Szeged

Baloldali kampánykamu a közgyűlésben

Baloldali kampánykamu a közgyűlésben

„Annyira sanyargatja a kormány Szegedet, hogy minden területre több jut, mint korábban”

Kibédi Péter
2024. április 12., péntek
Baloldali kampánykamu a közgyűlésben

Furcsa, és többszörös ellentmondásba került a szegedi baloldali városvezetés saját magával a közgyűlésen.

Botka László elgondolkodott - igaz nem azon, hogy ha már megköszönni nem köszönheti meg a kormánytól a pénzt, legalább csendben maradjon.

 

A pénteki szegedi közgyűlésen a zárszámadást tárgyalták a képviselők, aminél borzasztóan kellett arra ügyelniük a baloldaliaknak, hogy úgy tudják a kormányt ekézni, hogy közben ne derüljön ki, hogy a kormány támogatása nélkül semmire nem jutnának.

Még napirend előtt Binszki József, a Demokratikus Koalíció által Botka mellé rendelt alpolgármester sorolta hosszasan, hogy milyen remek dolgokat intézett el a város a szegedieknek. Sajnos alpolgármester úr -ahogy azt mindegyik főnöke elvárja tőle- kifelejtette, hogy a kampány előtt rohamtempóban elindított felújítások mindegyikéhez valamilyen, akár közvetett, akár közvetlen formában szükség volt állami támogatásra.

De erről hallgatni kell, mert kiderülne, hogy Botka László öt éve hamisan sír, hogy az a csúnya állam mindent elvesz Szegedtől és semmit nem ad.

Az első napirendi pontnál aztán Kovács Tamás gazdasági alpolgármester jött, és folytatta a Binszki József által megkezdett utat. A hosszú évek óta a bejutási küszöb alatt, nagyjából egy százalékon mozgó, de annál hangosabb párt várospolitikusa olyan drámai képet festett az ország gazdasági helyzetéről, hogyha azt elhinnénk, akkor konzerveket raktároznánk a spájzban. Ezután persze olyan aranykerettel mázolta körbe a szegedi városvezetés elmúlt egy éves gazdasági lépéseit, hogy az embernek az volt az érzése, hogy holnaptól ingyen lesz a tömegközlekedés Szegeden, annyi pénz van a kasszában...

Ebben persze olyan ferdítések voltak, hogy a kormányzattól támogatásnak és a kompenzációnak köszönhetően sikerült tartani a költségvetést, hanem minden másból, amit a város spórolt össze. Kérdés, hogy akkor azok a milliárdok, amelyek a rezsitámogatásra érkeztek és amiből például az uszoda is nyitva maradhatott, az hova került?! Majd persze felsorolta ő is azokat a többnyire kampányfogásként elindított beruházásokat.

De a legnagyobb gurítás az volt, amikor gyakorlatilag úgy beszélt a BYD beruházásól, mintha az csak és kizárólag a város érdeme lenne. Tegyük hozzá, nem is vártunk mást.

Az arcátlanság ne továbbja

Megszokhattuk, hogy a szolidaritását állandóan és hangosan hirdető Szeged éppen a szolidaritási adóért lázad, ahogy azt is, hogy éppen azok a képviselők siránkoznak az Eu-s pénzek elmaradása miatt akiknek a pártásaik öt éve 0-24 órában amiatt dolgoznak, hogy a hazánknak járó pénzek ne jussanak el Magyarországra, de az is szegedi sajátosság, hogy ha valamilyen állami beruházás készül, vagy elkészült, akkor azt igyekeznek saját projektként eladni.

 

„Annyira sanyargatja a kormány Szegedet, hogy minden területre több jut, mint korábban”

- jegyezte meg jogosan Haág Zalán. A KDNP képviselője kiemelte, hogy olyannyira nincs rossz anyagi helyzetben a város, hogy a kampányban több olyan teljesen felesleges beruházásba is belekezdtek, aminek semmi értelme nincs. Az egyik ilyen a Mátyás téri új térköves járda kialakítása, néhány méterre a már meglévő járda mellett. A rendkívül zöld városvezetés fák gyökereit vágta el fölöslegesen és szüntetett meg zöldfelületet értelmetlenül.

 

A közelmúltban legalább fél tucat szegedi cég kapott állami támogatást azért, hogy fejlődni tudjon. A fejlődésnek köszönhetően nőtt a bevételük, amivel persze nőtt az a pénz is, amit a város kasszájába kell fizetniük. Na ez az amit pofátlanul saját eredményének meséli el a városvezetés.

De amikor teleszájjal szidják a kormányt, akkor valahogy mindig elmarad annak a felsorolás, hogy mi az ami kormánynak köszönhetően a város mindennapjait befolyásoló, az itt élők életminőségét javító beruházások érkeztek teljes, vagy részbeni állami támogatással. Az egyetemi, egészségügyi fejlesztések mellett, utak épültek, multifunkcionális aréna, sportuszoda épült.

A végén Botka László legalább azt elismerte, hogy szorosan együttműködött és együttműködik a kormánnyal a BYD ügyben. Kérdés mit szól ehhez majd a polgármester főnöke, Gyurcsány Ferenc, hogy egy baloldali fellegvárnak ilyen gördülékeny kapcsolata van Szegeddel.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.