Közélet

Pálfy Ferenc lokálpatrióta díjat alapítanak

Pálfy Ferenc lokálpatrióta díjat alapítanak

2023. április 14., péntek
Pálfy Ferenc lokálpatrióta díjat alapítanak

Ahogy korábban sokszor kiemeltem rendkívül fontosnak tartom a közösségépítő munkát. Ezért fontosnak tartom azt is, hogy akik eddig a város fejlődéséért és közösségéért példaértékű munkát végeztek és kiemelkedő eredményeket értek el elismerésben részesüljenek. Ennek érdekében egy díj alapítását kezdeményeztem, amely Pálfy Ferencről került elnevezésre - mondta Mihálffy Béla, országgyűlési képviselő.

Pálfy Ferenc, Szeged leghosszabb ideig (1872 és 1904 között) hivatalban lévő polgármestere volt, az egyik legjelentősebb városvezető. Hosszú élete Szeged szolgálatában telt, ami alatt általános tiszteletet és szeretetet vívott ki magának a város polgárai körében.

Számunkra, vagyis a hálás utókor számára Szeged egyik fénykorának szimbolikus alakja. Ő volt az 1879-es nagyárvíz utáni újjáépítés polgármestere, majd az ezt követő évtizedek fejlődésének motorja"

- emlékeztetett a képviselő, aki elárulta, a Pálfy Ferenc-díj célja, hogy elismerje a város fejlődéséért, illetve gazdaságáért, tudományos vagy oktatási életéért, kultúrájáért, sportjáért, egészségügyi és szociális jólétéért, közösségeiért vagy épp hitéletéért példaértékű munkát végző személyek érdemeit, függetlenül attól, hogy azt a mindenkori politikai döntéshozók elismerésre méltónak ítélik-e.

Éppen ezért a díjat minden évben egy köztiszteletben álló, tizenkét fős szegedi polgárok alkotta grémium ítéli oda három, az elismerésre méltó személynek.

A Pálfy Ferenc-díj átadására a Szeged Napja-ünnepségsorozathoz kapcsolódóan kerül sor ünnepélyes keretek között. A díjat egy 10 cm átmérőjű, bronzból öntött emlékplakett és egy oklevél testesíti meg, amely plakett Pálfy Ferenc polgármestert ábrázolja, rajta felirattal: ,,Elismerésül Szegedért végzett munkájáért".

Ezzel a döntéssel az egykori legendás lokálpatrióta városvezetőnknek kívánunk méltó emléket állítani és évről évre az arra érdemes szegedieknek elismerést adni"

- mondta Szeged és a Homokhátság képviselője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.