Szeged

Megünnepelték a negyvenöt éves szegedi trolibuszt +galéria +videó

Megünnepelték a negyvenöt éves szegedi trolibuszt +galéria +videó

Az átadó ünnepségen történteket idézték fel egy korabeli troli segítségével

Kibédi Péter
2024. április 29., hétfő
Megünnepelték a negyvenöt éves szegedi trolibuszt +galéria +videó

Ünnepi nosztalgiajárt, eredeti feliratok, szalagátvágás és emléklap a legjobb dolgozóknak. Így ünnepelte az SZKT a negyvenöt éves szegedi trolibuszt.

Negyvenöt évvel ezelőtt is ezek voltak az első hivatalosan megtett méterei a szegedi trolibusznak (Fotó: SzegedMA)

 

Ahogy azt lapunk is megírta, napra pontosan negyvenöt évvel ezelőtt indult el Szegeden a trolibuszközlekedés. Az ország első vidéki trolibusz járata borongós, esős időben indult a Széchenyi térről, mégis rengetegen gyűltek össze a város új csodáját szemügyre venni és kipróbálni.

 

A Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) az évfordulóra különleges születésnapi meglepetéssel készült, és most az időjárás is kegyesebb volt, mint negyvenöt éve. Délelőtt 10 órakor a város útjain először megjelenő ZIU 9-es, szovjet gyártmányú troli várta az utasokat. Mielőtt útjára indult volna a nosztalgiajárat, Knezevics Viktor az SZKT ügyvezető igazgatója kiváló munkájuk elismeréseként emléklapot adott át Böröcz Dénes járműszerelőnek, Csóti Zoltán felsővezeték szerelőnek és Kertész Ferenc trolibuszvezetőnek.

Hárman kaptak elismerést a szegedi troli születésnapján (Fotó: SZKT)

 

A nosztalgiajárat fél 11-kor indult Újszegedről, a volán mögött Huszta Imre garázsmester, trolibuszvezetővel. A 9-153-as pályaszámú troli menettáblája is korhű volt, azon még nem a Gyermekkorház felirat volt olvasható, hanem az eredeti, Odessza 201-es épület, ami az újszegedi forduló melletti tízemeletes ház épületszáma volt.

 

A ZIU 9-es, mögött szorosan egy másik ikonikus járművel, az Ikarus T280 Obus csuklóssal érkezett a Széchenyi térre, ahol az eredeti átadó helyszínén a Károlyi utca sarkánál megállt, majd miután az utasok leszálltak, fotósok hada előtt szakította át az SZKT szalagot, ezzel emlékezve a negyvenöt évvel ezelőtti ünnepi pillanatokra.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.