Szeged

Múltidéző: szenzációs videó a nyolcvanas évek Szegedjéről +videó

Múltidéző: szenzációs videó a nyolcvanas évek Szegedjéről +videó

Tavasz, március 15, belváros, Tarján, Alsóváros, majd a nyár, a SZIN és motorcsónakverseny a Tiszán.

Kibédi Péter
13 órája
Múltidéző: szenzációs videó a nyolcvanas évek Szegedjéről +videó

Emlékeznek még, amikor a Klauzál téren autók állták körbe a Kossuth szobrot? Na ebbe az időbe repülünk most vissza, akárcsak egy héttel ezelőtt, most is leírhatjuk: aki még nem élt akkor, azoknak érdekes időutazás lesz a videó, aki pedig már élt akkor nosztalgikus pillanatokat élhet át a fekete-fehér filmkockákat nézve.

 

Az egész várost átöleli a kirándulás, amit Szalai Ákos töltött a Youtube-ra. A videót a kor amatörfilmes technológiájával, Super 8mm-es felvevővel készítették. Ez a formátum a hatvanas évek közepén kezdett el terjedni világszerte, azóta többször is reneszánszát élte, még napjainkban is szívesen használják amatőrfilmesek és művészek egyaránt.

Ez még az az időszak, amikor a Boldogasszony sugárutat Április 4. sugárútnak hívták és a városképet meghatározó Bengálik zakatoltak végig rajta. A videóból, egy feliratból kiderül, hogy a nyolcvanas évek elején, 1983 tavaszán járunk. Néhány képkocka erejéig az az évi március 15-i ünnepségekbe is bepillanthatunk. Alsóvároson a Mátyás tér környékét mutatják meg nekünk, majd visszatérünk a belvárosba, a Kárász utca olyan arcát látjuk, amit mai szemmel csak pislogva nézünk. Eljutunk Tarjánba is, ahol az akkor még újnak mondható lakótelepeken zöld felületet, fákat nem nagyon látunk.

Színesre vált a film, és rögtön a korbeli SZIN felvonulásába a karneválba csöppenünk a Radnóti Gimnázium elé, majd ismét egy váltás, és egy újabb klasszikus, a szegedi motorcsónakverseny képeivel zárul a szenzációs és ritka videó.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.