Szeged

Ez is szégyenfoltja Szeged belvárosnak

Ez is szégyenfoltja Szeged belvárosnak

Mit kellene tenni, hogy ezek a szégyenfoltok eltűnjenek?

Kibédi Péter
2024. február 21., szerda
Ez is szégyenfoltja Szeged belvárosnak

Szeged gyönyörű és messze földön híres belvárosa tele van szebbnél szebb épülettel és parkkal. Na meg tele van olyan foghíjtelkekkel, elhanyagolt utcákkal, amit akár szegedi, akár egy turista meglát, elkerekedik a szeme.

Riasztó látvány, ami rombolja a belváros összképét (Fotók: SzegedMA)

A leghíresebb és legismertebb foghíjtelek a belváros nyári kacsaúsztatója, téli jégpályája, az egykori Centrum áruház mögötti gödör. Ennek története hosszú évtizedek óta rendezetlen, ráadásul hajlandóság sem mutatkozik a rendezésre se jelenlegi tulajdonos, se az önkormányzat részéről.

Van azonban még egy „lyuk” a belváros peremén. A Szent István tér csücskénél, a Vidra és a Szent Mihály utca sarkán. A sarki házat a képek alapján évek óta elbontották-ez a kép nyolc éve készült.

A kép jobb felső sarkában látszik, hogy már üres a telek

Néhány hónappal ezelőtt egy toronydaru került a telekre, körülötte akkor mozgás is volt-legalábbis a képek ezt mutatják.

Úgy tűnt, hogy vlami épül, de végül csak egy toronydaru került a telekre

Aztán a toronydaru maradt, a mozgolódás megszűnt. Nyolc hónapja még viszonylag rendezett volt az építés terület, bár már elkezdték idehordani a szemetet.

Nyolc hónapja még inkább építési törmelék volt a toronydaru környékén.

 

Mára viszont… A kommunális hulladék alkotta szemétkupacok mellett egy kisebb szobát rendeztek be a toronydaru alatt. Amikor ott jártunk, egy közelben lakó látta meg, hogy fotózzuk és videózzuk a területet. Szóba elegyedve vele megtudtuk, hogy a közelmúltban vélhetően hajléktalanok laktak ott rövidebb ideig, de a kanapén a jobb idő beállta után napközben rendszeresen lefekszenek pihenni az alkoholtól bódult, hajléktalan, vagy hajléktalan életmódot folytatót emberek. 

Nem ez az első eset, hogy a baloldali vezetésű önkormányzat nem lép semmit, és tétlenül nézi, hogy egy értékes területen csak a szemét gyűlik. A terület hiába van magánkézben, az önkormányzat, kötelezheti a terület tulajdonosát arra, hogy rendezze a telek sorsát, sőt arra is megvan a lehetősége, hogy kisajátítsa azt. Erre azonban ennél a foghíjteleknél sem mutatkozik hajlandóság a mindig büszke és dacos városvezetőknél.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.