Szeged

Telekátadási szerződést kötött Szeged és a BYD (videó)

Telekátadási szerződést kötött Szeged és a BYD (videó)

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. január 30., kedd
Telekátadási szerződést kötött Szeged és a BYD (videó)

A magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházását, a szegedi BYD autógyárat december 22-én jelentették be. A mai napon adásvételi előszerződést kötöttek Budapesten a Külügyminisztérium Konferenciatermében, mellyel Szeged átadta az ipari parkot a kínai gyártónak.

Fotó: Mihálffy Béla Facebook oldala

 

Az aláírási ceremónián részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gonk Tao, kínai nagykövet, Mihálffy Béla, a Homokhátság országgyűlési képviselője, Joó István, HIPA vezérigazgató, Botka László, Szeged polgármestere valamint videóhívásban a BYD részéről Wang Chuanfu vett részt.

 


Wang Chuanfu köszönetét fejezte ki Szegednek, Magyarországnak, hogy itt épülhet fel az első európai, BYD elektromosautó-gyár. Minden jót, és sok sikert kívánt munkához.

A legmodernebb, legfejlettebb technológiát hozzuk Szegedre. Több ezer munkahelyet hozunk létre a városban

- jelentette ki.

A mai nap a magyar gazdaságtörténet egyik legnagyobb és legfontosabb beruházásának tekintetében tettünk egy újabb fontos lépést a megvalósítás irányába

- hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A tárcavezető elmondta, hogy magyar kormány pénzügyi támogatást biztosít, az Európai Unióval kell még megtárgyalni ennek mértéket. A beruházás hosszú távú fenntartható pályára helyezi a hazai gazdaságot.

Nem tudtuk volna megnyerni ezt a versenyt akkor, ha nem hajtjuk végre a keleti nyitás politikáját...Nagyon nagy utat járt be a magyarországi autógyártás az utóbbi évtizedekben.

"A BYD-val az egész város új lendületet kap. Készen állunk a gyors, közös munkára."

 

Több szempontból is fontos a mai nap

Az aláírás ténye mellett ma van Kína és Magyarország diplomáciai kapcsolatának hetvenötödik évfordulója. A kapcsolat pedig egyre szorosabb és szorosabb a két ország között. 

Örülünk annak, hogy 2023-ban Kína lett a legnagyobb beruházási forrásország Magyarországon

- mondta Gong Tao, aki kiemelt, hogy nagyon fontos eredmény, hogy a BYD Szegeden alapíthat gyárat.

 

Az aláírási ceremóniát Szijjártó Péter közösségi oldalán élőben közvetítették. Itt lehet visszanézni:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.