Szeged

Olyan nagy tavat, mint Szegeden, keveset találni nagyvárosok centrumában (KÉPGALÉRIA)

Olyan nagy tavat, mint Szegeden, keveset találni nagyvárosok centrumában (KÉPGALÉRIA)

Évtizedek óta tétlen nézi a mindenkori szegedi városvezetés a belváros szégyenfoltját

Kibédi Péter
2023. december 1., péntek
Olyan nagy tavat, mint Szegeden, keveset találni nagyvárosok centrumában (KÉPGALÉRIA)

Szépnek egyáltalán nem mondható Szeged belvárosi "víztározója".

Tó a város közepén (Fotó: Tóth Norbert/SzegedMA)

Ha csak annyi ezer forintosunk lenne, ahányszor hallottuk, hogy eltűnik a Centrum-gödör néven elhíresült „lyuk” a Belváros közepéről, akkor egészen szép nyaralást lehetne kifizetni belőle. A Mikszáth Kálmán utcán a Centrum áruház és Bartók tér között tátongó szakadékról legutóbb szeptemberben írtunk, közel sem biztató híreket- a terület tulajdonosai lehúzták a befektetőket, foglalót befizetőket és a kölcsönt adó embereket, akik felültek az ígéretnek, hogy társasház épül ott. Az ügyben már a rendőrség nyomoz.

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

Ma délelőtt kollégánk sétált arra, és küldött képeket, hogy az elmúlt napokban lehullott csapadék ismét kisebb tavat, úszómedencét alakított ki. Mutatjuk. A városi legenda szerint egyénként itt már láttak fészkelni vadkacsát is, nyáron a békák brekegését pedig már mindenki megszokta a környéken.

 

Mutatjuk képeken:

 

 

A gödör sztorija egyébként négy évtizede húzódik, a város vezetése sem tűnik motiváltnak a belváros egyik higiéniailag is kritikus szégyenfoltjának felszámolásában. Igaz mondhatják azt, hogy nem az övék a terület, csakhogy a város az övék (is), az irányítás pedig náluk van.

 

A Centrum-gödör első tulajdonosa a 80-as években egy lakásépítő szövetkezet volt, amelyik mélygarázst, a földszinten a Centrumhoz kapcsolódó áruházat, az emeleten lakásokat épített volna. Ez akkor kiváló ötletnek tűnt, hiszen a rendszerváltás előtt még nem voltak a maiakhoz hasonló bevásárlóközpontok. A beruházás csak az alapozásig jutott el, utána anyagi okok miatt félbeszakadt a projekt. A következő tulajdonos a Coop Szeged Zrt., majd egy magánszemély volt, aki 1999-ben továbbadta a Belváros 2001 Kft.-nek. A cég több mint egy évtizedig határozottan állította: beépítik a gödröt, 2010-ben járt le az önkormányzat által adott határidő. A város kisajátíthatta volna a területet a jogszabály szerint, azonban nem élt ezzel a lehetőséggel, így az továbbra is elcsúfítja a várost, sorsa kérdéses.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.