Szeged

Kaotikusan kezdődhetett meg a közgyűlés

Kaotikusan kezdődhetett meg a közgyűlés

A városvezetés nem volt tisztában azzal, hány főből áll a közgyűlés

Kovács György
2024. április 12., péntek
Kaotikusan kezdődhetett meg a közgyűlés

Kaotikusan kezdődhetett meg a közgyűlés, a szegedi városvezetés nem volt tisztában azzal hány fős a szegedi képviselői gárda. Ennek oka, hogy azt hitték Szabó Bálintot megfosztották a mandátumától, azonban ez még sincs így. Az épületbe pedig be sem akarták engedni. Botka László a város jegyzőjét kérte fel, hogy ismertesse, hány fős is a közgyűlés. Mint elmondta, szeptemberben méltatlannak találta Szabó Bálintot a szegedi közgyűlés. Ezt követően a Pécsi Törvényszék januárban megállapította, hogy a méltatlansági eljárás szabályos eljárás volt, azonban még nincs jogerős végzés, így Szabó Bálint továbbra is képviselő maradt.

Fotó: Karnok Csaba/DM

 

A napirendi pontok előtti első felszólaló Kiskundorozsma képviselője, Ruzsa Roland volt. Beszédében kiemelte, Szeged városa az elmúlt évtizedekben a fiatalok egyik kedvenc fesztiválvárosa lett, amelyet Dorozsmán is igyekezett meghonosítani. Az elmúlt két évben megrendezésre került a városrészben utcabál, gyereknap, böllérnap, családi nap, kakasfőző verseny, tökfesztivál, valamint a mai nappal kezdődően indul az első Bor, Grill és BBQ-fesztivál, amelyre minden szegedit meginvitált a képviselő. 

A közelgő választásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, 

Kiskundorozsmán nem lehet más a célunk csak az, hogy megvédjük az elmúlt másfél évtized sikereit.

Ruzsa Roland megígérte, a munkáját ugyanúgy fogja végezni mint eddig, tehát minden olyan ügyben, amely Szeged és Kiskundorozsma fejlődését szolgálja, abban konstruktívan együtt fog működni. Végezetül megköszönte a kormánypártoknak a képviselőjelöltségének a támogatását.

Fotó: Karnok Csaba/DM. 

 

A szót Mihálik Edvin vette át, aki egyből "rogánozni" kezdett és országos politikai kérdésekkel próbálta felkérdezni a kormánypárti képviselőket. Úgy véli, a szegedi problémák emlegetése is csak "rogáni parancs". A momentumos képviselő végül belecsempészett egy minimális szegedi tartalmat is: szerinte a jelenlegi helyzetet kell megvédeni Szegeden, illetve azt állította, Szegeden van az ország legerősebb szociális hálója. 

 

Kozma József, szocialista politikus messzebbről indult: Ő az Európai Unióról kezdett beszélni, majd elkezdte sorolni, mennyi beruházás valósult meg az elmúlt 20 évben és ezekhez hozzátette, mennyi uniós forrás érkezett ezekhez. Arról egy szót sem szólt, ezen projektekben hány milliárd volt az állami támogatás, valamint a tisztán kormányzati pénzből megvalósult fejlesztésekről sem tett említést.

 

Avramov András felszólalásával hallhattuk baloldalról az első, Szegedet érintő felszólalást, aki végigsorolta milyen fesztiválok, események lesznek a városban. 

 

Német Ferenc a soron következő választások fontosságáról szólt. Kiemelte, a '62-es kubai rakétaválság óta nem volt ilyen közel a harmadik világégéshez, csakhogy - mint hozzátette - míg az a Mexikói-öbölben zajlott, ez a szomszédunkban, közvetlenül a határaink mellett. Felhívta rá a figyelmet, Magyarország kormánya igyekszik minél inkább elkerülni a konfliktust, azonban az Európai Unióban nem mindenki áll ezen az állásponton. Emlékeztetett, eleinte még csak sisakokat és golyóálló mellényeket küldtek, majd lőszereket, azóta pedig már a legmodernebb fegyvereket. 

Itt a legújabb őrület Jens Stoltenbergtől, aki azt javasolta, hogy küldjünk NATO-katonákat Ukrajnába.

