Szeged

Elfogadták Szeged költségvetését, döntöttek a díszpolgári címről

Elfogadták Szeged költségvetését, döntöttek a díszpolgári címről

A vitára, párbeszédre ismét nem adott sok esélyt Botka László a közgyűlésben

Kibédi Péter
2024. február 16., péntek
Fotó: Gémes Sá
Elfogadták Szeged költségvetését, döntöttek a díszpolgári címről

A költségvetés, az egyházi iskola, a szociális bérlakások és az ingyenes tömegközlekedés volt a vezető téma a közgyűlésen.

Több, mint négy órás volt a februári közgyűlés (Fotók: Gémes Sándor/delmagyar.hu)

 

A napirend előtti felszólalásokban a megszokott baloldali szájkarate és Botka László audiokommentárja vezette fel a közgyűlést-a napirend előtti felszólalásokat egyébként éppen a polgármester minősített értelmetlen munkának amikor azt mondta: „Áttérhetünk az értelmes munkára.

Az év első közgyűlésén, a hagyományoknak megfelelően, a város költségvetéséről szavaznak a képviselők. Dr. Kovács Tamás alpolgármester hat percben ismertette a tervezet főbb pontjait, amiben természetesen kötelező jelleggel kormánykritikát fogalmazott meg. A költségvetés részleteit múlt héten írt cikkünkben tudja elolvasni itt:

 

A frakciók válaszában Tápai Péter a Fidesz részéről rámutatott, hogy 

Botka László úgy mutatta be Szeged költségvetését a város száz legnagyobb cégének vezetőinek, hogy azt még a közgyűlés el sem fogadta.

A frakcióvezető kiemelte, hogy a város vezetése és a baloldali képviselők ugyan folyamatosan arról beszélnek, hogy a kormány elveszi a pénzt Szegedről, de azt elfelejtik hozzátenni, hogy a város működéséhez és fejlődéshez mennyit tesz hozzá az állam.

A baloldalról, a legnagyobb frakció, az MSZP kezdte a költségvetés értékelését. Meglepetést nem okozott, a kormányt ekézte, a szegedi városvezetést dicsérte. Természetesen védte a mundért, és hangsúlyozta, hogy Szeged mennyire és hogyan szociális, a csúsztatásokkal teli felszólalásának végén megjegyezte, hogy a város felelős költségvetéssel vág neki az idei évnek.

Botka László ma sem adott teret az érdemi vitának

 

Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője elsőként Szécsényi Rózsa tévedéseit és csúsztatásait korrigálta. Elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően az elmúlt tíz évben harmadára csökkent a szegénységben élők száma, a nélkülözésben élők száma 23 százalékról 8 százalékra csökkent, ez még az Eurostat kimutatása szerint is jó irány. A BYD beruházás kapcsán kiemelte, hogy 46 milliárd forintot a beruházás minden eleme a város fejlődését szolgálja. 

Ezt 46 milliárd forintot kellene összehasonlítani azzal a 4,3 milliárd forinttal, amit Szeged valóban befizet az állami költségvetésbe szolidaritásként

- mutatott rá a képviselő. Hozzátette, hogy az elmúlt években számos olyan fejlesztés valósult meg, amit a város ígért meg, de teljes kormányzati finanszírozásban valósult meg. Külön köszönetet mondott Botka Lászlónak, hogy megváltoztatta azt az álláspontját, mely szerint néhány év még rémálomnak nevezte egy autógyár Szegedre érkezését és nem akadályozta meg a beruházás idetelepítését.

