Szeged

17 év után újra Szeged ad otthont a könyvtárosok vándorgyűlésének

17 év után újra Szeged ad otthont a könyvtárosok vándorgyűlésének

2 órája
17 év után újra Szeged ad otthont a könyvtárosok vándorgyűlésének

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) A változás részesei vagyunk: Mi és MI címmel július 17-20 között rendezi meg 55. Vándorgyűlését Szegeden, a Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a SZTE Klebelsberg Könyvtár és a Szeged MJV Polgármesteri Hivatala partnerségével.

 

A 2024. évi vándorgyűlés középpontba állítja a magyar könyvtári rendszer intézményeit annak tükrében, hogy hogyan felelnek meg a 21. századi trendeknek, illetve a rendezvény alátámasztja a tényt, hogy a hazai könyvtárak és könyvtárosok kiváló példái és nagykövetei az innovációnak, a kreativitásnak és a változásra való reagálásnak. A mesterséges intelligencia (MI) az élet számos területére hatással van, beleértve a könyvtári szolgáltatásokat is. A MI támogatja a könyvtárosokat abban, hogy a felhasználóknak hiteles információkat és forrásokat biztosítsanak a hatékonyság és az eredményesség jegyében.  A tanácskozás betekintést nyújt a MI könyvtári felhasználásába és alkalmazási kihívásaiba is.

Előadók lesznek többek között a hazai és külföldi egyetemek (Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Metropolitan Egyetem, Eszterházy Károly Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Rutgers Egyetem), és társintézmények (Petőfi Irodalmi Múzeum, Országos Széchényi Könyvtár, Móra Ferenc Múzeum, Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár) képviselői mellett a MI EDIH, Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft, MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala munkatársai is.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) 1969 óta minden évben megrendezi vándorgyűlését, az adott év legnagyobb szabású szakmai rendezvényét. A vándorgyűlésre nemcsak Magyarországról, de a környező országok magyarlakta vidékeiről és más európai országokból, a könyvtáros szakma minden területéről érkeznek résztvevők, és jelen vannak az IFLA, az egész világot átfogó könyvtáros szervezet vezető képviselői is. A többnapos rendezvény nyitó plenáris ülésén rendszerint jeles kutatók tartanak előadásokat, a szakmai napon pedig az egyesület szervezetei által rendezett programokon vitatjuk meg a vándorgyűlés témaválasztásához kapcsolódó kérdéseket. A vándorgyűléshez szakmai kiállítás is kapcsolódik, ezzel együtt alkalmat kínálunk kulturális programokon való részvételre, a rendezvénynek helyet adó város és megye nevezetességeinek megismerésére, személyes beszélgetésekre, találkozásokra, kapcsolatok kialakítására.

Díjak a Vándorgyűlésen: Fitz József-könyvdíj, MKE Emlékérem, Év fiatal könyvtárosa-díj, Kovács Máté-díj, Kertész Gyula Emlékérem, Füzéki István Emlékérem díj.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.