Az ezen mosolygó balliberális képviselőknek felhívta a figyelmét, ez még valóban csak egy tervezet, de néhány éve még a kötelező betelepítés is csak az volt, amelyre akkor még azt mondták a balliberális politikusok, ilyen nem létezik. Mára ez valóság lett, az Európai Unió képviselőinek többsége megszavazta, köztük Ujhelyi István, Donáth Anna és Cseh Katalin is. 

Tehát Önök és pártcsaládjuk támogatják a migránsok befogadását, ahogy ezt a szegedi városházán is megerősítették.

Majd idézte Martin Schulz Szegeddel kapcsolatos szavait a betelepítésről és Botka László mondatait is a határkerítés lebontásával kapcsolatban - ezt követően Botka László belefolytotta a szót Német Ferencbe. 

 

A felszólalók sorát Binszki József követte, aki szerint Szeged épül és szépül, míg az ország nem. Felszólalásában azt állította, ezek pedig jelenleg nem állami vagy uniós forrásokból valósulnak meg, majd elkezdett fejlesztéseket sorolni, amelyek főleg új parkolóhelyekből állnak.

 

Módosító javaslatok

Szabó Bálint az önkormányzat zárszámadását, valamint az önkormányzati tulajdonú cégek beszámolóinak levételét kérte, mert mint fogalmazott, 

a város cégeinek nagyrészét ellenőrző könyvvizsgáló, gazdasági bűncselekmények miatt vádlottak padján ül - É. Lászlóról beszélünk - akkor az általa ellenőrzött beszámolók kapcsán nem tudunk felelősségteljes döntést hozni.

Botka László erre annyival reagált, hogy Szeged egyetlen könyvvizsgálója sem ül a vádlottak padján - Botka László kérésének megfelelően a balliberális képviselők leszavazták Szabó Bálint módosító javaslatát.

 

Zárszámadás

A választásokhoz közeledve feltűnt a városvezetésnek, hogy több mint száz roncskerékpár található a város utcáin. A napirendi pont tárgyalása előtt Botka László elmondta, ezért jogszabályi módosítást hajtanak végre, hogy ezek elszállíthatóak legyenek. Hozzátette, a bölcsődei önköltség megállapítása is ehhez a napirendi ponthoz tartozik.

 

A költségvetésről a szokásoknak megfelelően a gazdasági alpolgármester, Kovács Tamás szólalt fel, aki pontosan ugyanazt mondta el mint az összes többi közgyűlésen: szerinte tragikus állapotban van az állami költségvetés, de véleménye alapján Szeged gazdasága így is jól teljesít.

 

Haág Zalán, a szegedi KDNP frakcióvezetője kiemelte a zártszámadás kapcsán, nagy szüksége lenne Szegednek az uniós forrásokra, azonban ez részben pont a balliberális pártok miatt blokkolja Brüsszel a Magyarországnak járó forrásokat. A képviselő felhívta rá a figyelmet, a szegedi költségvetésben annyi pénz biztosan van, hogy feleslesges látszatberuházásokra is futja a választások előtt. 

Miért kellett feldúrni a Mátyás téren a meglévő zöld felületeket, esetenként megsértve a fák gyökérzetét? Öt méterre egy gyalogúttól miért kell még egy gyalogutat letérkövezni? Miért nem lehet Szeged egyik legnagyobb összefüggő zöldfelületét úgy hagyni, ahogyan az volt?

- tette fel a kérdést a gazdasági alpolgármesternek. Rátért arra is, ha már a szegedi gazdasági teljesítőképessége szóba került, a közelmúltban több szegedi cég fejlesztésére is kormányzati pénzek érkeztek. Ezek mellett pedig hosszasan sorolta csak az elmúlt egy év azon szegedi projektjeit, amely állami finanszírozással valósulhatott meg.

 

Tápai Péter, a szegedi Fidesz frakcióvezetője kiemelte, Szeged költségvetése azért működhet jól, mert az állam megadja a megfelelő összegeket. Úgy véli, amennyiben pedig megjönnek az uniós források is, akkor lehet újabb terveken gondolkodni.