Haág Zalán kitért arra a bejegyzésre, amit Botka László Novák Katalin köztársasági elnök lemondása kapcsán tett. Ebben a bejegyzésben azt írta a polgármester, hogy a szegedi értelmiségi családból származó elnök asszony nőként semmit nem tett azért, hogy köztársasági elnöknek válasszák. „Két diplomája, négy idegen nyelv ismerte és komoly szakmai múlt állt mögötte. Pont Ön tette a bejegyzést, sértegetve a nőket, a szegedieket, a szegedi értelmiségieket, aki 21 éves egyetemistaként, kizárólag a családi kapcsolatai révén tudott az egyetemi padsorokból, az egyetemi tanulmányok folytatása közben, politikai tapasztalat, politikai érdem, főleg munka és élettapasztalat nélkül a magyar Országgyűlésbe kerülni”- mondta a KDNP-s képviselő. Rámutatott, hogy a polgármester ahelyett, hogy Szeged érdekében nem tudta kiaknázni azt a lehetőséget, hogy Szeged egy köztársasági elnököt adott, ezzel szemben a már lemondott köztársasági elnököt, és rajta keresztül a nőket, az alacsonyabb beosztásúakat és a szegedieket sértegette, amiért bocsánatot kellene kérnie azoktól, akiket megbántott. Botka, a felszólalás ezen részére lényegében és érdemében nem reagált...

A DK-s Fodor Antal folytatta a közgyűlés baloldali mantráját és magasztalta városvezetést, több olyan erényt is a helyi baloldalnak tulajdonítva, amiben a kormány adott támogatást Szegednek. 

A momentumos Mihálik Edvin egy igencsak meglepő módon egy korábbi megjegyzésre reagálva, Gyurcsány Ferencnek kedves mondattal kezdte a hozzászólását: „Nem a 2006-os élményeimről akarok beszélni hatodik osztályból

- relativizálva az öszödi beszéd kapcsán kialakult, véres eseményekbe torkoló időszakot. Majd főnöke elvárásának megfelelően ő is megdicsérte a költségvetést.

A független Joób Márton felszólalásban elsőként Botka László, Novák Katalin köztársasági elnök lemondása kapcsán, a közösségi oldalán tett bejegyzését hozta elő. Kifejtette, hogy sem empátiát és tiszteletet nem mutatott a bejegyzésében. 

Ön, tisztelt polgármester úr belerúgott egy földön fekvő nőbe, tette ezt Szeged város közösségének vezetőjeként, úgy, mintha véleménye a teljes közösség véleményét tükrözné. Ez a bejegyzés egy öntelt, hímsoviniszta, rosszindulatú, kárörvendő megnyilvánulás volt. Polgármester úr, ez kár volt, és egy ilyen megnyilvánulás nem méltó egy városvezetőhöz

- jelentette ki. Ezután az MSZP-s Fodor Antal igyekezett védelmébe venni a polgármestert. Valószínűleg eltért az előre megbeszéltektől, így Botka László kérte, hogy a költségvetésről beszéljen. Ott természetesen ő is magasztalta a városvezetés döntéseit.

A baloldali képviselők olykor a tényeket sem vették figyelembe, amikor a város vezetését védték

 

A független Szabó Bálint is számon kérte a polgármester közösségi oldalon tett bejegyzését, amiben kiemelte, hogy Novák Katalinon keresztül egy közmegbecsülésnek örvendő család tagjaiba rúgott bele. A költségvetés kapcsán kiemelte, hogy Szegeden drágább a parkolás, mint Budapesten, a várban, és a tömegközlekedés is drágább, mint a fővárosban. Majd egy érdekes, és első hallásra valóban túlárazott fatelepítésre világított rá: „Önök 26 ezer forintért vesznek egy fát, és 100 ezer forintért telepítik” - mutatott rá, és megjegyezte ennek kapcsán, hogy lenne még tartalék a költségvetésben.

Német Ferenc gratulált ahhoz, hogy egy, a jogszabályoknak megfelelő költségvetést rakott össze a városvezetés, rávilágított arra, hogy korábban, 2010 előtt, mínuszos költségvetést is összeállítottak már. Emellett a számok alapján azt is hangsúlyozta, hogy a költségvetés egyensúlya a kormánynak köszönhető.

Nagy Sándor momentumos alpolgármester a költségvetés egyes elemeinek magyarázatával kezdte. A BYD beruházás kapcsán elmondta, hogy az önkormányzat jó ütemben hajtja végre a munkát, illetve a következő időszak feladatáról beszélt, amire mint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás, minden lehetőség biztosított.

