Szeged

Így NEM változtatta a Tisza partot szeged főutcájává Botka László

Így NEM változtatta a Tisza partot szeged főutcájává Botka László

Kibédi Péter
2024. május 14., kedd
Így NEM változtatta a Tisza partot szeged főutcájává Botka László

A 2019-es választási kampányban Botka László egyik legnagyobb „gurítása” a Huszár Mátyás rakpart felújítása volt. A polgármester hatalmas csinnadrattával mutatta a „Szeged főutcája a Tisza” projekt terveit, melyről a szegediek szavazhattak is. Sokan megmosolyogták a REÖK palota előtt kiállított terveket, tették ezt jogosa, mert bizony öt év távlatából is igen nevetségesnek tűnik egy ilyen szép sárga csúszda a rakparton.


A vízügyi szakemberek közül többen is csóválták a fejüket, hogy a szép színes, drága pénzért elkészített terveken szereplő fejlesztések egy része kivitelezhetetlen, vagy ha megcsinálják az első nagyobb víz elvisz. 

De nem kellett aggódni emiatt, mert mint olyan sok Botka ígéretből, ebből sem lett semmi.

Pedig akkor a polgármester kijelentette azt is, hogy az igencsak szedett-vedett terveket nem támogató helyi Fidesz segítsége, támogatása nélkül is felépítik, sőt már akkor azt is elmondta, hogy 1,5 milliárd forintot elkülönítettek a tervek megvalósítására.

 

Maradt a kosz, a piszok és bűnözés


Egy időben a rakpartot megkapta Mihálik Edvin amolyan saját játszótérnek, aki majmolva a budapesti példát hétvégente lezárta a rakpartot az autók elől. 

Valóban nagy ötlet volt, kánikulában betonon, árnyék nélkül lehetett sétálni az egyébként egészen elhanyagolt rakparton, az autósok pedig a hétköznapok után már egyes hétvégi napokon is ülhettek a dugóban.

 

 

Persze ennek is vége lett, a rakpart nem változott. Ugyanolyan elhanyagolt, mint volt, ugyanúgy halomban áll a szemét egy hétvége után, mint hosszú évek óta, és a két árvízi emlékmű alatt ugyanúgy ott alszanak a hajléktalanok, mint régen. Ami „újdonság”, hogy már embert is öltek.

 

Kampányfogás a renoválás

Egyetlen dolog változott a polgármester nagyszabású terveiben, hogy már nem négy, hanem öt évente láthatjuk azokat a választási törvény módosítása miatt”

- mondta Német Ferenc. A Fidesz képviselője kiemelte, hogy nem csak a rakpart tervei kerülnek a fiókba időről időre. „A Széchenyi tér felújítására is tervek sorát láttuk már, abból sem lett semmi. 

Most a kampányban néhány négyzetméter aszfaltozással etette meg a városvezetés a szegedieket. A rakpart esetében már az is nagy előrelépés lenne, ha tisztán tudnák azt tartani

- hangsúlyozta.

Német Ferenc azt is elmondta, hogy a tervek olyannyira nem szerepelnek a megvalósítandó célok listáján, hogy valós előkészítő munka sem kezdődött azokról a bizottságokban. 

„Ez nem több, mint egy sokadik marketinges etetés a város részéről”

- jelentette ki az önkormányzati képviselő.

 

Elkeserítő lepusztultság


A fentiekkel egybecseng Joób Márton nyílt levele, amit Botka Lászlónak küldött. A polgármester egykori bizalmasa szerint a város vezetése nem használja ki a Tiszában rejlő lehetőségeket.

 „A lepusztultság elkeserítő érzése keríti hatalmába az embert, ha Szeged ezen részén – azaz a főutcáján – jár-kel az ember. 

Szegedet többek között az emeli ki más nagy városok közöl, hogy van egy csodálatos folyója, a Tisza. Mégis évtizedek óta – mióta Ön a vezetője – erről tudomást sem vesz a város és nem használja ki ennek lehetőségét. Pontosabban szólva, mióta Ön a polgármester, lepusztultabb és gondozatlanabb a Tisza-part, mint valaha”- írta levelében a független polgármesterjelöltként induló várospolitikus.

„Visszanézve az ígéreteit egészen 2002-ig, egészen megdöbbentő az, hogy mennyi dolog és ígéret került feledésbe miután Önt újból és újból megválasztották. Szeged egy csodálatos lehetőségekkel megáldott város, csak jelenleg ezt nem használja ki, és ebben tisztelt Polgármester úr, Önnek van a legnagyobb felelőssége.

 Huszonkétév nagy idő, elfogyott a lendület, elfogyott az Ön erkölcsi hitelessége, és ahelyett, hogy haladna a korral és jól fizető munkahelyeket teremtene a tőkeerős helyi cégekkel közösen, és így a fiatalok itt alapítanának családot, elengedi őket, és ezzel elengedi azt a szellemi tőkét is amire építhetnénk a jövőben.

Ön fölött, tisztelt Polgármester úr, eljárt az idő, és sajnálkozva veszi tudomásul, hogy csökken a város lakossága, de semmit nem tesz annak érdekében, hogy Szeged fejlődő és gyarapodó város lehessen”- fogalmazott meg éles kritikát Joób Márton, aki szerint Botka László felelős a város fogyásáért és hanyatlásáért.

Szívesen írnánk az önkormányzatnak kérdéseket, de a baloldali városvezetés, élén Botka Lászlóval már évek óta nem foglalkozik több ezer szegedi problémájával és kérdésével. Egy-egy esetben az önkormányzati propagandalapban írnak valamilyen lejárató anyagot a kérdést feltevő, vagy a kritikát megfogalmazó szegediről, és ezzel megoldottnak veszik a problémát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.