 

Szabó Bálint reflektálva Botka László kijelentésre, miszerint egyetlen könyvvizsgáló sincs eljárás alatt, úgy fogalmazott 

Ön hazudik! Ézsiás László a Szegedi Járásbíróságon vádlottként ül. Ézsiás László annak a cégnek a képviselője, amely cég a legtöbb önkormányzati cégünket ellenőrzni könyvvizsgálóként. És annak a cégnek a vezetője, amelyet Önök egy következő napirendi pontban újabb öt évre meg akarnak bízni. Tehát a vádlottak padján ülő gazdasági bűncselekménnyel vádolt embert akarnak Önök azzal megbízni, hogy folytassa tovább a cégeink egy részének az ellenőrzését. Polgármester Úr! Ön azt mondja ez nem igaz, itt van előttem a bírósági jegyzőkönyv.

Fotó: Karnok Csaba/DM

Szabó Bálint felhívta arra is a figyelmet, hogy a zárszámadás tartalmazza azt is, hogy a polgármester és a városvezetés évi fél milliárdot költ a propagandagépezetre - ezt azonban nem tudta befejezni, Botka László belé folytotta a szót.

 

Településfejlesztési döntések

A második napirendi pontnál első felszólaló Szabó Bálint volt, akinek a felszólalási idejét egyből megkurtította Botka László. A képviselő a közgyűlésen is feltette azt a kérdést, amelyet korábban már többször is, a Pick ipari területéért miért fizettek többet, mint a mezőgazdasági földekért, valamint a közmeghallgatást hiányolta az ügyben. Botka László utóbbiról elmondta, két közmeghallgatásra törvényi kötelezettség van, amit a tervek elkészülte után tudnak megtartani. Előbbi felvetésre nem tért ki, azonban korábban már többen és többször is megválaszolták ezt.

 

Halkó Pál szerint a város fejenkénti 5000 forintos szociális támogatása nem nyújt valódi megoldást, ez csupán szavazatvásárlás. Mihálik Edvin erre azonnal "rogáni propagandát" kiáltott. A momentumos képviselő hozzátette, az ő politikájuk az ilyen szociális segélyezésről szól. 

 

Önkormányzati cégek

Kovács Tamás itt ismét felmondta a mai napon, illetve a korábbi közgyűléseken elmondott platformját, azaz az állam gazdasága rossz, de itt már elismerte, hogy az önkormányzati cégek nem voltak képesek megfelelő béremelésre.

 

Német Ferenc felhívta a figyelmet, 2010-ben 54 milliárd volt az ingatlanértéke, azóta pedig bár felfelé mentek az ingatlanárak, már csupán 45 milliárd az értéke. 

Felélik Szeged ingatlanvagyonát! Azokat nem forgatják vissza, hanem a működésre elhasználják, meg a kampányra!

Kitért arra is, hogy egy egész Pest vármegyét lefedő bérlet olcsóbb, mint egy szegedi bérlet. Amennyiben szociálisan érzékenynek nevezi magát a város, akkor bővíteni kéne a kedvezményezettek körét, például a betegeknek és a nagycsaládosoknak, mint az országosan is elérhető. 

 

Pályázatok

Nagy Sándor ismertette, egy új pályázat szerepel az előterjesztésben, amely turisztikai fejlesztéseket hozhatna el Szegedre. 

 

Ingatlanok

Szabó Bálint felhívta a figyelmet, az IKV által kezelt 45 milliárdos ingatlanvagyonból csupán évi 12 millió profitot tud realizálni, ráadásul úgy, hogy folyamatosan elad belőle, többek között óvodát és piacot is, amit utána többek között propagandakiadásokra költenek.

 

Tápéi bölcsőde bővítése

Széchenyi Rózsa elmondta, Tápén utoljára 1941-ben volt bölcsőde, egészen 2023-ig, azonban a helyek nem bizonyultak elégek, ezért 8 férőhellyel bővítik ebben az évben. 

 

Szabó Bálint emlékeztetett, eddig is volt bölcsőde Tápén, amit azért is tud, mert az Ő gyereke is oda járt. A különbség, hogy az nem önkormányzati bölcsőde volt, de ettől függetlenül örvendetesnek találja a konkurencia létrehozását.

 

Búcsút vett Kothencz János

Kothencz János nem indul búcsút vesz a közgyűléstől, nem indul képviselőjelöltként a következő választáson. Mint elmondta, ennek oka, hogy már közel 10 ezer emberért vállal felelősséget 13 megyében és ez már annyi feladatot jelent, hogy nem tud mindig Szegeden tartózkodni. A képviselő megköszönte az elmúlt 10 évet, és azt a tiszteletet és megbecsülést, amit kapott. 

Fotó: Karnok Csaba/DM. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.