Szeged

Érkezik a Dóm téri kavalkád és a Hídivásár

Érkezik a Dóm téri kavalkád és a Hídivásár

2024. május 22., szerda
Érkezik a Dóm téri kavalkád és a Hídivásár

Kétszázötven kiállító mutatkozik be a szombaton kezdődő szegedi Hídivásáron, péntektől pedig könnyűzenei koncertek várják a közönséget a Dóm téren - tájékoztatott a programsorozatot szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Rácz Attila elmondta, több évtizedes hagyomány, hogy változatos kulturális és gasztronómiai programokkal köszöntik Szeged napját.

A programsorozat részeként immár 23. alkalommal szervezik meg a Szegedi Hídivásárt.

Szombaton és vasárnap az autók és a tömegközlekedési eszközök helyét több, mint 250 hazai kézműves és iparművész veszi át a Belvárosi hídon és a Híd utcában. A standoknál mindenki kedvére válogathat hazánk legjobb keramikusai, bőrdíszművesei, fafaragói, egyéb kézművesei egyedi portékáiból. A két nap során több kisebb zenei programmal, valamint utcaművészekkel, különböző vásári produkciókkal találkozhatnak a kilátogatók a hídon, a Civilek utcájába átsétálva pedig szegedi civil szervezetek izgalmas interaktív bemutatóit tekinthetik meg.

 

Igazán életre kel a Dóm tér

Pénteken kezdődik a Dóm téri kavalkád, ahol három napon át koncertek szórakoztatják az egybegyűlteket. Pénteken a New Level Empire és a Wellhello, szombaton a Soulwave, valamint Dzsúdló lép föl, majd vasárnap a Blues B. R. Others után a Magna Cum Laude nagyszabású koncertje zárja a rendezvényt. Szombat késő este ünnepi tűzijátékkal emlékeznek arra, hogy Szeged 305 éve nyerte vissza szabad királyi városi rangját.

A koncertek szünetében jótékonysági borárverést rendeznek, ahol a Szegedi Borfesztiválon kiállító termelők által felajánlott palackokra, borválogatásokra lehet licitálni. A befolyt összeg a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkáját segíti.

Szeged napját május 21-én ünneplik, mert a település 1719-ben a Bécs melletti Laxenburgban "a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként" ekkor kapta vissza a szabad királyi város rangot, melyet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozott a városnak.

A Szeged napját köszöntő programsorozat részeként vasárnapig tart a Szegedi Borfesztivál, az ország legnagyobb borászati seregszemléje, ahol 160 borász várja a több tízezer látogatót. A kiváló borok mellett a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt komoly és könnyű zenei, valamint dzsesszkoncertek is szórakoztatják az egybegyűlteket.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.