Szeged

Egészségügyi kockázatot jelent a túlszaporodott galambállomány

Egészségügyi kockázatot jelent a túlszaporodott galambállomány

Az önkormányzat dolga lenne az eltakarítás

Kovács György
1 órája
Fotó: Kovács György/Szeged Ma
Egészségügyi kockázatot jelent a túlszaporodott galambállomány

Szegeden visszatérő probléma a túlszaporodott galambállomány, az utóbbi időben azonban rengeteg tetemmel is találkozhattak a szegediek. Szerkesztőségünk a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályát kereste meg az esettel kapcsolatban.

Belvárosi híd. Fotó: Kovács György/SzegedMa

 

Olvasóink hívták fel a figyelmet, hogy a Bertalan-híd környékén vastagon áll a galambürülék és a madarak tetemeit a macskák széthordják a környező utcákba - elmondások szerint hiába hívták fel rá az illetékes hatóság figyelmét, a helyzet mégsem javul. Szintén olvasóink jelezték, hogy a környéken etetik is a galambokat, hiába számít szabálysértésnek. Szerkesztőségünk több madáritatót is talált az ürülékben gazdag területen, tetemeket viszont nem. Ellenben a Belvárosi hídnál tucatszám voltak elhullott galambok. A tetemeken jól látszódott, hogy régóta senki sem foglalkozik a helyzettel, némelyik már szinte felismerhetetlenül elbomlott, beleolvadt a növényzetbe, vagy épp a betonba.

 

A galamb nem minősül kártevőnek, viszont nagyszámú megjelenésének lehetnek egészségügyi kockázatai

- írta szerkesztőségünknek a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal.

Kiemelték, az urbanizált környezetben a természetben meglévő szelekciós tényezők egy része nem érvényesül, így a városi populációk gyors növekedésűek lehetnek.

A magas egyedszám az állatok közt előforduló fertőzéses megbetegedések terjedését is megkönnyíti.

Hozzátették, egészségügyi kockázatot a fertőző betegségben elhullott állat is jelenthet, de a nagyobb probléma az élő madarak ürüléke, mivel annak száraz időben bekövetkező felporzása allergiás tüneteket is okozhat. Az elhullott állattal való találkozás esetén fontos, hogy azt senki ne érintse meg, és lehetőség szerint 

jelezzék a lakosok a közterületi tisztaságért felelős helyi önkormányzat felé.

Levelükben kiemelték, a galambok etetésének megítélésével kapcsolatban eltérő gyakorlat alakult ki. Egyes önkormányzatok helyi rendeletben szabályozzák ezt a területet, más helyeken köztisztasági szabálysértésként kezeli a közterület-felügyelet. 

Szegeden ez utóbbi gyakorlat érvényesül.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.