Szeged

A német hadiipari óriás Szegedre hozza a negyedik hazai üzemét

A német hadiipari óriás Szegedre hozza a negyedik hazai üzemét

Kedden kerül sor az ünnepélyes alapkőletételre

2024. március 25., hétfő
A német hadiipari óriás Szegedre hozza a negyedik hazai üzemét

Régóta tervezték, aztán elhalkult a beruházás, most viszont hivatalos, hogy újszerű, hibrid gyár épül Dél-Magyarországon. A Rheinmetall Szegedre viszi a negyedik hazai üzemét, amelynek alapkövét kedden el is helyezik.

 

Fontos sajtómeghívót küldött ki hétfőn a Rheinmetall AG kommunikációs vezetője. Ebben Oliver Hoffmann arról tájékoztatta a médiát, hogy március 26-án leteszik a Magyarországon épülő új gyáruk alapkövét.

Az új Rheinmetall-gyár helyszíne sem titok. Szegeden, az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont mellett fog felépülni.

Ezzel a német hadiipari óriásvállalat – a Rheinmetall valójában sokkal több ennél, hiszen egyrészt hadipari és járműipari nemzetközi vállalat, másrészt olyan technológiai csoport, amely alkatrészeket, rendszereket és szolgáltatásokat fejleszt és értékesít a védelmi és a civil szektornak is – immár a negyedik telephelyét hozza létre Magyarországon.

  1. Zalaegerszegen Európa legmodernebb harcjárműgyártó és tesztüzeme működik,
  2. Várpalotán Európa egyik legnagyobb lőszer- és robbanóanyag-gyártó üzeme készül, 
  3. Budapesten elkezdődött egy digitalizációs és szoftverfejlesztő központ felépítése,
  4. Szegedre pedig tehát újabb centrumot szánnak.

 

Milyen új gyárat épít Szegeden a Rheinmetall?

Már februárban lehetett arról hallani, hogy a Rheinmetall szegedi beruházása továbbra is támogatottságot élvez, és változatlanul fontos projektként tekintenek rá. A megvalósulását egyébként az is alátámasztotta, hogy a Rheinmetall már kifejezetten szegedi pozíciók álláshirdetéseit is megjelentette. Mindez mostanra tehát hivatalos: a Rheinmetall Szegeden épít új gyárat.

Hogy itt pontosan milyen tevékenységet végeznek majd, azt kedden biztosan ismertetik. Előzetesen azt lehet tudni, hogy egy merőben újszerű koncepcióról van szó. Erről a meghívóban azt írták: 

A hibrid termelés egy újabb mérföldkő a Rheinmetall iparosítási stratégiájában.

Az üzemben az elektromosautó-ipar, a megújuló energia, valamint a biztonsági rendszerek piacának kiszolgálására alkalmas alkatrészeket fognak gyártani, vagyis különbözni fog az eddigi vegytiszta hadiipari beruházásoktól.

A fejlemény azért is örömteli, mert az elmúlt hónapokban nem érkezett új hír a szegedi fejlesztésről. Pedig korábban különböző kormányzati és befektetői szinteken is beszéltek róla. Ezek közül talán a legmeghatározóbb Bányai Gáborhoz, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosához, illetve Paul Walfhoz, a Rheinmetall AG közép-európai koordinációs részlegének vezetőjéhez kötődik, mindketten arról beszéltek már tavaly nyáron, hogy a Rheinmetall Szegedre tart.

Ezekből akkor azt lehetett kiolvasni, hogy a német hátterű, világszinten is meghatározó hadiipari vállalat a civil tevékenységének részeként hidrogént és e-mobilitási alkatrészeket gyártó üzemet létesít. De egyúttal arról is szó volt, hogy a Rheinmetall nem csupán összeszerelő üzemet vinne a 160 ezres városba, hanem masszív kutatás-fejlesztést is. Hogy ez tényleg így lesz-e, elválik, mindenesetre tény, hogy az ünnepélyes esemény az ELI-ALPS Kutatóintézetben kezdődik, magát az alapkövet pedig a Rheinmetall új telephelyén fogják elhelyezni, amelyről szerkesztőségünk is tudósítani fog.

A szegedi Rheinmetall-gyár jelentőségét egyébként jól mutatja, hogy az alapkövének a letételén nem csak Szeged és a kormány képviselteti majd magát magas szinten, hanem terv szerint a Rheinmetall is vezető szintű delegációt küld Csongrád-Csanád vármegye székhelyére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.