 

Korponyai Ernő arra kérte az illetékeseket, hogy a költségvetéseben a szociális támogatásra félretett összegeket ne csak félretegyék, de költsék is el megfelelően. Reagált arra a kijelentésre is, hogy a baloldali képviselők hangoztatják, hogy nem érkezik uniós támogatás Magyarországra. A fideszes képviselő arra kérte az erről beszélő baloldali városatyákat, hogy a momentumos társukkal beszéljenek arról, hogy ne akadályozzák és vétózzák meg azokat a döntéseket, amelyek a pénzek ideérkezéséhez szükségesek.

A KDNP-s Haág Zalán újabb hozzászólásában megjegyezte, hogy Nagy Sándor alpolgármester korábbi felszólalásából egyértelműen kiderül, hogy annyira sanyargatja a kormány Szegedet, hogy mindenre több pénz jut a költségvetésben, mint korábban. Arról is érdeklődött, hogy a leginkább rászorultak miért nem kapnak ingyen, vagy jelképes lakhatást a várostól, ha már van szociális célokra elkülönített tartalék. Megkérdezte azt is, hogy a Kállay-ligetben miért irtottak ki két hektár erdőt, és azt mikor, hol és miből pótolják. Ennek kapcsán a Mihálik Edvin által ígért egymillió fa telepítését hozta szóba, ami jelenleg sehol nem áll. Arról is beszélt, hogy a városvezetés új fizetős parkolóhelyek kialakítását tervezi a választások után, de erről semmilyen tájékoztatást nem adnak. A költségvetési vita lezárásaként a fideszes Német Ferenc a költségvetésben olvasható és a baloldali képviselők hozzászólásaiban mutatkozó ellentmondásokat sorolta. Botka Lászlót ez kihozta a sodrából, indulatosan védte a hozzá hű képviselők által elmondottakat.

A KDNP-s Haág Zalán tényekkel szembesítette a baloldalt

 

A második napirendi pont, a települési támogatási szóló rendeletekről módosításáról szól. Itt Binszki József alpolgármester vezette fel a témát, a DK-s képviselő hozzászólása kimerült a kormány ekézésben, és a városvezetés dicséretében. Kiderült, Szabó Bálint élőben követi a városi propagandalap közvetítése alatti közösségi oldalon tett kommenteket, ahol elmondása szerint Botka László kemény kritikákat kapott. A napirendi ponttal kapcsolatban kijelentette. „Évente tíz–húsz–ötvenezer forinttal nem lehet valójában megoldani a problémákat. Szerinte minden szegedinek ingyenessé lehetne tenni a közösségi közlekedést kétmilliárd forintból. „Ez egy előremutató, progresszív történet volna”. 

Tápai Péter hozzászólásában kiemelte, hogy a demokrácia fellegváraként a közgyűlésben vitára nincs lehetőség, csak hozzászólásra, mivel a vitát minden eszközzel kerülné a baloldali többségű közgyűlés, minden úgy történik, ahogy Botka László akarja. Rámutatott arra is, hogy a több olyan pontja van az előterjesztésnek, ami ellentmond a baloldali képviselők által elmondottaknak. Német Ferenc is szembesítette a baloldali képviselőtársakat azokkal a tényekkel, amelyeket elfelejtenek, amikor hozzászólnak egy-egy témához.

Ahogy azt megírtuk, a pénzügyi bizottsági ülésen, a szociális bérlakások kapcsán szócsata alakult ki. Tápai Péter tett arra javaslatot, hogy a leginkább rászorulók ingyen jussanak lakhatáshoz. Kovács Tamás alpolgármester ezzel kapcsolatban védte álláspontját, ami kormány kritizálásában merült ki. Tápai Péter reagált erre, aki azt mondta, hogy az alpolgármester csak politikai balhét szeretett volna kreálni az ügyből. A fideszes képviselő továbbra sem érti, hogy miért nem juthat ingyenes lakhatáshoz az arra rászoruló család, pláne, ha szociálisan érzékenynek hirdeti magát a város. A felszólalások végén Binszki József olvasta fel a Gyurcsány Ferenc által elvárt kormánykritikát.

