Szeged

Május 21. Szeged város napja

Május 21. Szeged város napja

Erre emlékezve ünnepli a város minden év május 21-én Szeged Napját.

Márton Andrea
2024. május 21., kedd
Fotó: Tro Photography/Tari Robert
Május 21. Szeged város napja

Szeged napját hagyományosan május 21-én ünneplik, mert a település 1719-ben a Bécs melletti Laxenburgban “a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként” ekkor kapta vissza a szabad királyi város rangot, melyet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV.

 

Szeged megyei jogú város, Magyarország harmadik legnagyobb városa, a Dél-Alföld legnagyobb városa, Csongrád-Csanád vármegye székhelye a Tisza és a Maros találkozásánál.

A terület az újkőkor óta lakott

A várost először 1183-ban említik. Nagy Lajos király uralkodása idején a régió legjelentősebb városává fejlődött, 1498-ban szabad királyi városi rangot kapott. A török uralom után, 1715-ben kapta vissza ezt a rangját. 1719. május 21.-én címert kapott, amelyet a mai napig ezen a napon ünnepli a város. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc több jeles eseményre is kötődik a városhoz.

Szeged történelmének és a mai városkép kialakulásának egyik legmeghatározóbb eseménye az 1879-es árvíz. Az épületek nagy része elpusztult és a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült: szebb, modernebb épületek váltották fel a régieket. A trianoni békeszerződés után több elcsatolt dél-magyarországi város szerepét is átvette, jelentősége tovább nőtt. 1962-ben Csongrád-Csanád vármegye székhelye lett. A szocializmus éveiben könnyű- és élelmiszer-ipari szerepét erősítették, ma is az ország egyik élelmiszer-ipari központja.

Emellett egyetemi város és fontos kulturális központ is

Egyeteme, a Szegedi Tudományegyetem az ország legjobb minősítésű egyeteme. Szeged rendezvényei, mint például a Szegedi Szabadtéri Játékok, számos látogatót vonzanak évente.

Nagyszabású, kiteljesedett örömünnep ez, a turisztikai szezon kezdete

Finomságokkal kedveskedő Gasztroudvar, szemet gyönyörködtető népi iparművészeti termékek és kisipari remekművek a Hídi Vásáron, koncertek, családi rendezvények kínálnak kikapcsolódást. Az ország második legnagyobb Borfesztiválján felvonul valamennyi borvidék és a Széchenyi teret benépesítik a kisebb és nagyobb borászatok. A Borfesztivál tíz napja alatt több tízezren kóstolják meg Magyarország legjobb borait, jó hangulatban, baráti, családi körben. Vöröset, fehéret, rozét, pezsgőt, gyümölcsbort, mélytüzű, testes cabernet-et vagy egy könnyű, illatos hárslevelűt a virágzó hársfák alatt.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.