Szeged

Kivásárolták a Hétvezér utcai társasházat

Kivásárolták a Hétvezér utcai társasházat

Az önkormányzaté lett a lakhatatlan ingatlan.

3 órája
Fotó: Délmagyarország/Török János
Kivásárolták a Hétvezér utcai társasházat

A Hétvezér utca 54. szám alatti társasházat ki kellett üríteni, mivel a statikai szakvélemény szerint az ingatlan lakhatatlanná vált. Az életveszély miatt az önkormányzat költöztette el az ott élőket, az utolsó lakót a napokban vásárolták ki, több mint 11 millió forintért.

Fotó: Délmagyarország/Török János. 

 

A társasház rendkívül lerobbant állapotban van, és a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal határozata kötelezte a tulajdonosokat, hogy erősítsék meg a tartószerkezetet, vagy bontsák le az épületet. A társasházban összesen 21 lakás található, ebből 19 önkormányzati tulajdonban van, míg kettő magántulajdonú. Az önkormányzat 90,7%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik.

A 19 önkormányzati lakásból 9 volt lakott, és a bérlők már új lakást kaptak a várostól. A magántulajdonosok közül az egyikük korábban kezdeményezte, hogy a lakása tulajdonjogát felajánlja egy önkormányzati lakás bérleti jogáért cserébe, míg a másik tulajdonos inkább eladta a lakását az önkormányzatnak.

A felbecsült 1 szobás, 35 négyzetméteres lakás értéke 9,7 millió forint volt, de a tulajdonos 17 milliót kért érte, amit azzal indokolt, hogy ennyi pénzből tud másik ingatlant vásárolni. Végül az önkormányzat úgy döntött, hogy megvásárolja a lakást, így a társasház 100%-os tulajdonosa lett.

A Hétvezér utcai társasház ügye rávilágít a lakhatási problémákra és a közösségi támogatás fontosságára. Az önkormányzat nemcsak kivásárol, hanem rendszeresen ki is ad lakásokat. A napokban pályázatot írtak ki három önkormányzati tulajdonban álló, üres, helyreállított lakás piaci bérbeadására, amelyek a Mars téren, a Korányi fasoron és a Kelemen utcában találhatók.

A pályázati rendszer lehetőséget ad arra, hogy a lakáskeresők több ingatlanra is pályázhassanak, és a legmagasabb óvadékot ajánló pályázó nyer. A nyertes pályázóval 5 év határozott időtartamra szóló lakásbérleti szerződést kötnek, amely további 5-5 évvel meghosszabbítható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.