Jóob Márton arra kérte a városvezetést, hogy a BYD-gyár mellett teljes hosszában legyen véderdő. Erre az ülés vezetést átvevő Nagy Sándor alpolgármester megígérte, hogy lesz erdősítés és terveznek újabb erdősávok kialakítását.

A harmadik napirendi pont egy része tulajdonképpen oktalanná vált a erdőelnevezési momentumos műbalhéről és de a harmadik híd megvalósításának kapcsán felmerülő fontos kérdésekről szólt. A felvezetésben Nagy Sándor alpolgármester megmagyarázta, hogy miért volt helyes Mórahalomra üldözni a Szegednek előnyökkel járó egyházi iskolaberuházást. Szabó Bálint hozzászólásában a harmadik hídról azt mondta, hogy a város az elmúlt években akár saját forrásból is megépíthette volna a hidat, ha azt valóban fontosnak éreznék. Német Ferenc örömmel vette, hogy elkészült a harmadik híd rendezés terve, ami várhatóan kormányzati támogatással meg is épül. Az egyházi iskola beruházással kapcsolatban kiemeli, hogy Szeged egy olyan lehetőséget üldözött Mórahalomra, amivel a város csak nyert volna. 

Mihálik Edvin, a Tóth Károly és Fodor Antal felszólalásaikban teljes mellszélességgel megvédték a nehezen védhetőt, hogy miért üldöztek el Szegedről egy iskolát. Joób Márton ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy nem helyénvaló, hogy a város ilyen vitát folytat az egyházmegyével. 

Óriási blama, hogy nem itt, hanem Mórhalmon valósul meg a beruházás.

Nagy Sándor alpolgármester ismét megvédte a város döntését. Tápai Péter hozzászólásában rámutatott, hogy ezt az egyházi iskola beruházást a szegedi baloldal politikai célokra használta fel. Később azt is kiemelte, hogy Kiss-Rigó László Szegedért és Szegednek is dolgozik is fejleszt, ezt önös célúnak nevezni hazugság.

Az önkormányzati rendeletek módosításához Szabó Bálint szólt hozzá először, aki kiemelte, hogy ezek az ügyek rendszeresen azért kell módosítani a közgyűlésen, mert a baloldali többség nem tud olyan rendeletet elfogadni, amely megállja a helyét a törvényességi felülvizsgálat során. Emellett azt is megjegyezte, hogy Botka Lászlónak kötelessége lenne, hogy együttműködjön az egyetemmel, a püspökséggel és a kormányhivatallal, nem pedig mutogatni oda, amikor egy-egy rendeletet visszadobnak a törvényességi eljárások után. Német Ferenc is arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyetemmel, a kormányhivatallal, az egyházzal és a gazdasági vezetőkkel rendszeres és jó kapcsolatra kellene törekednie a városvezetésnek.

 

 

Tápai Péter elmondta, hogy, az IKV által kezelt ingatlanokban vannak olyan helyiségek, amiket minden vállalkozás örömmel kivenne, ha ingyen, vagy kedvezményes díjjal hasznosíthatná. Örömmel látta, hogy amit évek óta hangoztat, az megjelenik valamilyen formában az előterjesztésben. Az SZKT parkolóház pályáztatását gyalázatosnak tartja, úgy véli, hogy a tervezet arra ad lehetőséget hogy áron alul keljen el az értékes ingatlan.

