Szeged

Bemutatták az Gogol utca látványtervét

Bemutatták az Gogol utca látványtervét

Kérdés, ebből is csak ígéret lesz-e

Kovács György
2 órája
Bemutatták az Gogol utca látványtervét

A szegedieknek egy dologból nem lehet hiánya: a látványtervekből. Ezúttal a Gogol utca felújításának terveit mutatták be, már csak az a kérdés, ebből megvalósul-e valami, vagy ez is úgy jár, mint számos korábbi ígéret.

Gogol utca látványterve, szegediesen érdekes biciklisávval. Fotó: magyarepitok.hu

 

Noha a városvezetés folyamatosan azt kommunikálja, hogy Magyarországra egyáltalán nem érkeznek EU-s források, most uniós forrásokból ígéri a Gogol utca felújítását. Nagy Sándor alpolgármester számolt be róla, hogy elkészültek a tervek a Gogol utca átalakításáról, de ennek kivitelezéséről már nem is mert közölni időpontot. 

A politikus elmondása szerint a változtatás fő célja, hogy csökkentsék az átmenő forgalmat, biztonságosabbá tegyék a gyalogosok közlekedését és javítsák a környezet minőségét.

Megnövelnék a zöldfelületet, de előtte kivágják a fákat.

Az alpolgármester azt mondta, a városi közegben megszokott növények nem bírják az egyre forróbbá és szárazabbá váló klímát, viszont a fák túlnőtték az utcát, megrongálják a járdákat, a pincék falát, illetve a tetőket - ezért kiírtják őket.

Az utcában a jelenlegi fák helyett 108 oszlopos mezei juhart ültetnek gyökérterelők alkalmazásával a tervek szerint, valamint cserjéket. Összességében 670-ről 900 négyzetméterre növelnék a zöldfelület arányát.

A tervek szerint az alábbiak szerint alakulna át a Gogol utca:

  • megmaradna az egyirányú közlekedés, az ellenirányú kerékpáros forgalom biztosításával
  • az úttesten váltott oldalon parkolósávokat alakítanak ki
  • a két méter széles járdát klinkertéglával burkolják
  • a gyalogos és az autók számára kijelölt utakat egy 1,5-1,9 méter széles zöld sávval választják el

 

Fotó: magyarepitok.hu

 

Sok ígéret volt már

A városvezetés látványterveiből, valamint az arra elköltött milliókból már Tiszát lehetne rekeszteni. Csak pár emlékezetesebbet említve, ott a Szeged főutcája a Tisza című projekt, aminek alapjait már 2005-ben kitalálták és azt ígérték, olyan hellyé alakítanák a várost 10 kilométeren átszelő folyót, melyen hajóval végigutazva a szegediek és a turisták egyaránt értékes kikapcsolódással múlathatják az időt. Az akkori tervek szerint, 2009-ig egy szabadidőre, gasztronómiára és helytörténetre felfűzött úton vehettek volna részt az idelátogató turisták. A tervekből nem lett semmi, majd 2019-ben - pont a választások előtt - már látványterveket mutattak be az átgondolt projektről, de azok azóta is a fiók alján porosodnak.

A 2019-es ígéret szerint így kéne kinéznie a rakpartnak.

 

A Széchenyi tér szintén hasonlóan mostoha sorsra jutott, amely megújításának ötletét többször is felvetették, számos, teljesen más tervekkel, de a megújulás azóta is várat magára. 

A 2021-es tervek szerint ilyen lenne a Széchenyi tér.

 

A kisebb projektek is sorra elmaradnak, a Szabadság téri munkálatok sem kezdődtek el, pedig az ígéret szerint már be is kellett volna fejezni azt. Ráadásul az adott hely pont Kovács Tamás, gazdasági alpolgármester körzete, aki 100%-ban önkormányzati finanszírozásból ígérte a fejlesztést, de ezek szerint nem volt jó gazdája a város pénzének.

 

Az alsóvárosi Szabadság tér továbbra sem néz ki így.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.