Szeged

Idén is lesz Ágota Tábor

Idén is lesz Ágota Tábor

1 órája
Idén is lesz Ágota Tábor

Idén 27. alkalommal rendezi meg az ÁGOTA Alapítvány a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent ÁGOTA Gyermekvédelmi Szolgáltatójával együttműködve a gyermekvédelmi gondoskodásban (állami gondoskodásban) élő gyermekek és fiatalok országos találkozóját, az ÁGOTA Tábort. Az ÁGOTA Közösség eseményének 2024. július 21-31. között a Bács-Kiskun vármegyei Tass-Alsószenttamáson található ÁGOTA Falva ad otthont.

 

Az ÁGOTA Alapítványt (Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány) 1996-ban alapította Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője, aki maga is állami gondoskodásban nőtt fel. Az akkor hittudományi főiskolára járó fiatal megfogadta, életét sorstársai segítésének szenteli. Kothencz János a megálmodója az Állami Gondozottak Országos Találkozójának, vagyis az ÁGOTA Tábornak, annak az évről évre visszatérő, nem hétköznapi rendezvénynek, amely összeforrt az ÁGOTA Közösség történetével.

Megalapítása óta minden évben megrendezik (a Covid miatt egyszer sajnos kimaradt) ezt a terápiás tábort a gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő fiatalok számára, amely mindmáig a legnagyobb lélekszámú és a legtöbb élményt adó nyári tábor. Ez az egyetlen olyan nyári program, amely

nem csupán élményt jelent, hanem terapeutikus jellege miatt gyógyítja a sok traumán átesett, családjukat vesztett gyermekek lelkét, valamint erősíti önbizalmukat.

Idén minden eddiginél több családját nélkülöző gyermek vehet részt az Ágota Táborban: összesen 800, 7-18 év közötti, lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermek és fiatal érkezik ÁGOTA Falvára. A gyermekekkel, önkéntesekkel, technikai munkatársakkal együtt 1200 fő élheti át ezt az élményt idén. A vér szerinti családjukat nélkülöző gyermekekkel és fiatalokkal tíz napon át segítő szakemberek, pedagógusok és terapeuták valamint képzett önkéntesek foglalkoznak.

A táborban a „KÁSZPEM” (szenzitív pedagogikoterápia) szemléletrendszer alapján élményprogramokba ágyazott kliens csoportos foglalkozásokkal építik, fejlesztik a családjukból kiemelt gyermekek önbizalmát, jövőképét.

Ettől olyan egyedi hangulatú és hatásos az itt eltöltött idő, amit a gyermekek csak úgy neveznek: „tíz napos mennyország”. A tábor 10 napján olyan tematikus és élményprogramokban vehetnek részt a gyermekek, amelyek nem csak élményt nyújtanak nekik, hanem önbizalmukat is erősíti. Ilyen magas színvonalú élményprogram például a Toldi verseny, a Ki mit tud?, a Roma Est, valamint a különböző sportversenyek.

A közösség mottója: „Reményt ébreszteni, jövőt mutatni, a bizalom sebeit gyógyítani ott, ahol a kiszolgáltatottság az úr…”. Ebben a szemléletben igyekeznek az ÁGOTA Közösség tagjai olyan mintát adni a gyermekeknek, melyben megtapasztalhatják, hogy az érdemeiktől és a környezet sokszor megbélyegző hozzáállásától függetlenül valamennyien feltétlenül elfogadható és értékes emberek, akik hazatalálhatnak ebbe a társadalomba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.