Az ötödik napirendi pontot Botka László vezette fel. Mint azt megírtuk, ingyenes lesz a tömegközlekedés 14 éven aluli gyermekeknek, ami gyakorlatilag egy kormányzati döntés Szegedre „hozatala” volt. Német Ferenc azt javasolta ezzel kapcsolatban, hogy bővítsék a kört, kerüljenek bele a nagycsaládosok, mozgáskorlátozottak és a leginkább rászorultabbak is. A fideszes képviselő úgy véli, hogy ezt örömmel fogadnák a szegediek. Szabó Bálint, ahogy korábban Tápai Péter is, megjegyezte, hogy a módosítási indítványok beadásának nincs értelme, és a közgyűlési vitára nincs lehetőség a „botkai demokráciában”, majd mindenki számára ingyenes tömegközlekedést javasol Szegeden.

Tápai Péter újabb hozzászólásában ismét rámutatott arra, amiért rengeteg kritika éri Botka Lászlót - nem csak a közgyűlésben, hanem a szegedi polgárok részéről is. A fideszes képviselő úgy véli, hogy Botka László bevett gyakorlata, hogy a városi ellenzék oldaláról érkező módosító indítványokat lesöpri az asztalról, ha pedig egy témában érdemi vita alakulna ki, ami ráadásul hasznos is lenne, akkor azt lezárja, hogy a párbeszédnek a lehetőség se legyen meg. Emellett, Botka László minden egyes kormánypárti vagy független képviselő hozzászólását kommentálja, ami szintén messze van a demokráciától, ráadásul kérdésesnek tartja, hogy mint levezető elnök, ezt megteheti vagy sem.

Jóob Márton újabb felszólalásában a parkolóház eladásának anomáliájára hívta fel figyelmét. Azt mondta, hogy a pályázat kiírását olvasva úgy tűnik, mintha már annak nyertese is meglenne. Ezt alátámasztja, hogy az eladás hirdetménye csupán az SZKT és a városi propagandalap hasábjain jelent meg. Hozzászólását nem tudta befejezni, mert ideje lejárt, Botka László jelezte, hogy erre a későbbiekben sem lát lehetőséget. A következő napirendi pontnál mégis folytathatta Joób Márton, és tényekkel támasztotta alá, hogy a pályázati kiírás több sebből vérzik. Szabó Bálint hozzászólásában azokat az önkormányzati ingatlanokat sorolta, amelyek áron aluli eladása kárt okozott a városnak. Tápai Péter azt szeretné, ha egyszerűsített, az eladást megkönnyítő pályázatot írnának ki, mert így alapáron, a városnak kárt okozva adják el a parkolóházat.

A következő három napirendi ponthoz nem érkezett hozzászólás, azt pillanatok alatt át is ugrotta a közgyűlés.

A Szegedi Rendőrkapitányságot 2022 szeptemberétől megbízott parancsnokként vezető Szenti Szabolcs végleges kinevezésről tárgyaltak. Ezt a közgyűlés minden frakciója támogatta, és a munkájához sok sikert kívántak.

Zárt ülésen döntött a közgyűlés, hogy Szeged napján díszpolgári címet vehet át Gál Béla, a Radnóti-gimnázium korábbi igazgatója. Pro Urbe díjas Jójárt Ferenc, a Goodwill Pharma alapító tulajdonosa és ifj. Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt. alapítója, vezérigazgatója. Szegedért Emlékéremmel Echéry-Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, Huszta Imre, trolibusz garázsmester, trolibuszvezető és Sütő Máté fotós munkáját ismerik el. Szeged sportolója idén Pádár Nikolett, a HAÁSZ Szegedi Úszó Egylet úszója és Nádas Bence, a Szegedi Vízisport Egyesület kajakozója. Szeged sportjáért díjjal Varga Ágnes, SZMJV Polgármesteri Hivatal nyugalmazott ügyintézője és Blum László, a Szeged Bokorugró Tájfutó Sportegyesület versenyzője, edzője, versenyszervezője munkáját ismerték el.

A közgyűlés úgy döntött, öt évig Ráczné Horváth Henrietta lesz az SZMJV Bölcsődei és Gyermekjóléti Központja igazgatója.

A baloldali többség most sem okozott meglepetést és a közgyűlés minden határozatot megszavazott.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.