Szeged

Egy szegedi kutatónőt díjaztak kiemelkedő eredményeiért

Egy szegedi kutatónőt díjaztak kiemelkedő eredményeiért

A díj alapítói azt szeretnék elérni, hogy minél több tehetséges, sikeres nő legyen ismert és elismert a pályáján

4 órája
Egy szegedi kutatónőt díjaztak kiemelkedő eredményeiért

A szegedi Pápa Zsuzsanna fizikus, valamint Turiák Lilla gyógyszerész és Borbély Éva egyetemi docens kapták idén a L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű díjat kiemelkedő kutatási eredményeikért.

 

Huszonkettedik alkalommal adták át idén a kivételes tehetségű magyar kutatónőknek járó, hét és félmillió forint összdíjazású elismerését hétfőn délután Budapesten, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban – közölték a szervezők az MTI-vel.

Pápa Zsuzsanna, az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet és a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatója azt vizsgálja, hogy a különböző mintázatú, alakú fémek lézeres „lövésével” mennyi energia összpontosul. A kutatónő azon dolgozik, hogy a fény ténylegesen oda koncentrálódjon, ahol a reakciók lejátszódnak, ahol az energia a legnagyobb mértékben keletkezik. Kutatásának eredményei a jövőben hatékonyabb napelemrendszerek fejlesztéséhez vezethetnek, amelyek kisebb felületen a megfelelő fémmintázatokkal több energiát állítanak elő. 

 

Nagy hatással lehetnek az informatikára is

Munkájának az informatikára is jelentős hatása lehet a jövőben. A fémek lézeres megvilágításakor az elektronok hullámokban terjedni kezdenek, ez a tulajdonság információ továbbításra is felhasználható. A fényhullámok nagyságrendekkel gyorsabb működést tesznek lehetővé, mint a számítógépekben használt elektronikai megoldások, ez azt jelenti, hogy a valós gyorsaságuk ezerszeresére nőhet. A fényalapú információ átadás lehetővé teszi majd, hogy olyan műveletek, amelyek megoldása eddig napokba tellett, pár óra alatt megvalósuljanak.

 

Nyitókép: eli-alps.hu

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.