Szeged

Újjáépítenék a Szeged–Temesvár vasutat

Újjáépítenék a Szeged–Temesvár vasutat

2024. július 13., szombat
Újjáépítenék a Szeged–Temesvár vasutat

A román kormány csütörtöki ülésén jóváhagyta a Temesvár és Szeged közötti vasúti összeköttetés helyreállításáról szóló, Magyarországgal kötött egyezményt – számolt be az Agerpres.

 

A kabinet közleménye szerint a vasúti összeköttetés megtervezése és megépítése egy közös román-magyar projekt, amelyre a román szállításügyi és a magyar külgazdasági és külügyminisztérium megállapodást kötött.

Az egyezmény értelmében a felek megállapodtak, hogy létrehoznak egy „román-magyar vasúti munkacsoportot” a Temesvár és Szeged közötti új vasúti összeköttetés megvalósíthatósági tanulmányának előkészítése, majd a vasút megépítése és a jövőbeli fenntartása és működtetése érdekében.

A közlemény szerint a felek közös pályázatot nyújtanak be az Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz (ERFA) a megvalósíthatósági tanulmány finanszírozásának biztosítására, írta az Agerpres.

Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter Facebook-oldalán hangsúlyozta, hogy a vasúti összeköttetés helyreállítása hozzájárul majd Temes megye gazdasági fejlődéséhez, de pozitív hatással lesz a teljes régióban. Emlékeztett, hogy erről még tavaly ősszel kötöttek megállapodást Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.