Szeged

Sorstársaikkal együtt rúgták a bőrt

Sorstársaikkal együtt rúgták a bőrt

2024. május 12., vasárnap
Fotó: Sándor Judit
Sorstársaikkal együtt rúgták a bőrt

1500 gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatal focizott a hétvégén Zánkán. Az ÁGOTA® Kárpát-medencei labdarúgótornán 16 pályán 71 csapat mintegy 300 mérkőzést játszott.

Fotó: Sándor Judit. 


 

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója és a családból kiemelt és veszélyeztetett fiatalok ügyével foglalkozó ÁGOTA® Alapítvány első alkalommal rendezte meg a vér szerinti családjukat nélkülözni kénytelen gyermekek és fiatalok számára az ÁGOTA® Kárpát-medencei labdarúgótornát. 


 

A szegedi székhelyű Szent Ágota a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok számára rendezett a Veszprém vármegyei Zánkán nagyszabású sporteseményt az ÁGOTA Közösség és együttműködő partnerei, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, valamint az Erzsébet Alapítvány. Az ÁGOTA® Kárpát-medencei labdarúgótornára 1500 olyan, a vér szerinti családját nélkülöző fiatal érkezett, akik magyarországi és határon túli nevelőszülői családokban és lakásotthonokban élnek. A rendezvény célja többek között az, hogy a Magyarországon és a határainkon túl, gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő fiatalok megismerkedjenek sorstársaikkal és a sport közvetítésével erőt adjanak egymásnak. 


 

A tiszakécskei nevelőszülőknél cseperedő, 12 éves Albók Bence nagyon várta már ezt a néhány napot, hiszen tudta, hogy sok ismerősével találkozhat majd Zánkán.

Nagyon szeretem a focit, emellett annak is nagyon örülök, hogy találkozhattam testvéreimmel. A meccsek mellett azért jutott idő másra is, tetszett például a ninja warrior pálya és a trambulin, de az esti Pápai Joci koncerten is jól éreztem magam

 – mesélte a fiú.


A labdarúgótornán a három nap alatt 71 csapat 16 pályán 300 mérkőzést játszott. Jóni Zoltán Mátészalkán él lakásotthonban, a 16 éves fiú hátvédként erősítette csapatát. 

Jó érzés itt lenni, mi egy összeszokott csapat vagyunk. Már majdnem 2 éve játszunk együtt, itt Csoda Csapat néven indultunk. Szerintem az edzőnk is a legjobbat hozza ki belőlünk, ezért szinte az összes meccsünket megnyertünk

 – mondta lelkesen a fiatal.

Fotó: Sándor Judit. 

 

Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője a torna célja kapcsán kiemelte: fontos, hogy a fiatalok figyelmét felhívják arra, hogy közösen is lehet küzdeni és nem feltétlenül kell, hogy egyedül érezzék magukat ebben a világban. 

A lényeg az, hogy együtt éljék meg sorstársaikkal ezt a küzdelmet, ugyanis egy-egy ilyen esemény felkészíti őket a jövőre. Ha itt megtapasztalják azt, hogy közösen könnyebb átjutni a nehézségeken, akkor ezt az élet más területén is alkalmazni tudják, és hazaérkeznek a társadalomba. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal karöltve mi is közösen küzdünk a vérszerinti családjukból kiemelt gyermekekért, rendkívül hálás vagyok ezért az együttműködésért dr. Hatala Józsefnek

 – fogalmazott Kothencz János. 


Mind az ÁGOTA Közösség, mind együttműködő partnere, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a prevenció és az élményszerzés egyik leghatékonyabb eszközeként alkalmazza a sportot számos már program mellett. A labdarúgótorna ünnepélyes megnyitóján Dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke kiemelte a sport rendkívüli szerepét a fiatalok életében. 

A sport közösségépítő, jellemformáló és fejleszti a fizikai erőt. A közös sportolás közben az egész szemléletünk megváltozik a világgal kapcsolatban: megtanuljuk tisztelni és segíteni egymást, közös célokért összefogni, valamint az elért eredményeknek örülni

 – mondta Dr. Hatala József. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.