Szeged

A Móra Ferenc Múzeum a régió kiemelkedő kulturális központja

A Móra Ferenc Múzeum a régió kiemelkedő kulturális központja

A Néprajzos Muzeológusok Országos Találkozóját tartották

5 órája
A Móra Ferenc Múzeum a régió kiemelkedő kulturális központja

Fantasztikus éveket él meg a magyar néprajzi muzeológia - hangsúlyozta Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára szerdán a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

 

Vincze Máté a Néprajzos Muzeológusok Országos Találkozójának megnyitóján kiemelte, a néprajzos hagyományt és identitást ápol, megőriz, bemutat és "személyiségünk apró morzsáit jobban ismeri, mint a legjobb pszichológus a világon."

A néprajzosnak van az egyik legfontosabb hivatása manapság, hiszen amikor a 21. században az emberek egyre inkább érdekeltté válnak abban, hogy saját magukat, saját történelmüket megismerjék, akkor ebben a muzeológia tudományos segítséget nyújt - tette hozzá.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy 2020-ban elkészült a Néprajzi Múzeum új épülete, és az elmúlt időszakban sorra nyílnak az érdekesebbnél érdekesebb tárlatok az intézményben.

A szegedi múzeumról szólva Vincze Máté azt mondta, egy erős néprajzi gyűjteménnyel rendelkező intézmény, a régió kiemelkedő kulturális központja, amelynek nagyszabású, nagy látogatottságú kiállításai vannak.

 

Köszöntő beszédében megemlítette a 120 éve született Bálint Sándor néprajzkutatót, a "legszögedibb szögedit", aki - mint mondta - "hitt abban amit csinált, bebörtönözték, üldözték, próbálták ellehetetleníteni, de ő nem tért le az útjáról". Hozzátette, hogy 1957-ben jelent meg a néprajzkutató Szegedi szótára, amely a szegedi, a magyar alföldi identitás alapja lett.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.