Szeged

Pálfy Ferenc domborművével gazdagodott a Dóm tér

Pálfy Ferenc domborművével gazdagodott a Dóm tér

Az ünnepélyes avatáson Mihálffy Béla mondott beszédet

Kovács György
2024. március 27., szerda
Pálfy Ferenc domborművével gazdagodott a Dóm tér

Pálfy Ferenc Szeged város korábbi polgármestere születésének 200. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak a Szegedi Nemzeti Emlékcsarnokban, a Dóm téren.

Pálfy Ferenc emléktáblájá. Fotó: Karnok Csaba/DM
Pálfy Ferenc emléktáblájá. Fotó: Karnok Csaba/DM

 

Pálfy Ferenc, Szeged leghosszabb ideig (1872 és 1904 között) hivatalban lévő polgármestere volt, az egyik legjelentősebb városvezető. Hosszú élete Szeged szolgálatában telt, ami alatt általános tiszteletet és szeretetet vívott ki magának a város polgárai körében. "Számunkra, vagyis a hálás utókor számára Szeged egyik fénykorának szimbolikus alakja. Ő volt az 1879-es nagyárvíz utáni újjáépítés polgármestere, majd az ezt követő évtizedek fejlődésének motorja" - fogalmazott korábban Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője, amikor az egykori városatyáról elnevezett díj létrehozását bejelentette. 2023-ban a Pálfy Ferenc-díjat Rádi Katalin, a Korábban Érkeztem Alapítvány elnöke, Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója és Péntek Imréné, a Gemma Iskola Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője vehette át.

A Pálfy Ferenc-díj célja, hogy elismerje a város fejlődéséért, illetve gazdaságáért, tudományos vagy oktatási életéért, kultúrájáért, sportjáért, egészségügyi és szociális jólétéért, közösségeiért vagy épp hitéletéért példaértékű munkát végző személyek érdemeit, függetlenül attól, hogy azt a mindenkori politikai döntéshozók elismerésre méltónak ítélik-e.

 

Dombormű avatással tisztelegtek az egykori városatya előtt

Mihálffy Béla beszédet mond Pálfy Ferenc emléktáblájának avatása alkalmából. Fotó: Karnok Csaba/DM
Mihálffy Béla beszédet mond Pálfy Ferenc emléktáblájának avatása alkalmából. Fotó: Karnok Csaba/DM

 

Popovics Lőrinc szobrászművész által megformált Pálfy Ferenc domborművel gazdagodott a Szegedi Nemzeti Emlékcsarnok a Dóm téren, amelynek ünnepélyes avatásán Mihálffy Béla, Szeged és a Homokhátság országgyűlési képviselője mondott beszédet.

Viták, veszekedések és konfliktusok, érdekellentétek és ellenségeskedés bizony a 19. századi közélettöl sem volt idegen. Becsületesnek és tisztességesnek lenni pedig az akkori nehézségek közepette sem volt könnyebb, mint manapság. Pálfy Ferenc személye azonban örökre emlékeztet bennünket arra, hogy ha neki sikerült, mi sem tűzhetünk ki kisebb célt ennél. A rá jellemző lelkiismeretes munka, a másokra történő odafigyelés, a város és a haza szerető szolgálata, az igazság megalkuvást nem tűrő képviselete jelenik meg a Pálfy-díjban és annak díjazottjaiban is, hiszen Pálfy Ferenc erkölcsi és szellemi örökségének hű folytatóiként, egyszersmind a közösség irányt mutató példaképeiként tekinthetünk rájuk

- fogalmazott Mihálffy Béla. A térség országgyűlési képviselője kiemelte, a Popovics Lőrinc szobrászművész által készített Pálfy Ferenc tekintete a domborműről a Szeged jelképévé is vált székesegyházra esik, amelynek építéséről az Ő hivatali ideje alatt határoztak.

Végezetül a képviselő megköszönte a Szegedi Tudományegyetem vezetésének, hogy az intézmény egykori megálmodójának emléktáblájának helyet biztosítottak, valamint háláját fejezte ki a Pélfy Ferenc útján járó lokálpatriótáknak, akiknek nagylelkű adománya tette mindezt lehetővé.

Isten áldja a szegedi újjászületés polgármesterének emlékét, és példája segítse a jelenkori és jövőbeli követőit munkájuk és mindennapjaik során! 

- zárta gondolatait.

Az emléktábla avatása után, Kondé Lajos a Dóm plébánosa celebrált emlékmisét, amit Pálfy Ferenc emlékére ajánlottak. Dr. Dux László a Gál Ferenc Egyetem rektora előadásában Szeged leghosszabb ideig regnáló polgármesterének munkásságát méltatta. Kiemelve, város- és közösségépítő tevékenységét, amely példaként állhat a mindenkori szegedi városvezetők előtt. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.