Szeged

Térképen Szeged új, furcsára sikeredett választókerületei

Térképen Szeged új, furcsára sikeredett választókerületei

Kovács György
2023. december 2., szombat
Térképen Szeged új, furcsára sikeredett választókerületei

Mint arról tegnap beszámoltunk, kihirdette az önkormányzat az új választókerületi határokat. A választóknak nincs könnyű dolga, mivel a csökkenő lakosság miatt egy kerülettel kevesebb lett, ami a számozás megvariálásával is járt. Az új körzeteknek pedig elég amorf, értelmetlen alakokat rajzoltak a torony alatt.

Hivatalosan a 11. választókerületet szüntették meg, ahol 2019-ben a szocialista Szondi Ildikó győzött. Gyakorlatban a körzet java a DK-s Binszki József vezette 10-es körzethez került, az egykori 10-es felét pedig átcsatolták a régi 14-es és 16-os választókerületekhez, ami az új 13-as és 15-ös. Azaz a szocialista Tóth Károly és a momentumos Nagy Sándor területéhez. 

A DK-s Fodor Antal 2-es választókerületéből kapott egy jókora részt a 4-es, amelyet a szocialista Ménesi Imre vezet, de a 2-ből kapott a DK-s Koromné Fenyvesi Rózsa 5-ös számú területe is.

Jelentős átrendeződés történt Újszegeden is, ahol a momentumos Mihálik Edvin 18-as körzetét - új nevén 17-es - több mint kétszeresére növelték. A régi 19-es, jelenlegi 18-as Joób Márton vezette választókerület kárára. 

A legfurább változtatás talán a kereszténydemokrata Ruzsa Roland dorozsmai körzetén történt:

Kiskundorozsmából elcsatoltak egy jókora darabot, de hozzácsatoltak Szentmihályból. 

A dorozsmai részt a DK-s Fodor Antal 2-es körzetéhez csatolták. Kiskundorozsmához pedig az attól távol eső, egykoron jobbikos, jelenleg független Simon-Fiala Donát vezette Szentmihályból csatoltak át több utcát. 

A különböző furcsa alakzatú körzetek alakjára nehezen lehetne felhozni bármilyen ésszerű érvet azon kívül, hogy ezzel Botkáék kimatekozták, hogyan tudnak minél több helyet behúzni. Ez különösen jól látszik Kiskundorozsma esetén. 

A felsoroltakon kívül számos változtatás történt még:

Kép: Kovalcsik Tamás, 2024-es választókerületek . 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.