Szeged

Szeged szégyenfoltja a Centrum-gödör +képek

Szeged szégyenfoltja a Centrum-gödör +képek

A gödör sztorija négy évtizede húzódik

Márton Andrea
2024. január 19., péntek
Szeged szégyenfoltja a Centrum-gödör +képek

Az elmúlt jó pár évben rengetegszer jelent meg cikk azzal kapcsolatban, hogy végre eltűnik a szegediek elhíresült „Centrum gödör” és helyére épül valami – ez sajnos mostanáig nem történt meg.

 

A gödör sztorija négy évtizede húzódik és sajnos a város vezetése sem tűnik motiváltnak a belváros egyik higiéniailag is kritikus szégyenfoltjának felszámolásában. A 30-as évek világválsága között álmodták meg Szeged második városházáját, uszodát, hullámfürdőt, nemzetközi autószervizt, egy hatalmas állami hivatalt de még egy 110 lakásos bérpalotát is, két évre rá 1932-ben pedig egy vásárcsarnokot.
 

A keddi tanácsülésen szóba került a második városháza kérdése is. A tanács ezúttal konkrét javaslatot terjeszt a közgyűlés elé és azon van, hogy ezt a kérdést a lehető legrövidebb idő alatt kedvezően oldják meg. A városháza ma már nagyon is szűk, egyes hivatalokat ki kell onnan költöztetni és a legrövidebb idő alatt véglegesen határozni kell afölött, hogyan és hol helyezzék el a város hivatalit. Bokor Pál polgármester-helyettesnek azt a tervét, hogy a második városházát a Püspök telken építsék fel. A tanács javaslatot tesz és indítványozza a közgyűlésnek, hogy utasítsa a tanácsot a fölépítés költségvetését és a terveket a júniusi közgyűlésnek terjessze be 

– írja a Délmagyarország 1911. május 31-én.

1980-as években a Centrum-gödör helyére irodaházat terveztek, a munkálatokat megkezdték, a tervezet alapozásáig eljutottak, de mint látható mai napig nem jutottak vele sokra.

A város azonban nem nagyon kapkod a jelentős beruházást igénylő telek után. Kérdés, hogy mi az a terv, ígéret, amelyet a városvezetés ehhez elégségesnek tart.

Tavaly a Szegedi Rendőrkapitányság nyomozást indított a Centrum-gödör ügyének kapcsán, azonban gyanúsítottak a mai napig nem kerültek elő. A Centrum House Builder Kft. valamint a Centrum Capital Zrt. vezetői ellen feljelentést tettek a Kiskunhalasi Járási Ügyészségen, hiszen rengeteg vállalkozó, kölcsönadó és foglalót befizető személy felháborodott az ügy kapcsán.

Az egyik cég felszámolás alatt áll, a telek tulajdoni lapja pedig jelzálogokkal és vételi jogokkal van tele. A károsultak számítanak rá, hogy talán sosem térül vissza a befizetett összegük, de mégis szeretnék, ha igazságot szolgáltatnának és végre fény derülne az igazságra – egyszer talán ez a pillanat is el fog érkezni.

Ennek ellenében a városvezetés csak tétlenül ül, nem tesz semmit annak érdekében, mint Szeged Napfény városának szégyenfoltja eltűnjön vagy esetleg a károsultak ügyének előrehaladását segítség.


Helyében a mostani időjárás tekintetében akár Szeged második korcsolyapályája is lehetne – nem lehet rá mit mondani mintsem a város szégyenfoltja.
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.