása a törvényben meghatározott mértéket. Az intézmény működése során mintegy 140 millió, ebből több mint 50 millió forint hat hónapon túli lejárt közműtartozást és adóhátralékot halmozott fel.

Mihálik Edvin Zöld Város Programért felelős tanácsnok, alkalmat ragadott a közgyűlésen és feszültséget generált az iskola ügyében. Erre természetesen többen is reagáltak a Fidesz frakcióból, és helyretették a momentumos képviselőt.

 

Polner Eörs a Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy a Wesley magát hozta ebbe a helyzetbe. Kiemelte, hogy Mihálffy Béla országgyűlési képviselő és a kormányhivatal segítségével minden gyermeket sikerült elhelyezni. Majd úgy folytatta:

Ha zöldtanácsnok lett volna Mihálik képviselőtársam mondjuk Pannonhalma környékén Szent István vagy Géza alatt, akkor valószínűleg nem lett volna Pannonhalmi Apátság, mert elmenekültek volna, ugyanis nem engedte volna, hogy kivágjanak fát.

Hangsúlyozta: holott tudjuk, hogy a kultúra nagyon fontos. Utalva arra, hogy az önkormányzat miatt nem épülhetett meg Szegeden, a Szent Gellért Fórum mellett a katolikus általános iskola és gimnázium.

Magyarország kormánya 2018-ban döntött úgy, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja a Szent Gellért fórum második ütemeként megvalósuló katolikus általános iskola és gimnázium létrehozását. A projekt végül Mórahalomra költözött, ahol tárt karokkal fogadták.

Megkérte Mihálik Edvint, hogy

inkább arra koncentráljon, hogy Szegedről nem üldözze el politikai hisztériából a kulturális intézményeket.

Német Ferenc Fideszes képviselő kiemelte, hogy nem egy új keletű probléma volt a Wesley esetében, már egy évvel ezelőtt is napirenden volt mindez a tartozás miatt. Hozzátette: komoly nehézségek voltak, ezt nem lehet tagadni. Elmondta, hogy a kormányzat felajánlotta, hogy átveszi a fenntartást, de nemet mondtak. Elárulta, hogy beszélt azóta több szülővel is, akik azt mondták, hogy a gyerekek jól lettek elhelyezve.

Német Ferenc felhívta a figyelmet, hogy az önkkormányzat négy óvodát is bezárt tavaly, akkor hallgattak a gyerekek sorsáról.

A zárt ülésen a javasolt változtatásokat, rendeleteket egytől egyig elfogadta a szegedi közgyűlés.

Október 30-án 16:30-tól közmeghallgatást tartanak, amikor is minden szegedi polgár a közügyekben személyesen, vagy együttesen, szabadon kérdéseket tehet fel a képviselőknek, a  polgármesternek vagy a közintézmények vezetőinek.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.