Szeged

Így ünnepli Szeged A Magyar Kultúra Napját

Így ünnepli Szeged A Magyar Kultúra Napját

2024. január 17., szerda
Így ünnepli Szeged A Magyar Kultúra Napját

Országszerte 1989 óta, január 22-én ünneppeljük A Magyar Kultúra Napját. Történelmi leírások szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezt a napot jelölte meg a Himnusz keletkezéseként. Ez az ünnepnap a magyar történelmi és kulturális hagyományok felelevenítéséről, a magyar nemzeti öntudat felerősítéséről és a nemzet szellemi értékeinek népszerűsítéséről szól, beleértve a magyar irodalmat is. Ennek szellemében, január 22-hez közeledve a Somogyi-könyvtár minden évben sokféle programot ajánl a látogatóinak. Az idei évben sem lesz ez másképp.

 

 

9 órától egészen 16.30-ig a könyvtár adminisztrációs pontja melletti földszinti térben várják a könyvtárosok a könyvtárba érkezőket óriás színezővel, A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó kvízzel, tabletes és QR-kódos játékokkal, puzzle és memória fejtörőkkel, valamint a PONT140 elnevezésű játékról is kaphatnak információkat és akár el is kezdhetik a pontgyűjtést az érdeklődők. 

11 órától a Gyermekkönyvtárban Trogmayer Éva: Frida és Gubanc Szegeden című gyermekkönyvét mutatja be a szerző, valamint Kosztolányi-Németh Marianna könyvtáros. A nemrégiben Szép Magyar könyv különdíjjal kitüntetett Frida és Gubanc Budapesten című gyerekkönyv folytatódik, szeretnivaló madárszereplőit Szegedre sodorja az élet. De vajon tetszik nekik gyönyörű városunk, lesz idejük nyugodtan felfedezni a rejtett titkait vagy itt is hihetetlen kalandok sora várja őket? Trogmayer Éva Frida és Gubanc Szegeden című könyve most is izgalmas időtöltést ígér! 

A könyvbemutatón a szerzővel találkozhatnak a látogatók.

16.30-kor veszi kezdetét a Madách Színház irodalmi film-szín-játék®-sorozatának újabb eseménye, amely ezúttal A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei című film-szín-játékot tűzi majd műsorára. A történetben az agyműtétjére készülő, élet-halál között lebegő Karinthy (Fekete Ernő) képzeletben elhunyt feleségével, Bogával (Fekete Réka Thália), a valóságban pedig a szenvedélyes, minden férfit meghódító Arankával (Jordán Adél) viaskodik. A Fráter Zoltán forgatókönyve alapján készült, Szirtes Tamás-rendezte film júliusban a New York-i ONIROS Film Awards legjobb életrajzi filmnek járó díját nyerte el. Az ingyenes filmvetítés a Madách Színház támogatásával, a Színház Madách SzínpadON című online programsorozatának könyvtári partnerprogramja keretében valósul meg az 1. emeleti közösségi térben.

Nemcsak a napján, hanem egész januárban ünneplejük a magyar kultúrát. 

2024. január 20-án a Somogyi-könyvtár is kitelepül a Városi Kulturális Piacra a magyar kultúra napjára készített totóval, digitális eszközökkel, folyóiratokkal és társasjátékokkal. Egész délután várják az érdeklődőket a könyvtár standjánál. Szintén január 20-án két turnusban (11 órakor és 13 órakor) lesz lehetőség ingyenesen ellátogatni a Somogyi-könyvtár Emlékkönyvtárába. Mindkét időpont esetében 12-12 főt tudnak fogadni. A régi és ritka értékeket őrző gyűjteménynek ezúttal olyan darabjaival ismerkedhetnek meg vendégeink, amelyek hazánk ezredéves kulturális fejlődésének mérföldkövei voltak, és művészi kidolgozottságukkal, a bennük foglalt mély gondolatisággal helyet biztosítottak a magyarságnak a civilizált nemzetek sorában. Az eseményhez kapcsolódóan az Emlékkönyvtár melletti kiállítótérben is egy hasonló témájú bemutatót tekinthetnek meg olvasóink. Valamint, a hagyományokat folytatva idén január 25-én és 26-án kerül megrendezésre a Farkas Dezső szavalóverseny a Somogyi-könyvtár Dorozsmai fiókkönyvtára, a Farkas fivérek és a Szent-Györgyi Albert Agóra Petőfi Sándor Művelődési Ház közös szervezésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.