Gazdaság

Késik a Rheinmetall szegedi bejelentése

Késik a Rheinmetall szegedi bejelentése

2023. július 18., kedd
Késik a Rheinmetall szegedi bejelentése

Összeszerelőüzemet és nagyon komoly kutatás-fejlesztési bázist telepítene Szegedre a német hadiipari óriás. Mindezt Bányai Gábor, a Dél-Alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa erősítette meg.

A hivatalos bejelentés ugyan még nem történt meg, de hamarosan a Szegedi Tudományegyetem tudományos ipari parkjába, a szegedi Science Parkba költözhet a Rheinmetall. Az egyetemi vezetők úgymond olyan "első fecskét" látnak a német cég személyében, amely más cégekre is ösztönzően hatna.

Amennyiben ez a kutatás-fejlesztési tevékenység megvalósul, az azt jelentené, hogy szintet léphetne a magyar védelmi ipar. A háttérmunkálatok során szolgálhatja különböző hadieszközök előállítását, annak ellenére, hogy alapvetően civil tevékenységekkel foglalkozna.

A Népszava információi szerint azért nem történt még hivatalos megnyilvánulás, mert nem tudtak egy magasrangú kormányzati politikusnak programot szervezni ebben az ügyben.

A szegedi Science Park közművesítése és az útépítés most kezdődik. A kormány 9,5 milliárd forintott különített el erre a célra. Tizennégy hónap alatt megy végbe a kivitelezés a tervek szerint. A betelepülő cégek épületeinek kivitelezése, így a Rheinmetallé is 2024 második felében kezdődhet meg.

2025 második negyedévére egy Védelmi Innovációs Kutatóintézetet is építenének a Science Parkban 5 milliárd forint fejében. A Szegedi Tudományegyetemen már folyamatban lévő molekuláris biológiai kutatások kapnák itt a fő szerepet.

Borítókép: Marius Becker/picture alliance via Getty Images

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.